Από φρέσκο πρόβειο γάλα Λέσβου, παρασκευάζεται στον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου
Εμείς το απολαμβάνουμε με πασπαλισμένη κανέλα. Αν και είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου, το ρυζόγαλο, το αυθεντικό, το ντόπιο, αυτό που τρώμε στη Λέσβο από πρόβειο γάλα είναι από τις συναρπαστικότερες γλυκιές και ταπεινές γεύσεις, που συνδυάζει ο καθένας μας με τα παιδικά του χρόνια. Με μικρές διαφοροποιήσεις στη συνταγή θα το βρούμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία που αποτελεί το τυπικό γλύκισμα των Χριστουγέννων τους. Στην Αγγλία το ονομάζουν πουτίγκα, ενώ στις ισπανόφωνες χώρες arroz con leche. Στο Ιράν ονομάζεται sholeh zard που σημαίνει «κίτρινη σούπα». Είναι ένα γλυκό για επίσημες περιστάσεις και γιορτές. Το βρίσκουμε στο τραπέζι της περσικής πρωτοχρονιάς, αλλά και στο τέλος του ραμαζανιού. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το ρυζόγαλο έχει καταγωγή από τη Γαλλία.
Το ρύζι εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 8ο αιώνα και στην περιοχή της Ελλάδας τον 17ο. Διαδόθηκε στην ελληνική επικράτεια μετά την επανάσταση του 1821 από τους Γάλλους μισθοφόρους ενώ για τους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας ήταν ένα προσφιλές γλύκισμα για γιορτές και σχόλες.
Δοκιμάστε το δικό μας ρυζόγαλο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου κι αν δεν είστε , θα γίνεται φαν, της πιο παραδοσιακής και συνάμα ανεπανάληπτης γεύσης του.