Search

Γιατί είναι σημαντική η τυπογραφία στο σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Από τη στιγμή που οι επισκέπτες πληκτρολογούν το όνομα της ιστοσελίδας σου (ή πατούν κάποιο λινκ και εισέρχονται), αρχίζουν να αποτυπώνουν υποσυνείδητα κάθε λεπτομέρειά της – συμπεριλαμβανομένης της τυπογραφίας. Από τους τίτλους που τους τραβούν την προσοχή, έως το κυρίως κείμενο που τους κρατά προσηλωμένους, η τυπογραφία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του website σου.

Καταρχάς, τι είναι η τυπογραφία;

Εάν αναρωτιέσαι γιατί μπορείς να διαβάζεις το περιεχόμενο σε ορισμένες ιστοσελίδες για ώρες, ενώ σε άλλες κουράζεσαι μετά από λίγα λεπτά, η απάντηση είναι η τυπογραφία. Είναι η τέχνη και η τεχνική της τακτοποίησης των γραμμάτων και των λέξεων για να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα, η ευαναγνωσιμότητα, ακόμη και η πλοήγηση μέσα στην ιστοσελίδα. Παρέχει μια ευχάριστη εμπειρία ανάγνωσης στους επισκέπτες, κάνοντας συχνά τη διαφορά μεταξύ εκείνων που θα μείνουν και θα πατήσουν κάποιο κουμπί και εκείνων που γρήγορα θα την εγκαταλείψουν.

5 λόγοι που η τυπογραφία κάνει τη διαφορά στην ιστοσελίδα

Η σωστή τυπογραφία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας οπτικά ελκυστικής και αποτελεσματικής ιστοσελίδας. Όχι μόνο βελτιώνει την αναγνωσιμότητα και την εμπειρία χρήστη (user experience), αλλά και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο branding και στην επικοινωνία των μηνυμάτων σου στο κοινό. Τα στατιστικά στοιχεία σχεδίασης ιστοσελίδων δείχνουν ότι το 89% των πελατών θα προτιμήσει τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών σου, εάν η εμπειρία χρήστη στον ιστότοπό σου είναι κακή.

  1. Εξασφαλίζει τη συνέπεια

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στο σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι η συνέπεια. Η τυπογραφία είναι αυτή που καθορίζει τη συνέπεια σε έναν ιστότοπο, γεγονός που τον κάνει πιο επαγγελματικό. Ακριβώς επειδή ενσωματώνει πολλούς κανόνες γραφιστικής, δημιουργεί μια συνεκτική ιεραρχία μηνυμάτων και βελτιώνει την αναγνωσιμότητα, με τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε μια εξαιρετική εμπειρία για τους επισκέπτες. Η σωστή χρήση των γραμματοσειρών υποδηλώνει οργάνωση και μεθοδικότητα, κάτι που –αργά ή γρήγορα– εντυπώνεται στη μνήμη του επισκέπτη. 

  1. Τραβάει την προσοχή 

Η τυπογραφία έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες βλέπουν την ιστοσελίδα σου. Η σωστή τυπογραφία βοηθά στη δημιουργία μιας οπτικής ιεραρχίας, κατευθύνοντας την προσοχή των επισκεπτών στα σημεία κάθε σελίδας που θέλεις να δώσεις έμφαση. Η δημιουργία μιας σταθερής οπτικής ιεραρχίας μπορεί να είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις. Δίνοντας προτεραιότητα και οργανώνοντας το περιεχόμενο σε μια σελίδα, μπορείς να περάσεις το μήνυμα στο κοινό σου πιο γρήγορα, ακριβώς επειδή σου επιτρέπει να επισημάνεις τις βασικές σου πληροφορίες και να καθοδηγήσεις εκεί τα μάτια του αναγνώστη.

  1. Βελτιώνει την αναγνωσιμότητα

Η ανάγνωση τεράστιων ποσοτήτων κειμένου, ιδιαίτερα σε οθόνη υπολογιστή ή smartphone, μπορεί να προκαλέσει γρήγορα κούραση των ματιών. Η σωστή τυπογραφία βοηθά στην παραμονή των επισκεπτών ενθαρρύνοντάς τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μία και μόνο στιβαρή και καθαρή γραμματοσειρά, επιλέγοντας το κατάλληλο βάρος, το σωστό μέγεθος (τίτλοι, υπότιτλοι, κείμενα, κουμπιά), δίνοντας έμφαση στη σωστή διαστοιχείωση (αποστάσεις μεταξύ των γραμμάτων) και το κατάλληλο διάστιχο (αποστάσεις μεταξύ των γραμμών).

  1. Αντανακλά τον επαγγελματισμό

Στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τη γραφιστική, η τυπογραφία μπορεί να αντανακλά τον επαγγελματισμό με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια καθαρή, ευανάγνωστη γραμματοσειρά κατάλληλη για το κοινό σου και τους στόχους σου μπορείς να κάνεις την επιχείρησή σου να φαίνεται πιο αξιόπιστη και να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για την εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα σου. Σε μία μοντέρνα και μινιμαλιστική ιστοσελίδα ταιριάζει μια γραμματοσειρά sans-serif, ενώ σε μία πιο παραδοσιακή ή luxurious ιστοσελίδα, μια γραμματοσειρά serif. Διαφορετικά μεγέθη, στυλ και χρώματα μιας και μόνο γραμματοσειράς δημιουργούν μια σαφή και οργανωμένη διάταξη (ευκολία στην πλοήγηση) και μεταφέρουν μια αίσθηση επαγγελματισμού και προσοχής στη λεπτομέρεια.

  1. Βοηθά στην αναγνώριση της επωνυμίας

Η καλή τυπογραφία με χρήση εταιρικής γραμματοσειράς όχι μόνο αυξάνει τη μοναδικότητα της ιστοσελίδας σου, αλλά κάνει υποσυνείδητα τους επισκέπτες της να συνδέουν τη γραμματοσειρά που εμφανίζεται με το όνομα της επιχείρησής σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν την Apple ή την Airbnb απλώς διαβάζοντας τις γραμματοσειρές τους. Η καλή τυπογραφία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αναγνώρισης της επωνυμίας σου. Αποφεύγοντας τις κοινότυπες γραμματοσειρές μπορείς να δημιουργήσεις μια οπτική ταυτότητα για την επιχείρησή σου, καθιστώντας την αξέχαστη στους επισκέπτες αφού θα ξεχωρίζει αμέσως από τον ανταγωνισμό

Είναι η τυπογραφία προτεραιότητα για την ιστοσελίδα σου;

Καταλαβαίνεις ξεκάθαρα γιατί η τυπογραφία είναι σημαντική στη δημιουργία της ιστοσελίδας σου. Ενώ πολλοί άλλοι παράγοντες επίσης καθορίζουν την ποιότητα σε μια ιστοσελίδα (χρωματική παλέτα, γραφικά, φωτογραφίες), η τυπογραφία είναι μια κρίσιμη πτυχή που δεν πρέπει να αγνοείς. Για τους γραφίστες/σχεδιαστές ιστοσελίδων η τυπογραφία θεωρείται προτεραιότητα, επειδή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και τη χρηστικότητα του ιστότοπου. Να θυμάσαι ότι η σωστή τυπογραφία παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική εμφάνιση και αίσθηση της ιστοσελίδας σου, ενώ –παράλληλα– αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οπτικής σου ταυτότητας.

Θέλεις να αποκτήσεις μία ιστοσελίδα που να προβάλλει αποτελεσματικά την επιχείρησή σου και να κάνει μια μόνιμη θετική εντύπωση στο κοινό σου; Κάλεσέ με στο 693 7071 693 ή στείλε μήνυμα στο info@motangraphicdesign.gr

𝗠𝗢𝗧𝗔𝗡 𝗚𝗥𝗔𝗣𝗛𝗜𝗖 𝗗𝗘𝗦𝗜𝗚𝗡 | Αντώνης Μιχαήλαρος
→ Γιατί το καλό design είναι επένδυση! ■ www.motangraphicdesign.gr