Αριστοτεχνικά φτιαγμένη με μεράκι και παράδοση η πιο αγαπημένη λεσβιακή λιχουδιά των γιορτών είναι αναμφισβήτητα η πλατζέντα…
Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 500 γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα και τριμμένα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- Πιπερόριζα (ανάλογα με το γούστο)
Για το φύλλο:
- 800 γρ αλεύρι
- Αλάτι, λάδι
- Νερό όσο πάρει
Για το σιρόπι:
- 600 γρ ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- Λίγο λεμόνι με τη φλούδα
- 2 ποτήρια νερό
- Ροδόνερο
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε φύλλο όπως σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά το τοποθετούμε με τη γέμιση τυλιχτό στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε λάδι και περιχύνουμε την πλατζέντα.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180°C.
- Αφού περάσει το ημίωρο, βγάζουμε την πλατζέντα από το φούρνο, τη χαράσσουμε και τη ραντίζουμε στις ρωγμές με ροδόνερο.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το λεμόνι και το νερό, και το ρίχνουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα πάνω από την πλατζέντα.
Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί και απολαμβάνουμε το γλυκό που θα φέρει αρώματα και γεύσεις από την παράδοση της Λέσβου στο τραπέζι σας.