Search

Ένα μάθημα κολύμβησης ενάντια στον φόβο και το τραύμα

“Η θάλασσα με φόβιζε πολύ, ειδικά μετά το ταξίδι μου προς τη Λέσβο. Αλλά εδώ έμαθα να κολυμπάω και το κολύμπι με βοηθάει να διαχειρίζομαι το άγχος μου και να νιώθω αυτοπεποίθηση.”

Τα μαθήματα κολύμβησης για πρόσφυγες, της Οργάνωσης Yoga and Sport with Refugees, που παρακολουθεί η νεαρή Fatime, της προσφέρουν πολλά παραπάνω από μια χρήσιμη δεξιότητα.  Όπως εξηγεί, τη βοηθάνε να ξεπεράσει τον φόβο και τα άγχη της, ενώ είναι ένας δημιουργικός τρόπος να περνάει το χρόνο της στη Λέσβο, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και κάνοντας νέες φιλίες. Περισσότεροι από 440 άνθρωποι έχουν πάρει μέρος από τον περασμένο Ιούνιο στα μαθήματα κολύμβησης που λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο, με την υποστήριξη του Yusra Mardini Foundation και του Butterfly by Yusra Mardini.

Η ομάδα των αφοσιωμένων προπονητριών και προπονητών του προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του Sven Spannekrebs, βοηθούν τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα στο νερό, καταπολεμώντας ταυτόχρονα το τραύμα που μπορεί να έχουν από το επικίνδυνο ταξίδι που ακολούθησαν μέχρι να βρουν ασφάλεια.

O Sven, που πολλοί τον έχουν γνωρίσει από τον «χαρακτήρα» του στην ταινία τoυ Netflix The Swimmers, καθώς ήταν ο προπονητής στη Γερμανία που βοήθησε τη Yusra Mardini να φτάσει έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, επέστρεψε στη Λέσβο φέτος το καλοκαίρι. Αρχικά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης Swim for Good, που διοργανώθηκε τον Ιούνιο στο νησί παράλληλα με έξι πόλεις στον κόσμο, και στη συνέχεια για να εκπαιδεύσει εθελοντικά τους προπονητές των μαθημάτων κολύμβησης.

«Γύρισα για να διδάξω κολύμπι στους συμμετέχοντες, να εκπαιδεύσω τους προπονητές, και να περάσω ένα μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας για το μέλλον στη Λέσβο – ένα μέρος με το οποίο νιώθω βαθιά συνδεδεμένος», εξηγεί ο Sven, που συμμετέχει στο ΔΣ του ιδρύματος Yusra Mardini Foundation, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας Yusra Mardini, το οποίο έχει στόχο την πρόσβαση των προσφύγων στον αθλητισμό και την εκπαίδευση, και την προώθηση της συμπεριληπτικότητας και της ένταξης.

DSC_0481

© UNHCR

DSC_0534

© UNHCR

DSC_0541

© UNHCR

«Συμμετέχω στα μαθήματα γιατί θέλω να μάθω να αγαπάω τη θάλασσα, που έως τώρα τη φοβόμουν» εκμυστηρεύτηκε ο Ammar από τη Συρία ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρέδωσε μια δωρεά κολυμβητικού εξοπλισμού εκ μέρους του Οργανισμού για τις ανάγκες του προγράμματος. Από την πλευρά του, ένας άλλος νεαρός μαθητής, ο Mohammad, πρόσφυγας από την Παλαιστίνη, ανέφερε πως όταν βρίσκεται στη θάλασσα αισθάνεται πιο κοντά στο σπίτι του, όπου κολυμπούσε καθημερινά. «Βέβαια στη Γάζα η θάλασσα ανταριάζει! Εδώ έχετε πολύ ήρεμα νερά» εξήγησε λίγο πριν βουτήξει από τους πρώτους στη θάλασσα για το μάθημα.

«Σκοπεύουμε στα μαθήματα αυτά σύντομα να συμπεριλάβουμε και τον ντόπιο πληθυσμό, στοχεύοντας στην δημιουργία νέων ευκαιριών για την ένταξη μέσω του αθλητισμού» συμπληρώνει ο Sven Spannekrebs βλέποντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να γελούν αποκτώντας σιγά σιγά αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της YSR και πληροφορίες για τα μελλοντικά μαθήματα κολύμβησης εδώ: