Search

Ποιος ειναι Ραχμί Κοτς(Rahmi Koç) και ποια η σχέση του με τη Λέσβο

Ο Ραχμί Κοτς (Rahmi Koç) είναι Τούρκος επιχειρηματίας και ένας από τους πιο επιφανείς βιομηχάνους της Τουρκίας. Πρόκειται για τον τέταρτο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Τουρκία, ο οποίος μάλιστα διατηρεί σημαντικούς δεσμούς με τη Λέσβο και το Αϊβαλί.

Έχει υπό την εποπτεία της την Μαρίνα Μυτιλήνης αλλά και τα Duty Free και είναι γιος του ιδρυτή του ομίλου Koç Holding, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας, με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι βιομηχανίες ι Ο Κοτς είναι επίσης γνωστός για τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, ειδικά στην προστασία ιστορικών μνημείων και την προώθηση της εκπαίδευσης και της κληρονομιάς.

Η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, αδελφή του Ραχμί, ούσα η πλουσιότερη Τουρκάλα, διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ μεταξύ των μελών της οικογένειας, με περιουσία που αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια, παρ’ όλο που δεν έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Το 2015 το ίδρυμα Κοτς αποκατέστησε την ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι (Cunda), η οποία χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Μετά την αποκατάσταση, η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Ραχμί Μ. Κοτς. Το μουσείο αυτό φιλοξενεί συλλογές που περιλαμβάνουν ιστορικά και πολιτιστικά αντικείμενα, όπως αντίκες και τεχνουργήματα που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της περιοχή

Το 2017 αγόρασε και ανακαίνισε το εγκατελειμένο ελαιοτριβείο της οικογένειας Βογιατζή στο Πέραμα Λέσβου, σώζιντας έτσι ένα κτίριο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Αρχές του 2024 εγκαινίασε το δεύτερο μουσείο στο Αϊβαλί, στο κέντρο της πόλης, πάνω στη θάλασσα κοντά στο Επαρχείο.Το νέο μουσείο λειτουργεί σε ένα σχεδόν 200 ετών παλιό ελαιοτριβείο-σαπωνοποιείο που ανήκε πιθανότατα στην ελληνική οικογένεια Γεωργαλά. Αυτό το ελαιοτριβείο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, περιήλθε στην Arkİnşaat A.Ş., και η αναστήλωσή του έγινε με διατήρηση των αρχικών υλικών.

Το μουσείο εκθέτει πολύτιμα αντικείμενα, όπως κλασικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ατμομηχανές και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι το πρώτο βιομηχανικό μουσείο στην Τουρκία που εστιάζει στην ιστορία των μεταφορών, της βιομηχανίας και της επικοινωνίας, παρόμοιο με τα άλλα μουσεία του Κοτς στην Κωνσταντινούπολη και το Μοσχονήσι. Ο ίδιος ο Κοτς έχει βαθύ ενδιαφέρον για την ιστορία και τη συλλογή αντικειμένων από το παρελθόν, και αυτό το πάθος του αποτυπώνεται σε πολυάριθμα μουσεία που έχει ιδρύσει, όπως το διάσημο Μουσείο Ραχμί Μ. Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανίας, των μεταφορών και των επικοινωνιών​.

(Φωτογραφία από ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη: Συνάντηση Μουτζούρη – Κοτς στο ανακαινισμένο καφενεδάκι από τον Ραχμί Κοτς στο Πέραμα Γέρας με την ονομασία Café Blue)

Wikipedia