Search

Το Βράσμα: Η Γεύση της Λεσβιακής Παράδοσης

Απο τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού

Τα σύκα της Λέσβου, ειδικά από την Ερεσό, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της γαστρονομίας μας! Η αφθονία του πολύτιμου αυτού φρούτου, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα των ντόπιων, έχουν αναδείξει το σύκο σε πρωταγωνιστή εκλεκτών γαστρονομικών επιτευγμάτων.

Στην κορυφή όλων βρίσκεται το περίφημο βράσμα, το πετιμέζι που φτιάχνεται αποκλειστικά από ντόπια σύκα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Λέσβο η λέξη “βράσμα” αναφέρεται σε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «έψημα», ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα χρησιμοποιούν την τουρκική λέξη «πετιμέζι».

Το βράσμα παρασκευάζεται κυρίως από μαυρόσυκα και μικρόκαρπα περκούλια και είναι ένα βασικό συστατικό στην παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Χρησιμοποιείται ως σιρόπι σε γλυκίσματα όπως τα βρασματολουκούμια Ερεσσού, το γλυκό ριτσέλι και οι δίπλες, ή συνοδεύει το ντόπιο πρόβειο γιαούρτι.

Διάσημοι σεφ θεωρούν το βράσμα μία από τις ελληνικές απαντήσεις στο ιταλοφερμένο βαλσάμικο, γαρνίροντας πράσινες σαλάτες και εκλεκτά εδέσματα σε εστιατόρια ανά τον κόσμο.

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση της Λέσβου!