Search

Η γεύση της Λέσβου μέσα από τον…ευδαιμονικό φακό του Νίκου Μαστροπαύλου-Εκλεκτές γεύσεις, αρώματα και συντροφιά.

Αντιπροσωπευτικό στρωμένο τραπέζι στη Βαρειά/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Ο Νίκος Γ. Μαστροπαύλος είναι δημοσιογράφος, δημιουργός της eudemonia.gr, ιστοσελίδας αφιερωμένης στον πολιτισμό των καθημερινών απολαύσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επισκέφθηκε το νησί μας το περασμένο καλοκάιρι και έγραψε το παρακάτω αφιέρωμα για
“Ένα εύγευστο καλοκαίρι στο νησί με εκλεκτές γεύσεις, αρώματα και συντροφιά” για το travel.gr Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερό ήταν οι φωτογραφίες του που πραγματικά ήταν σαν να έβαλαν τις καλύτερες γεύσεις της Λέσβου στο μικροσκόπιο!

Το φαγητό στο μεγάλο νησί του Βορείου Αιγαίου είναι συναναστροφή. Εδώ, η λέξη του Νοτίου Αιγαίου «κοινώνω» το φαγητό, το μοιράζω στη συντροφιά, αποκτά ακέραια τη σημειολογία της, καθώς η αλληλουχία των μικρών πιάτων είναι παραδοσιακά ταμένη στην ιεροτελεστία του ούζου. Ο μεζές μοιάζει, όντως, με καθημερινή κοινωνία χωρίς κανένα μεγάλο μυστήριο, καθώς οι μπουκιές μεταλαμβάνονται από κοινά πιάτα, στη μέση, στα οποία έχει ελεύθερη πρόσβαση ο καθένας.

Ακόμη και τα φαγητά που προορίζονται για κυρίως πιάτα – όπως τα κολοκυθολούλουδα, τα σουγάνια, το σφουγγάτο, τα γεμιστά μύδια, το χταπόδι με τις μελιτζάνες ή οι καλόγνωμες πιλάφι – έρχονται σε ποσότητες που προορίζονται για να μοιραστούν λίγο-λίγο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το παραδοσιακό τραπέζι στη Λέσβο δεν είναι χορταστικό. Αντιθέτως, η πολυσυλλεκτικότητα και η ποικιλία του, σε ωθούν με καταλύτη το ούζο, να κάνεις μεγαλύτερη όρεξη, και να φας (και να πιείς) αρχοντικά.

Ανθοί κολοκυθιάς γεμιστοί με ρύζι/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Το παλιό λιμάνι του Μολύβου/Photo: Νίκος Γ. Μαστροαύλος

Η Λέσβος είναι πλουσιοπάροχος τόπος και η στεριά και η θάλασσα. Κυρίως η θάλασσα, αφού μιλάμε για εδέσματα που τροφοδοτούν γενναίες ουζοκατανύξεις. Αλλά και η γη με τα καλούδια της διανθίζει τον μεζέ με πιο χορταστικές γεύσεις κανονικών φαγητών. Κυριολεκτικά διανθίζει, γιατί στο λεσβιακό τραπέζι οι κατακίτρινοι έως και πορτοκαλόχρωμοι ανθοί της κολοκυθιάς δίνουν διάφορες, ευφάνταστες, παρουσίες. Στην επικράτεια του Μολύβου, στον Βαφειό, ο Νίκος πηγαίνει νωρίς το πρωί στο μποστάνι πίσω από το ομώνυμο εστιατόριο για να προλάβει τους ανθούς ανοιχτούς, να τους τρυγήσει και να τους πάει στην κουζίνα. Με το μαγικό κουτάλι του μαγειρέματος, εκεί, τα ωραία λουλούδια θα μετουσιωθούν σε νόστιμες μπουκιές: τους κλασικούς ανθούς γιαλαντζί στην κατσαρόλα, γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, που συνοδεύονται από αρωματισμένο γιαούρτι.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυριά/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Γεμιστά μυζηθρολούλουδα τηγανισμένα σε ελαιόλαδο/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Κολοκυθολούλουδα Βαφειού στο τηγάνι, πικάντικα με μαρμελάδα ντομάτας, γεμιστά με ιθαγενή τυριά, «ντυμένα» σε κουρκούτι. Μυζηθρολούλουδα βαπτισμένα στο κουρκούτι, γεμιστά με φρέσκια μυζήθρα και μυρωδικά, τηγανισμένα σε ελαιόλαδο. Ο πιο παραδοσιακός τρόπος, όμως, που σπάνια τον συναντάμε σε εστιατόρια είναι τα άνθη κομμένα που ανακατεύονται με τραχανόγαλο, μερικές τριμμένες χάχλες και τυρί φέτα και έτσι όπως είναι ο χυλός πέφτει στο τηγάνι και γίνεται μια τηγανίτα με κολοκυθοανθούς.

https://75ad8e04023f6697af940a5e96e15334.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Σουγάνια, κρεμμυδοντολμάδες με κιμά/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Τη Λέσβο χαϊδεύει η αύρα της Ανατολής, που συμβάλλεται με εκείνη του Αιγαίου, καθώς, πάντα, λειτουργούσαν με μεγάλη οικειότητα. Τόσο η γεύση της Ανατολής, όσο και η γεύση του Αιγαίου, κλείνεται σε μικρά εξαιρετικά νόστιμα «πουγκιά» που εκρήγνυνται στο στόμα και αγγίζουν όλες τις αισθήσεις διαδοχικά. Τα σουγάνια, με καταγωγή από τον Πόντο και τώρα επιφανές έδεσμα της λεσβιακής παραδοσιακής κουζίνας, είναι πρωτότυποι κρεμμυδοντολμάδες, γεμιστοί με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματισμένοι με κύμινο, μια εμβληματική ευωδιά που στο Αιγαίο την αποκαλούν «μακριά μυρωδιά» και στην Κύπρο «αρτυσιά».

Ο γκιουζλεμές του Στράτη Ιωσιφέλη/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η Λέσβος είναι πέρασμα. Ο εγκλιματισμένος, λόγω καταγωγής και ανατροφής, στην ιδεολογία του λεσβιακού φαγητού σεφ Στράτης Ιωσιφέλης, μας λέει ότι βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την απέναντι μεγάλη στεριά της Μικράς Ασίας και με αυτό που περιγράφουμε Πολίτικη κουζίνα. Το ίδιο το πολυδύναμο νησί έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει στην παράδοσή του νέες ιδέες, καθώς είναι αυτάρκες και μπορεί να τις υποστηρίξει με κάθε λογής προϊόντα, από κρέατα, τυριά και πλήθος θαλασσινά, μέχρι λάδι, βράσμα ή γλυκάνισο. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα η σπλήνα γεμιστή με ελληνικό καφέ και μπαχαρικά, που μαγείρευε η γιαγιά του Στράτη και, ίσως, εμφανιστεί και στον κατάλογο κάποιου ψαγμένου εστιατορίου.

Ψιρούτς, η αναβίωση ενός φαγητού της φτωχικής κουζίνας/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Γιατί, κάπως έτσι, ξαφνικά, ήρθε μπροστά μας το «ψιρούτς», στο μονάκριβο εστιατόριο της ερημικής παραλίας Δρώτα, μετά τη Κρυφτή Παναγιά, στα μέρη του Πλωμαρίου, που, συνήθως, πας με βάρκα. Είναι ένα φαγητό των λιτοδίαιτων χρόνων (θυμήθηκα κι εγώ ότι το έκανε η γιαγιά μου στην άλλη άκρη του Αιγαίου και το έλεγε «γριά») που μαγειρεύεται με καβουρντισμένο αλεύρι, γάλα, ζάχαρη και κανέλα.

Σκιές και χρώματα στην Πλατεία Πλατάνου στο Πλωμάρι/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Σκάλα των Λουτρών μπροστά στο ξενοδοχείο Zaira/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η Παράδοση παραμένει ζωντανή, μόνο, όταν κινείται και απαντά στους καιρούς. Και για τον Στράτη, η κίνηση της Παράδοσης δεν πρέπει να είναι εσωστρεφής, αλλά εξωστρεφής. Να μην μιλάει, δηλαδή, απλώς, στις δικές μας αναμνήσεις, αλλά να μπορεί να τις μεταδίδει και σε άλλους. Ιδιαιτέρως για εκείνον που υπηρετεί την έντεχνη μαγειρική, αλλά με άπλετο συναίσθημα. Αυτό το βλέπεις και το αισθάνεσαι στη γεύση δύο παραδοσιακών φαγητών που φτάνουν στο τραπέζι μας στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Mythical Coast»: χάχλες φουρνιστές γεμιστές με αβγό, ντομάτα, παστουρμά και τυριά Λέσβου και γκιουζλεμές σε χωριάτικο παραδοσιακό φύλλο και σπιτική μαρμελάδα ντομάτας με πιπεριά.

Παραδοσιακές χάχλες σε σύγχρονη παρουσίαση/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Οι χάχλες είναι πολύ αντιπροσωπευτική πρώτη ύλη της παραδοσιακής λεσβιακής γαστρονομίας. Είναι ο τραχανάς σχηματοποιημένος. Αντί, δηλαδή, να είναι τριμμένος όπως οπουδήποτε αλλού, εδώ τον πλάθουν και του δίνουν διάφορα σχήματα και μετά τον ξεραίνουν στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα «κουπάκια» (τα βλέπεις στον αγροτικό Μεσότοπο εκτεθειμένα στον ήλιο), αλλά, η Άγρα κάνει τις χάχλες σαν βαρκούλες, ενώ η Αγία Παρασκευή τις κλείνει πιο πολύ. Διαφέρει και η αλχημεία των υλικών, καθώς στη Μυτιλήνη χρησιμοποιούν σιμιγδάλι, ενώ συνήθως γίνονται με «κουρκούτη», που σημαίνει πλιγούρι. Τη ζύμωση του γάλακτος προκαλεί το γιαούρτι και η διάρκειά της ορίζει το πόσο ξινό είναι το ζυμαρικό. Οι χάχλες αποτελούν μια πολύ νόστιμη βάση για τάρτες με κάθε είδους γέμιση, αλλά τρώγονται και σκέτες ψημένες στα κάρβουνα και βουτηγμένες στο κρασί.

Το δίπλωμα του γκιουζλεμέ στον Μόλυβο/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Στους γκιουζλεμέδες είναι φανερή η επιρροή της απέναντι μεγάλης στεριάς της Μικράς Ασίας, μόνο που εκεί τους ψήνουν στο σάζι, ενώ στη Λέσβο τους τηγανίζουν σε ελαιόλαδο. Είναι τυροπιτάκια γεμιστά με φέτα – στη Λέσβο υπάρχει ΠΟΠ φέτα – ή άλλα εγχώρια τυριά, που διπλώνονται σε σχήμα «φακέλου». Όλο το χρόνο τα κάνουν αλμυρά, αλλά τις Απόκριες γλυκά, καθώς τα γεμίζουν με μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλλα, και τα περιχύνουν με μέλι.

Σκορπινομάνα με κουσκούς στη Δρώτα/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η ουσία της Παράδοσης είναι τα υλικά και το πνεύμα της. Το παραδοσιακό φαγητό είναι, καταρχήν, ηθικό φαγητό, που μπορεί να το διαβάσεις και αυθεντικό. Αυθεντικό είναι το φαγητό που σέβεται την οικονομία του τοπίου – είτε αυτά είναι σπαρμένα χωράφια ή θαλάσσιοι κόλποι όπως οι φημισμένοι της Καλλονής και της Γέρας – και στηρίζεται στην εντοπιότητα των υλικών και των αξιών. Η μορφή μπορεί να αλλάζει, να προστίθενται νέα εξωτικά υλικά, να αλλάζουν οι τρόποι μαγειρέματος και το «χερικό» των νοικοκυρών, αλλά η αγάπη και η έγνοια μένουν και η ιστορία που διηγούνται είναι αληθινή. Όπως η σκορπινομάνα με κουσκούς που εμπνεύστηκε η Μαρία στο εστιατόριο που μαγειρεύει στη Δρώτα.

Δροσερή γωνιά στο ξενοδοχείο «A Luxury Villas» στο Πλωμάρι/Photo: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ https://www.travel.gr/food_and_drink/kalokairi-sti-lesvo-me-aroma-glykaniso/

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ https://www.travel.gr/food_and_drink/kalokairi-sti-lesvo-me-aroma-glykaniso/