Μπορεί η Σούζα να μην έχει κλείσει ακόμη το πρώτο έτος της ηλικίας της όμως έχει ήδη ανακαλύψει την κλίση της. Ειναι μεγάλη γάτα στο ρεπορτάζ και γι ‘αυτό, αν και μαθητευόμενη της επιτρέψαμε να πάρει την πρώτη της συνέντευξη στο είδωλό της τον Tsitso the cat! Τον γατούλη που ενέπνευσε τον Χόρχε Κάπα από τη γειτονική μας Χίο να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις γάτες και τις παράξενα γοητευτικές τους συνήθειες. Από τότε o Τσιτσος και η παρέα του έχουν φτάσει να “καρδουλώνονται” καθημερινά από 142.000 πιστούς ακόλουθους (και άλλους τόσους “υπηκόους”) στο facebook , 65000 στο instagram και 30000 στο tiktok ενώ τη σελίδα https://www.tsitsosthecat.gr επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άτομα αναζητώντας συμβουλές για τη διατροφή και τη μακροβιότητα, για τη συμπεριφορά αλλά και κυρίως για το τι στο καλό θέλει να τους “πει” η γάτα τους!
Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η γατοπεριπέτεια περίμενες ποτέ όσα θα ακολουθούσαν στη ζωή σου;
Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! Όχι, δεν είχα ιδέα για αυτά που θα ακολουθούσαν, αλλα αυτή η εξέλιξη έχει σημασία μόνο σε πρακτικό επίπεδο! Περισσότεροι άνθρωποι βοηθιόμαστε μεταξύ μας! Στην ιστοσελίδα https://www.tsitsosthecat.gr υπαρχουν αυτή τη στιγμή 1300 άρθρα όπου κανείς μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες που να του φανούν χρήσιμες για τη γάτα του, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται καθημερινός διάλογος στις αναρτήσεις αλλά και στο inbox όπου μεταξύ μας ανταλλάσσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία, την συμπεριφορά και τις ιδιαιτερότητες της Γάτας!
Ο Τσίτσος μετά τη συνέντευξη…
Πως έχει επηρεάσει τη ζωή του Τσίτσου αυτό το γεγονός; Πως την έχει αλλάξει όλη αυτή η επαφή με τα ζώα και η αγάπη που δίνεις και παίρνεις;
Η ζωή του Τσίτσου έχει επηρεαστεί μέχρι εκείνο το σημείο που επιδίδεται σε καθημερινά degustation μενού εξαιρετικών surf n turf υγρών τροφών με κυπρίνο, ζαρκάδι και πάπια! Όσο για μένα, η αλήθεια ειναι ότι αυτή η διαδρομή είναι μια διαδρομή αυτοανακάλυψης, οπου ανακαλύπτω κάθε μέρα τον εαυτό μου, τις αγωνίες, την καλοσύνη, τους φόβους, την σκληρότητα και εσχάτως την Αγάπη! Όλα ετούτα συνέθεσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που θέλησα να τη μοιραστώ εμμέσως με τους φίλους μου μέσα από το βιβλίο μου “Τσίτσος η γάτα που μιλούσε πολύ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα!
«Οι γάτες μιλάνε μια γλώσσα τελείως διαφορετική από αυτή των ανθρώπων. Η γλώσσα τους είναι γεμάτη αινιγματικές κινήσεις της ουράς, περίεργα νιαουρίσματα, συγκεκριμένες στάσεις του σώματος και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά. Έτσι, αποφάσισα να δώσω στον Τσίτσο τη δυνατότητα να μιλάει ανθρώπινα για να πει στη μόνη γλώσσα που είναι κατανοητή στους ανθρώπους τα πράγματα που φωνάζει η γάτα με το δικό της, γατίσιο τρόπο».
Ποια ήταν η επαφή σου με τα ζώα προ -Τσίτσου;
Ε λοιπόν μέχρι το 2015 δεν είχα την παραμικρή επαφή με ζώα, όμως είχα προλάβει ήδη από πιο πριν, από το 2012, να ανακαλύψω πόσο όμορφο ειναι να φροντίζεις .. λαχανικά, ντοματούλες, πατάτες και κρεμμύδια και όσο και αν αυτό σας φαίνεται κάτι πολύ διαφορετικό από την αλληλεπίδραση με τις γάτες και τα άλλα ζώα, είναι η ίδια Συμπόνοια, η ίδια Αγάπη, η ίδια Στοργή που δρα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Όλο αυτό σαν να με προετοίμασε ώστε όταν ο Τσίτσος προσγειώθηκε σε ένα κάδο απορριμάτων κοντά στο σπίτι μας να είμαι έτοιμος!
Ποιο είναι το θέμα με τις περισσότερες επισκέψεις τι ενδιαφέρει τους γατογονείς;
Οι γατογονείς φοβούνται για την υγεία των ζώων τους, για την πιθανή απώλειά τους, ανησυχούν για την διατροφή τους και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά τους. Οπότε όλα αυτά τα θέματα συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον τους!
Πόσα γατουλάκια φροντίζετε με τη σύντροφό σου και πως μπορεί κανείς να βοηθήσει τους φίλους του Τσίτσου;
Ετούτη τη στιγμή είναι πάνω από 130 γάτες σε περισσότερες από δέκα μικρότερες ή μεγαλύτερες αποικίες, αλλά ολοένα αυξάνονται! Αλλά το δύσκολο κομμάτι σίγουρα δεν είναι η σίτισή τους, αλλά η γενικότερη φροντίδα για την υγεία και ευζωία τους! Αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα συχνά αρκεί ένα ριάξιον στα κοινωνικά δίκτυα ή μια κοινοποίηση ενος ποστ ενώ αν θέλει να βοηθήσει πιο απτά μπορεί να το κάνει εδώ: https://www.tsitsosthecat.gr/donation/
Στη Χίο ποια είναι η μέριμνα για τα αδέσποτα και τι μπορεί να γίνει γενικότερα στους Δήμους, στον δρόμο πχ.
Αυτό που κάνει ο Δήμος της Χίου είναι να μοιράζει κάποια χρήματα σε κτηνιάτρους για να καλυφθούν έξοδα για την φροντίδα αδέσποτων ζώων (ιατρικά εξόδα, στειρώσεις κλπ), ενώ δαπανάει κάποια χρήματα για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων (που όμως δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών) ενώ έχει πάρει και ένα κονδύλι για τη δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου! Κατά τα άλλα υπάρχουν δυο φιλοζωικοί οργανισμοί με λιγοστά δραστήρια άτομα – αρκετά εξουθενωμένα – ενώ αρκετοί άνθρωποι λειτουργούν μεμονωμένα φροντίζοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες αποικίες!
Στη Μυτιλήνη συμβαίνει το εξής: Από τη μία υπάρχουν φιλόζωοι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τα ζώα και τα φροντίζουν και μάλιστα πολλές φορές πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και παράλληλα όπως σε όλα τα νησιά κι επαρχίες σημειώνονται φαινόμενα ακραία. Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αλλάξει η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων,
Η ιστορία της Ανθρωπότητας εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια έδειξε ότι η Τιμωρία, οι Κανόνες και οι Νόμοι δεν μαθαίνουν στον Άνθρωπο να αγαπάει και να είναι συμπονετικός! Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να μαντέψω ένα τρόπο για να αλλάξει η Ανθρωπότητα και από εκεί να αλλάξει και η σχέση της με τα Ζώα και τη Γη. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ανακαλύπτω αν εγώ μπορώ να είμαι στοργικός, αν εγώ μπορώ να οικοδομήσω μια Σωστή Σχέση, με τους ανθρώπους, τα ζωα, τη φύση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλη επανάσταση απ’ αυτή! Μην παρεξηγείτε τα λόγια μου, αυτό δεν είναι μια δήλωση εσωστρέφειας! Ο Άνθρωπος που ανακαλύπτει την Αγάπη γίνεται ξαφνικά πολύ δραστήριος προς τα έξω! Αυτή είναι η εμπειρία μου.
Η δαιμόνια ρεπόρτερ Σούζα σε στιγμές χαλάρωσης