Σήμερα συγκεντρώνουμε ορισμένα από τα παλιά και τα νέα ζαχαροπλαστεία της πόλης ή ακόμη και συνεταιρισμούς γυναικών που είναι λόγοι για να αλλάξουμε την διαδρομή μας ώστε να τα γευτούμε. Κάθε ένα από αυτά φημίζεται για μια συνταγή που κρατάει τα σκήπτρα στους σιελογόνους αδένες μας και που κάτι τόσο δα μικρό, μια απίθανη μικρή διαφορά στη συνταγή, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να προσδώσει τον χαρακτήρα που θα λατρέψουν οι γλυκατζήδες.
Βιενέζα στη Βαρειά
Το απόλυτο μιλφέιγ. Ναι, μπορεί να διαλέγετε την πάστα αμυγδάλου, ή
τους λουκουμάδες που βγαίνουν ζεστοί την Κυριακή το πρωί , όμως αν
ακούς «Βιενέζα» αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το μιλφέιγ με τα …
χίλια φύλλα και την μοναδική κρέμα που μυρίζει φρέσκο γάλα και
βούτυρο με μια δόση βανίλιας. Ωραίο γλυκό να το φας φρέσκο και γιατί
όχι, με τα χέρια, για την απόλυτη απόλαυση.
2251 029308
Γαρδένια
Η σοκολατίνα έχει όνομα.Και αυτό είναι της Γαρδένιας, χρόοοονια τώρα.
Σοκολάτα με βάρος και στρώσεις τόσες, όσες δεν θα σε κουράσει καμία
κουταλιά. Ζουμερό παντεσπάνι και πινελιές σαντιγί που δεν αλλοιώνουν
τη γεύση. Από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία που διαθέτουν και γλυκά για
διαβητικούς!
2251 029762
Ζαχαροπλάστης
Τι να πεις για το προφιτερόλ του Πάρη… Σου το φτιάχνει μπροστά σου
και σου βάζει εξτραδάκι κρέμα μέσα στα φρέσκα σουδάκια που τα
φτιάχνει ο ίδιος ένα –ένα με μπόλικο μεράκι και υλικά άλφα -άλφα.
Η ποιότητα της σοκολάτας είναι μοναδική και γλυκιά τόσο, ώστε να μην
μπουχτίσεις από τις πρώτες μπουκιές. Το προφιτερόλ τρώγεται και τη
δεύτερη μέρα(αν το κατορθώσετε)αφού αν μείνει στο ψυγείο
ομογενοποιούνται τα υλικά χωρίς να χάσουν καθόλου από την γεύση
τους. Κατόρθωμα όμως να κρατηθείτε δύο μέρες με μια βόμβα ηδονής
στο ψυγείο…
2251 306992
Πανταζής
Από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία στο νησί, με σφραγίδα παράδοσης
σχεδόν σε όλες τις συνταγές του. Γνωστός για τα γεμάτα του, που είναι
αριστούργημα συνδυασμού αμυγδαλόπαστας με ζάχαρη και ανθόνερο
που γεμίζει άρωμα το στόμα. Εδώ θα διαλέξουμε τα μοναδικά
φουσκωτά τσουρέκια του, που αν τα πετύχετε ζεστά, θα τα φάτε όλα
μέχρι να πάτε σπίτι σας. Ιδανικά για τον πρωινό ή τον απογευματινό
σας καφέ, με μια στρώση φρέσκου βούτυρου πάνω.
695 807 5363
Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων
Η πλατζέτα των γυναικών του Συνεταιρισμού Παρακοίλων, είναι η
νοστιμότερη που έχω δοκιμάσει. Απαλά τηγανισμένη, με φροντίδα να
μην διαλυθεί, βουτηγμένη σε μυρωδάτο σιρόπι, μόνο για τα αρώματα
και πασπαλισμένη με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι, με μια ιδέα
κανέλας που σου ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη. Γλυκό με
άποψη και ταμπέλα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής .
22530-94441
Sougar House
Η Κλαίρη μπορεί να είναι δικηγόρος αλλά αυτό δεν την αποτρέπει
να είναι και μια καλή ζαχαροπλάστισσα. Της αρέσει τόσο η
ζαχαροπλαστική που κάθε φορά που θα μπει στο εργαστήριο θα
σκαρώσει και κάτι καινούριο ή θα πειράξει μια συνταγή έτσι, που
να μεγιστοποιήσει την γεύση της . Κάπως έτσι τον μπακλαβά τον
πήγε σε άλλο επίπεδο με το καρύδι να κρατάει τον
πρωταγωνιστικό ρόλο και τα υπόλοιπα υλικά να συνοδεύουν την
τραγανιστή υφή. Μπόλικα φύλλα, λίγο σιρόπιασμα και βούτυρο
που σου σπάει τη μύτη πριν ακόμη τον γευτείς.
2251 021266
Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου
Η ελιά. Τρώμε το λάδι και τον καρπό της ελιάς , συνήθως παστωμένο ή
και ξυδάτο. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου όμως, τα τελευταία
χρόνια μας σύστησε σε μια άλλη συνταγή που έχει να κάνει με μια
εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Και αυτή είναι το γλυκό κουταλιού της
ελιάς που όσο και αν φαντάζει παράξενο, είναι ιδιαίτερο και έχει κερδίσει
τις εντυπώσεις. Μπείτε στον πειρασμό να το φάτε σκέτο σαν γλυκό του
κουταλιού ή με παραδοσιακό γιαούρτι, το οποίο θα σας συναρπάσει και
θα σας κάνει να εκτιμήστε αυτές τις μικρές μπουκιές των ταπεινών
γλυκών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει must ως τα πιο υγιεινά …
Είναι ένα προϊόν μάλιστα που έχει λάβει πολλά βραβεία!
22530 96390
Art-οποιείον
Ο Μάνος Παναγιωτάρας στο μακρινό Σίγρι ανέλαβε τον φούρνο του χωριού και
ως ζαχαροπλάστης που είναι, έφερε όλες τις νέες τάσεις της εποχής στο όμορφο
μαγαζάκι του που βλέπει τη Νησιώπη! Αν έχουμε να προτείνουμε κάτι, ειδικά
αυτή την εποχή, είναι το μοναδικό γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταϊφιού και
φρέσκια κρέμα με μοσχοβολιστά γάλατα της περιοχής που αναδεικνύουν ακόμη
περισσότερο την παραδοσιακή αυτή γεύση.Αν φτάσετε ως εκεί, να το δοκιμάστε
χλιαρό στα σκαλάκια του φούρνου…
2253054263, 6985021577
Φελούκ- Λουκουμάδες Πρινάρη
Όλες οι γεύσεις είναι εκεί. Γλυκιές, με μερέντα, με μαρμελάδα, με
σιρόπια, με παγωτό και ότι τραβάει η όρεξή σας .Όμως εμείς εδώ
γράφουμε για αυτές τις γεύσεις που δοκιμάσαμε και σας
προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Στο Φελούκ όλα ξεκινούν από τη
βάση που είναι οι κλασικοί λουκουμάδες που μάθαμε να τρώμε ως
παιδιά με το μελάκι και την κανελίτσα. Τραγανιστοί, με το
σιροπάκι να λιώνει μελωδικά στο στόμα. Συναρπαστικοί και
άφθαστοι.
2251 048637