Ο πρωτοχρονιάτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή.
“Και γιατί εξώφυλλο η βασιλόπιτα της Αγιάσου; ”
Ρώτησα τη συντάκτρια του Γαστρονόμου Νικολέτα Μακρυωνίτου καθώς μιλούσαμε για το εορταστικό τεύχος του Γαστρονόμου. Η απάντηση κύλησε σίγουρη και αποφασιστική σαν να έτρωγε η ίδια μια μεγάλη μπουκιά της φημισμένης μας βασιλόπιτας….” Γιατί είναι η πιο σπάνια και η πιο ανατρεπτική, μια γλυκάρμυρη, ένδοξη Βασιλόπιτα, που θα έπρεπε να την ξέρουν ως την άλλη άκρη της γης”…είπε απνευστί και με έπεισε βέβαια ότι αυτή η μοναδική συνταγή θα πρέπει να γίνει ένα κομμάτι της υλικής και καθόλου της άυλης μας κληρονομιάς. Μια παμπάλαιη, οικογενειακή συνταγή που μας έδωσε η κυρία Κουκούλα Γρηγορία που τη φτιάχνει στο Enigma cafe στην Αγιάσο.
Σε αυτόν λοιπόν τον πρωτοχρονιάτικο Γαστρονόμο ετοιμαζόμαστε για ρεβεγιόν! Για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, βεγγερίζουμε α λα ιταλικά οργανώνοντας ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με τα εμβληματικότερα και γιορτινότερα πιάτα της αγαπημένης μας γειτόνισσας: το περίφημο vitello tonnato,η pizza bianca και το μοσχάρι braciole συναντούν τις δεκάδες ιδέες για antipasti και μπρουσκέτες, τα ραβιόλια με κολοκύθα και το ιταλικό ραγού με τα λαζάνια.
Για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, τη βασιλόπιτα, φέτος έχουμε τη μεγαλύτερη καταγραφή από ελληνικές βασιλόπιτες, μια αληθινά σπάνια συλλογή! Δεκατέσσερις παραδοσιακές βασιλόπιτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από την Πόλη, τη Σμύρνη και την Καππαδοκία! Και όχι μόνο γλυκές, αλλά και αλμυρές βασιλόπιτες που συνήθιζαν και συνηθίζουν ακόμα σε πολλά μέρη. Έχουμε πίτες αλμυρές από το Πήλιο, τη Λάρισα ή τον Έβρο και πίτες γλυκές από τα Άγραφα, τα Φάρασα Καππαδοκίας και το Νυμφαίο της Φλώρινας.
Για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, αλλά και για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, καλούμε φίλους στο σπίτι και ετοιμάζουμε ζεστά ποτά και ροφήματα. Σερβίρουμε από ελληνικό καφέ με κανέλα και κακουλέ και καυτό σαλέπι με πορτοκάλι και μπαχαρικά, μέχρι αυθεντικό eggnog, τολμηρά πικάντικη ζεστή σοκολάτα με τσίλι, θερμαντικό τσάι masala και εορταστικό ζεστό punch με καραμέλα και σταφίδες!
Γλυκαίνουμε τον νέο χρόνο με τα εμπνευσμένα αλλά και πανεύκολα γλυκά του ζαχαροπλάστη Δημήτρη Μακρυνιώτη, νόστιμα και εντυπωσιακά, που θα σερβίρουμε στο ρεβεγιόν ή θα κεράσουμε τους φίλους μας στις γιορτινές τους επισκέψεις.
Ένα μεγάλο ρεπορτάζ από τα 17α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου
Ακόμα, σε αυτό το τεύχος ένα πλήρες ρεπορτάζ από τα φετινά Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου που ήταν αφιερωμένα σε κυκλαδίτες παραγωγούς που με τον ιδρώτα τους κρατούν όρθια τα τελευταία οχυρά της κυκλαδίτικης γαστρονομίας. Μαθαίνουμε τις ιστορίες των βραβευμένων, δοκιμάζουμε τα σπάνια προϊόντα που παράγουν και σταχυολογούμε τις πιο συγκινητικές στιγμές από τη βράβευση στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στη Σύρο. Ένα γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες μέσα από 116 σελίδες.
Ο πρωτοχρονιάτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου με την Καθημερινή.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Theodosis georgiadis food photography
~ Η ομάδα του Γαστρονόμου ~
Διευθυντής Γαστρονομικών Εκδόσεων: Angelos Rentoulas
Αρχισυντάκτρια: Christina Tzialla
Υπεύθυνη Ύλης: Maria Vassilopoulou
Συντακτική ομάδα: Nikoleta MakrionitouΒιβή ΚωνσταντινίδουAris Sklavenitis Meropi Papadopoulou
Digital: Anastasia Seferiadou Angela StamatiadouGeorgia Papastamou Marina Petridou
Creative Art Director: Σωτήρης Μαργέλος
Art Director: Ακριβή Κάκκαβα
Photography & Features Producer: Nasia Diamantidis
Φωτογραφίες: Aspa Koulira Theodosis georgiadis food photography (+food styling: Stauroula Foutsa) Yannis Sikianakis Antonia KatiMichael PappasChristina Georgiadou Konstantinos Tsakalidis Nikos Karanikolas Angelos Giotopoulos Νίκος Κοκκαλιάς Evelyn Foskolou
Video drone: Nikos Karanikolas