Search

Σήμερα αφήνουμε ένα λουλούδι στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη

Μιχαήλ Μυρογιάννης , ετών 20, Νεκρός από πυρά χουντικού. Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 71 ετών.

51 χρόνια πριν, στις 18 Νοεμβρίου 1973, η Λέσβος πλήρωσε τον δικό της φόρο αίματος κατα την εξέγερση του Πολυτεχνείου εναντίον της Δικτατορίας. 

Στις 18 Νοεμβρίου 1973, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, ο 20χρονος ηλεκτρολόγος από τη Μυτιλήνη, Μιχάλης Μυρογιάννης περπατούσε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί στο κεφάλι τον Μιχάλη Μυρογιάννη.

«Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή – ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης – και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: “Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!”»…Ο νεαρός Μιχάλης Μυρογιάννης μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ (Γ΄ Σεπτεμβρίου) σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν. Στην κηδεία του δεν επετράπη να παραστούν συγγενείς και φίλοι.

Οι χουντικοί είχαν αρχικά παρουσιάσει τον θάνατό του ως αποτέλεσμα τραυματισμού που συνέβη κατά τη διάρκεια ταραχών, όμως η υπόθεση του Μυρογιάννη είχε την «τύχη» να εξιχνιαστεί χάρη στους 13 μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του Ντερτιλή. Ένοικοι της πολυκατοικίας στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων —ανάμεσά τους και ο 60χρονος θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος, σύζυγος της Σοφίας Βέμπο— είδαν να «κατέρχεται από την οδό Στουρνάρη ένας νεαρός 20-22 ετών, τον οποίον, μόλις έφθασε εις την μέση της οδού Πατησίων, κάποιος εφώναξε από το Πολυτεχνείον και εκείνος εστράφη προς τα εκεί και επετάχυνε το βήμα του, μόλις όμως επάτησεν τον πόδα του πλησίον του φανοστάτου, ηκούσθησαν δύο πυροβολισμοί». Ένας αξιωματικός «κατήλθε εκ μικρού στρατιωτικού αυτοκινήτου με νευρικότητα και με το πιστόλι του επυροβόλησε δις». Ο νεαρός έπεσε κάτω, «με την κεφαλήν τραυματισμένην από σφαίρας. Η κεφαλή ήτο επί του πεζοδρομίου και το υπόλοιπον σώμα έκειτο επί του καταστρώματος της οδού». Στη δίκη ο λοχαγός Βασίλης Πετροπουλάκης κατέθεσε ότι επειδή δίσταζαν οι στρατιώτες να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές, ο Ντερτιλής για να δώσει το.. παράδειγμα πυροβόλησε τον Μυρογιάννη.

Ο Ντερτιλής καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στη χούντα και για τη δολοφονία του Μιχάλη Μυρογιάννη . Παρέμεινε αμετανόητος μέχρι τον θάνατό του το 2013, αρνούμενος να υποβάλει αίτημα χάριτος, αν δεν λάμβανε πρώτα «συγγνώμη» από την ελληνική πολιτεία.