Όταν ένας δημοσιογράφος που ασχολείται χρόνια με τη διεθνή επικαιρότητα αποφασίζει να ψάξει πιο βαθιά την σύγχρονη ιστορία, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι, τουλάχιστον, ενδιαφέρον. Ο Μιχάλης Ψύλος όχι μόνο μας παραδίδει ένα βιβλίο ενδιαφέρον, αλλά φωτίζει μια πτυχή της ιστορίας που ελάχιστοι την γνωρίζουν. Την εξάρτηση της Ελλάδας από τους… Ράιχενμπαχ.
Το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου «Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ- 180 χρόνια γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη και ήδη αποτελεί (άλλη) μία αφορμή για προβληματισμό και συζητήσεις.
Στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου, οι ομιλητές το χαρακτήρισαν «συναρπαστικό ανάγνωσμα», «βουτιά στην ιστορία δια της δημοσιογραφικής έρευνας», «ερευνητική προσέγγιση της γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα στους τομείς της γεωπολιτικής, της οικονομίας, της διπλωματίας, της κατασκοπείας, ακόμα και του ρόλου που διαδραμάτισαν σ΄ αυτή διαχρονικά τα -και- αργυρώνητα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
«Η περίπτωση – σύμπτωση του νεαρού υπολοχαγού του πυροβολικού Χριστόφορου Ράιχενμπαχ στα 1839– αυτού που ανέλαβε ως διευθυντής του διεθνούς νομισματοκοπείου να κόψει την πρώτη δραχμή ως εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα και αυτή του συνεπώνυμου απογόνου του- στην Ελλάδα του 2011 Γερμανού απεσταλμένου της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, δεν είναι ίσως μόνο συμπτωματική…», δήλωσε ο Μιχάλης Ψύλος. «Σηματοδοτεί τη γερμανική ηγεμονική παρουσία από την Ελλάδα της δραχμής στην Ελλάδα του ευρώ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω και σαν φάρσα». Διευκρινίζοντας επίσης την έννοια της εξάρτησης , ο κ. Ψύλος , τόνισε πως «για να είναι «εξαρτημένη» μια χώρα, – όπως και στο… ταγκό- χρειάζονται πάντα δύο».
«Η μελέτη της ιστορίας είναι ένας τρόπος να …διαβάζεις το μέλλον» κατέληξε ο συγγραφέας, διευκρινίζοντας πως δεν είναι ιστορικός, αλλά δημοσιογράφος που επιχείρησε, γράφοντας, να μελετήσει και ο ίδιος τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, τα οποία κάθε άλλο παρά κενά περιεχομένου αποδεικνύονται.
Ο Γιώργος Δελαστίκ προλογίζοντας το βιβλίο, γράφει ότι η εισαγωγή βασίζεται σε ένα ιστορικού χαρακτήρα εύρημα, καθώς, είναι πολιτιστικό σοκ να διαβάζεις ότι «ο Βαυαρός υπολοχαγός Πυροβολικού Χριστόφορος Ράιχενμπαχ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1833, είναι ο πατέρας της δραχμής ως νομίσματος του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αφού διορίστηκε διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου στην Αθήνα και υλοποίησε την απόφαση να τεθεί εκτός κυκλοφορίας το πρώτο μετεπαναστατικό νόμισμα της Ελλάδας, ο φοίνικας του Καποδίστρια και να αντικατασταθεί από τη δραχμή».
«Επιλέξαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στο όνομα Ράιχενμπαχ γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έστω και σαν φάρσα…», επισήμανε ο Μιχάλης Ψύλος.