O Δημήτρης Σπανέλης μπροστά στην είσοδο του πεντάστερου ξενοδοχείου του Elysion στη Μυτιλήνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια περιοχή Νεάπολη υπάρχει ένα από τα πλέον κορυφαία και ποιοτικά ξενοδοχεία, το πέντε αστέρων «Elysion», στο νησί της Λέσβου. Επιβλητικό, με όλες τις ανέσεις και με μεγάλη πισίνα, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, αντικριστά από τα μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα του Αϊβαλιού. Είναι ιδιοκτησία του Δημήτρη Σπανέλη, γνωστός επιχειρηματίας στη Μυτιλήνη από τις επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων με την ονομασία σήμερα «Reserve», ο οποίος διακρίνεται για την ειλικρίνεια, την προσήνεια και τιμιότητά του, αυτό που λέγεται ήθος. Τρέφει μεγάλο σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση για την Ομογένεια της Αμερικής.
Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείου του, το «Elysion», όπου η σύζυγός του η Κατερίνα, είναι η ψυχή της φιλοξενίας και της περιποίησης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο προσφέρει ένα πλούσιο πρόγευμα που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου, παρασκευασμένο με τα πλέον αγνά και γνήσια ντόπια υλικά της Μυτιλήνης. Αλλά επίσης το γεύμα και το δείπνο περιλαμβάνει από τα πλέον εύγεστα εδέσματα και φυσικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που μυρίζουν πραγματικά Αιγαίο. Οι δε εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, άνδρες και γυναίκες, ευγενικοί, πρόσχαρεις και πρόθυμοι να βοηθήσουν τους επισκέπτες κατά τον πλέον δυνατό τρόπο.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Σπανέλης είπε, πως, «το καλοκαίρι φέτος είναι πολύ καλό για τη Λέσβο έχουμε πολλούς ξένους που επισκέπτονται το νησί μας και κυρίως πολλούς Τούρκους. Ιδιαίτερα να τονίσω πως μέχρι 31 Ιουλίου ο αριθμός των Τούρκων που επισκέφτηκε τη Λέσβο ήταν 75.000 άτομα περίπου, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά τόσων επισκεπτών από μία χώρα. Εκτός από Τούρκους το νησί μας επισκέπτονται αρκετοί Ολλανδοί, Βέλγοι, Αγγλοι αλλά και Πολωνοί, Ρουμάνοι και αρκετοί Ισραηλινοί για πρώτη φορά φέτος».
Αναφορικά αν υπάρχουν επισκέπτες από την Αμερική, είπε ότι «έρχονται κυρίως ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και από τον Καναδά, την Νότιο Αφρική και Αυστραλία ενώ οι αμιγώς Αμερικανοί νομίζω ότι δεν μας προτιμούν πολλοί».
Στην ερώτηση αν υπάρχει εσωτερικός τουρισμός, ο κ. Σπανέλης είπε πως «ο εσωτερικός τουρισμός κινεί την οικονομία της Λέσβου για 50-60 ημέρες το χρόνο κυρίως στη hight season. Οπως ξέρετε είμαστε μακριά από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα εισιτήρια κοστίζουν σημαντικά στον μέσο Ελληνα. Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μας επισκέπτονται μεμονωμένοι απ’ όλη την Ελλάδα γκρουπ με θρησκευτικό και σχολικό τουρισμό, καθώς και επιχειρηματίες, εμπορικοί αντιπρόσωποι για εμπορικές συναλλαγές προώθηση λαδιού, γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λπ.».
Οταν τον ρωτήσαμε πότε το χτίσατε τούτο το όμορφο ξενοδοχείο, είπε πως «ήταν το παλιό ‘Lesvos Beach’, το αγοράσαμε το 2007 το μετασκεύασα και το λειτουργούμε όλο το χρόνο από το 2010 ως το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησί. Επισκέπτες μας εκτός των άλλων, την περίοδο του μεταναστευτικού 2015-2018 ήταν η βασίλισσα της Ιορδανίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πρωθυπουργοί κρατών, υπουργοί κ.λπ. σημαίνοντα πρόσωπα».
Στην ερώτηση πού θα εντοπίζατε μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Μυτιλήνης και γενικότερα η Λέσβος, ο κ. Σπανέλης απάντησε πως «η Λέσβος μετά τη θύελλα του μεταναστευτικού και του Covid-19 αρχίζει σιγά σιγά και αναπτύσσεται εμπορικά κυρίως με τη Βόρεια Ελλάδα, με εξαγωγές στο εξωτερικό και φυσικά τουριστικά. Υπάρχουν όμως προβλήματα που δυσκολεύουν την πρόοδο, όπως οι θαλάσσιες συγκοινωνίες που χρειάζονται ενίσχυση, το γεγονός της ανομβρίας που βασανίζει το νησί μας και που αν δεν τελειώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα χαθεί η φετινή πλούσια ελαιοπαραγωγή με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία μας και τελευταίο και πολύ σημαντικό η ακρίβεια των εισιτηρίων η απόσταση από το κέντρο είναι αρνητικοί παράγοντες για τις συναλλαγές και την πρόοδό μας στην Οικονομία».