Search

Το ρυθμικό “τραγούδι” του αργαλειού συνεχίζεται στον Πάπαδο

Κάτι μοναδικό “υφαίνεται” στον Παπάδο Γέρας εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα στο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής που άνοιξε τις πόρτες του, μετά από τις επίμονες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού. Κάθε εβδομάδα, γυναίκες από όλη τη Λέσβο συγκεντρώνονται στο πανέμορφο κεφαλοχώρι της Γέρας για να πάρουν μέρος στα μαθήματα παραδοσιακού αργαλειού, αναβιώνοντας μια τέχνη που κινδυνεύει να χαθεί στον χρόνο. Έτσι, αυτός ο γνώριμος οικιακός ήχος, το ρυθμικό τραγούδι της πολύτιμης αυτής μηχανής, ακούγεται ξανά στον Παπάδο όπου πάνω από 20 γυναίκες υφαίνουν πάνω στο διάσιμο της κυρά Μαρίας και της συγχωριανής της, κυρα-Σοφίας.

Ο Γιώργος Βουνάτσος, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου είναι ένας από τους ανθρώπους που μόχθησαν για την επαναλειτουργία του Μουσείου-φύλακα της παράδοσης με πάνω από 2.500 εκθέματα .Το Μουσείο, ιδρύθηκε “στα χαρτιά” το 1983 όμως για τριάντα περίπου χρόνια παρέμεινε κλειστό. Τον Ιούλιο του 2013 μέλη του λαογραφικού και πολιτιστικού Συλλόγου Παπάδου “Η παράδοση μας” ζητούν και καταφέρνουν να τους παραχωρηθεί από τη Δημοτική Κοινότητα ο χώρος του τέως Ειρηνοδικείου Παπάδου όπου και στεγάζεται ως σήμερα το Μουσείο. “Με προσωπική εργασία των Παπαδιανών και των μελών του συλλόγου “η παραδοσή μας”, ο χώρος μετατράπηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο σε ένα λαμπρό Μουσείο για την περιοχή.  Μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκαν και παραχωρήθηκαν χιλιάδες αντικείμενα συλλεκτικής αξίας που αφορούν την λεσβιακή παράδοση και φιλοξενούνται ως εκθέματα”, λέει ο συνταξιούχος παπαδιανός που επέστρεψε στον τόπο του μετά από χρόνια. Μαζί με την κυρία Τούλα Ξένου, συνταξιούχο δασκάλα έστησαν πολύ γρήγορα το δίκτυο των αργαλειών που κάθε εβδομάδα γίνεται τόπος συνάντησης για τις γυναίκες της περιοχής οι οποίες παραδίδουν στις νεότερες μαθήματα ύφανσης και αποκαλύπτουν τα μυστικά της Τέχνης του αργαλειού, που περνούν από γενιά σε γενιά.

Πρόσφατα στην εκπομπή «Περίμετρος» εμφανίστηκε και η κυρία Μαρία 104 ετών που ειναι η είναι η γηραιότερη υφάντρα στο νησί και έκανε μία επίδειξη της τέχνης της μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ3. Ο Γ. Βουνάτσος απευθύνει κάλεσμα σε νεότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τέχνη και να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση.