Search

“Στιγμές”: Το “απόσταγμα” του λεσβιακού γλεντιού σε έναν δίσκο

Από τα καφενεία της Λέσβου στα στέκια της Αθήνας το γλέντι είναι ένα και ο σκοπός μερακλήδικος! Αυτή τη μοναδική στιγμή του λεσβιακού γλεντιού, μια στιγμή μυσταγωγίας και συγκίνησης (που μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες με τη βοήθεια του ούζου) και που γεννιέται μέσα από τη μουσική και τη διάδραση των μουσικών με το κοινό που συμμετέχει ως ακόμη ενα μουσικό όργανο, στο “γλέντι”, θέλησαν να αιχμαλωτίσουν σε ένα δίσκο οι Gojam Trio!

Ο Στρατής Σκουρκέας και ο Παναγιώτης Καϊτατζής δύο σπουδαίοι μουσικοί με καταγωγή από το νησί, μαζί με τον Ροδίτη Ηλία Μαντικό, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν σε ένα δίσκο «το απόσταγμα», όπως λένε, του λεσβιακού γλεντιού.  

Έτσι, εδώ και λίγες εβδομάδες το Gojam Trio,  ανεβάζει κάθε Δευτέρα στο You tube, μια από τις 10 συνολικά συνθέσεις που αποτελούν τον ολοκληρωμένο τους πρώτο δίσκο, με τίτλο «Στιγμές»!  

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή των κομματιών, οι ηχογραφήσεις αυτές  (επτά τραγούδια & τρεις οργανικές συνθέσεις προέκυψαν στα πλαίσια μιας ανάγκης αποτύπωσης μιας στιγμής του μεγάλου ταξιδιού αυτής της παρέας (gojam-band). Μια στιγμή μέσα από τις πολλές που γεννούσαν τα γλέντια στα καφενεία της Λέσβου μέχρι τα γλέντια στα στέκια της Αθήνας. Το κανονάκι, το ούτι και τα κρουστά ενώνονται σε μια σύνθεση που αποτυπώνει την αισθητική και τον ηχητικό πλούτο του καφέ αμάν ρεπερτορίου μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

«Πρόκειται για τραγούδια που αγαπάμε και είναι χαρακτηριστικά του λεσβιακού γλεντιού. Αν δηλαδή προσπαθούσε κανείς να βγάλει το «απόσταγμα» από ένα γλέντι που θα κρατούσε τέσσερις πέντε ώρες, θα ήταν αυτά τα τραγούδια. Μια μίξη από συνθέσεις που αρέσουν σε εμάς, έχουν κάτι να πουν και αρέσουν και στον κόσμο, τα οποία αποδίδονται  μέσα από το «φίλτρο» το δικό μας»,λέει ο Στρατής Σκουρκέας.

Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά που προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο ηλεκτρονικά, χαρίζουν την φωνή τους οι Γιάννης Διονυσίου, Σταμάτης Αναστόπουλος και Μαρία Βακάλη, δίνοντας στις συνθέσεις ζωντάνια μέσα από δικό τους προσωπικό χαρακτήρα.

«Γράψαμε όλοι μαζί γιατί αυτό που προσπαθήσαμε να βγει μουσικά, είναι ουσιαστικά το συναίσθημα που προκαλεί ένα live παίξιμο», συμπληρώνει ο Στρατής που έχει γράψει ιστορία στο νησί ως μουσικός.  Μαζί με τον Παναγιώτη ξεκίνησαν να παίζουν όταν ακόμα ήταν φοιτητές ενώ ο Ηλίας είναι από εκείνους τους μουσικούς που έρχονται και ξανάρχονται σε ένα νησί ανοιχτό σε ακούσματα και νέους ήχους.

«Πάντοτε αυτό το νησί ήταν φιλόξενο, υπήρχε αυτό το αλισβερίσι με την Ανατολή. Και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πριν, έρχονταν άνθρωποι κι έφερναν μαζί τη μουσική τους και η Λέσβος είχε έναν τρόπο να την ενσωματώνει, να την κάνει κομμάτι της, Ας πούμε από το νησί πέρασαν χάλκινα που δεν είναι όργανο που το είχε στην παράδοσή της κι όμως έμειναν στο νησί τα «φυσερά», όπως τα λένε εδώ. Το ρεπερτόριο του νησιού δέχεται τέτοιες προσθήκες. Γι αυτό η Λέσβος έχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στο οργανολόγιο της».

Οι Gojam Trio θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Πασχάλη Παπαζούδη από το summit music house όπου έγινε η ηχογράφηση.

Ο Στρατής Σκουρκέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη Λέσβου.
Η επαφή του με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία οχτώ ετών παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και δυτικής μουσικής. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου και ήρθε σε επαφή με τη παραδοσιακή μουσική. Το 2004 σπούδασε στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου ξεκίνησε η ενασχόληση του με τα κρουστά, έχοντας ως δάσκαλο του τον Λευτέρη Παύλου. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια με τον διεθνούς φήμης κρουστό ZoharFresco.
Το 2012 ξεκινά να διδάσκει κρουστά στο ΚΕ.Σ.Α.Μ (Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής) του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Από το 2006 συμμετέχει ενεργά ως μουσικός και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς, δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Τουρκία. Το 2014συμμετείχεστη δισκογραφία με το cdMotivasyon (κρουστά-ενορχήστρωση κρουστών) του Νίκου Ανδρίκου, αλλά και στα ντοκιμαντέρ
· (2016) Janus’ Legacy: RefugeePassageto Europe Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
· (2015) Αμανέδες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο στα πλαίσια του Προγράμματος Πέλαγος Πολιτισμού Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, -Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ)

Παναγιώτης Κάιτατζης είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και πτυχιούχος του Τµήµατος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου µε ειδίκευση στο Ούτι (2015). Το (2022) ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στην Εθνοµουσικολογία και Πολιτισµική Ανθρωπολογία του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει µέρος σε σεµινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” µε καθηγητή τον Yurdal Tokcan και στο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ), µε καθηγητές τον Μάρκο Σκούλιο και τον Ευγένιο Βούλγαρη , ενώ από το 2013 έως το 2017 παρακολούθησε µαθήµατα λόγιας Οθωµανικής και Βυζαντινής µουσικής στο ΚΕΣΑΜ µε καθηγητή τον Νίκο Ανδρίκο. Καθηγητές του στο ούτι υπήρξαν ο Κυριάκος Ταπάκης, ο Θωµάς Κωνσταντίνου και o Άλκης Πασπάτης. Συµµετείχε σε παραγωγές όπως ενδεικτικά, στην ταινία Djam (2017) του σκηνοθέτη Tony Gatlif ̈και σε ντοκιµαντέρ µε θέµα την ζωή του Γάλλου µουσικού Nekfeu. Επίσης έχει ηχογραφήσει σε πολλές εκποµπές για την κρατική ραδιοφωνία. Έχει λάβει µέρος σε φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών όπως η Κύπρος, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ρουµανία η Γαλλία και η Τουρκία. Εµφανίστηκε και ηχογράφησε µε πολλούς αναγνωρισµένους µουσικούς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Χάρις Αλεξίου, Έλλη Πασπαλά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βιολέτα Ίκαρη, Σοφία Παπάζογλου, Σόλων Λέκκας, Γιάννης Νιάρχος, Γιάννης Διονυσίου, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Αρετή Κετιµέ, Μάρθα Μαυροειδή. Από το 2015 µέχρι το 2023 δίδαξε στα µουσικά σχολεία της Μυτιλήνης, της Χίου, του Αλίµου και της Παλλήνης. Επίσης δίδαξε στο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ) (2013-2017) και σε διάφορα γυµνάσια της Λέσβου (2015-2019). Το εκπαιδευτικό έτος 2020-21 δίδαξε ούτι στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και το 2022 στο κέντρο Ελληνικής µουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και θεωρία τροπικής µουσικής στο χώρο Baraka. Σήµερα διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Κοµοτηνής ως µόνιµος εκπαιδευτικός.

Ο Μαντικός Ηλίας γεννήθηκε τον Απρίλη του 1989 στη Ρόδο.  Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε  μαθήματα κανονάκι έχοντας ως καθηγητή τον Παντελή Αναστασόπουλο. Στα λυκειακά και φοιτητικά του χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια από διακεκριμένους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, μεταξύ αυτών οι Halil Karaduman, Goksel Baktagir, Ahmet Meter, Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης κ.α. Παράλληλα παίρνει μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας τρία (3)  πρώτα βραβεία στους σχολικούς μουσικούς διαγωνισμούς και ένα (1) πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού και μουσικής στον Πύργο Ηλείας. Επίσης από το 2007 είναι κάτοχος διπλώματος βυζαντινής μουσικής.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα όπου μαθήτευσε δίπλα στον Αποστόλη Τσαρδάκα.

  Από το 2005 έως σήμερα έχει στο ενεργητικό του, σειρά συναυλιών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Από το 2008 έχει συνεργαστεί, είτε σε συναυλίες είτε δισκογραφικά, με αρκετούς δεξιοτέχνες της έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σκηνής όπως Γιωργος Νταλάρας,  Παναγιώτη ΛάλεζαΣόλων ΛέκαΧρήστο ΤζιτζιμίκαΜιχάλη ΑλεφαντινόΑλέξη ΠαρχαρίδηΕλένη ΤσαλιγοπούλουΜίλτο ΠασχαλίδηΔημήτρη ΥφαντήΔημήτρη ΜπάσηΝάντια ΚαραγιάννηΜαρία ΣουλτάτουNesibe Özgül TurgayΛίνα ΝικολακοπούλουΔιονύση ΣαββόπουλοΟρφέα ΠερίδηΘεόδωρο ΚουέληΜανώλη Πάππο κ.α.

Σήμερα, ζει στην Αθήνα όπου και δραστηριοποιείται ως μουσικός σε μουσικές σκηνές και άλλους χώρους. Επίσης έχει εργαστεί ως καθηγητής στο ωδείο “Σίμον Καρά” όπως επίσης και σε Μουσικά Σχολεία (2015/16 Μ.Σ. Παλλήνης, 2016/17 Μ.Σ. Αλίμου).