Search

Η ΔΕΥΑΛ πρωτοπορεί με την “HYDROUSA”

Πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων από τη ΔΕΥΑΛ
Οδηγεί στη δημιουργία τεχνητού υδροβιότοπου και νέες εναλλακτικές καλλιέργειες

Γράφει η Ασημένια Μήλιου

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «HYDROUSA», που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Ιουλίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, έδωσε το παρόν και ο Δήμος Λέσβου.

Η «HYDROUSA» στοχεύει στην ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση και την επίδειξη καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων χαμηλού κόστους, για τη διαχείριση μη συμβατικών ειδών νερού σε Μεσογειακές περιοχές.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Λέσβου συμμετέχει ως εταίρος του προγράμματος, ενώ συνολικά συμμετέχουν 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα «HYDROUSA» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.
Έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή 13 καινοτομιών, με έξι διαφορετικά επιδεικτικά συστήματα σε τρία ελληνικά νησιά: τη Λέσβο, τη Μύκονο και την Τήνο.

Η «HYDROUSA» της Λέσβου

Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λέσβου, η εφαρμογή του προγράμματος εξειδικεύεται σε μια ερευνητική πρόταση που έχει ως στόχο την εφαρμογή καινοτομικών συστημάτων επεξεργασίας νερού και λυμάτων, τη βελτίωση των αποθεμάτων του νερού και την άρδευση καλλιεργειών με τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων. Φορέας υλοποίησης του θα είναι η ΔΕΥΑΛ.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Ηρακλής Προκοπίου : «Για τη Λέσβο η δράση αφορά σε καινοτομικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων, το οποίο θα αποτελείται από ένα αναερόβιο σύστημα επεξεργασίας και έναν τεχνητό υδροβιότοπο που αποτελεί μια περιβαλλοντική και φιλική λύση.
Για την επεξεργασία λυμάτων, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα είδη φυτών που απομακρύνουν τους ρύπους που περιέχονται στα λύματα, όπως άζωτο και φώσφορο και θα αναπτύξουν καλλιέργειες που ευδοκιμούν στο νησί, με στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής».

Να σημειωθεί ότι απορρυπαντικά φυτά υπάρχουν πολλά, τα πιο διαδεδομένα που έχουν «δοκιμαστεί» με επιτυχία σε τέτοιες παρεμβάσεις είναι η φτέρη, που ενδείκνυνται για μέταλλα σε χαμηλές συγκεντρώσεις, A. Californiana- υδράργυρος και χρώμιο, A. Pinnata-είδος λεβάντας, υδράργυρος, κάδμιο, A. filiculoides –είδος φτέρης, μόλυβδος.
Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες κυρίως στο εξωτερικό, η λεύκα, το σινάπι και ο ηλίανθος.