Από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2024, η Μυτιλήνη φιλοξένησε ένα υπέροχο τριήμερο δράσεων που είχαν στόχο την εξοικείωση των παιδιών με Ολυμπιακά αθλήματα, προσφέροντας τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αθλήματα όπως το taekwondo, η πάλη, η ξιφασκία, η κωπηλασία και το laser run. Το «Together in Sport – Phase II», μία πρωτοβουλία της ΜΕΤΑδρασης και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έφερε κοντά πάνω από 200 παιδιά της τοπικής κοινωνίας και προσφυγικής κοινότητας, προσφέροντας τους την ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο του αθλητισμού και να μάθουν τις βασικές αρχές των αθλημάτων.
Με την καθοδήγηση πιστοποιημένων προπονητών και καταξιωμένων αθλητών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις αξίες του αθλητισμού όπως ο σεβασμός, το ομαδικό πνεύμα και η διαπολιτισμική αποδοχή. Η πρωτοβουλία προώθησε την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε παιδιά της τοπικής κοινωνίας και πρόσφυγες.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τα Δημοτικά Σχολεία Λουτρών, Λουτρόπολης Θερμής, Παμφίλων, το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Γυμνάσιο Παμφίλων συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την υποστήριξη του έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Λέσβου, οι οποίοι παρείχαν πολύτιμη βοήθεια κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εβδομαδιαίες προπονήσεις volley και taekwondo για παιδιά της τοπικής κοινωνίας και παιδιά πρόσφυγες, ηλικίας 13-17 ετών, με δωρεάν συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελευθερία Βογιατζή στο τηλέφωνο 6908091404 για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες.
Το έργο «Together in Sport-Phase II» χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ – AMIF), και υλοποιείται με τη συνεργασία της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Συνομοσπονδίας (DOSB).
Αυτό το τριήμερο ήταν μια όμορφη απόδειξη του πως ο αθλητισμός μπορεί να ενώνει και να προάγει την ειρηνική συνύπαρξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής και αλληλέγγυας κοινότητας.