Το κοινό σημείο μεταξύ «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» και «Thriller»
Το 1965, ο Μάνος Χατζιδάκις βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και ηχογραφούσε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας». Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό ορχηστρικό άλμπουμ που συνδύαζε τη συμφωνική μουσική με κινηματογραφικά ηχοχρώματα.
Στην παραγωγή και ενορχήστρωση αυτού του δίσκου βρισκόταν ένας νεαρός τότε μουσικός παραγωγός: ο Quincy Jones.
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 1982, ο Quincy Jones θα γινόταν ο αρχιτέκτονας ενός άλλου μουσικού αριστουργήματος του «Thriller» του Michael Jackson, του πιο επιτυχημένου άλμπουμ όλων των εποχών.
Η συμβολή του Quincy Jones
Ο Quincy Jones είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα να «ντύνει» μουσικές με έναν τρόπο που έκανε τις μελωδίες να αποκτούν κινηματογραφική διάσταση.
Στον Χατζιδάκι, αυτό φάνηκε μέσα από τις ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις του «Χαμόγελου της Τζοκόντας», που έκαναν το άλμπουμ να μοιάζει με soundtrack μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ.
Στον Michael Jackson, αυτό αποτυπώθηκε στο «Thriller», όπου ο Quincy Jones έδωσε στα τραγούδια μια δυναμική, σκηνοθετική αίσθηση, κάτι που απογείωσε και τα εμβληματικά video clips.
Η «αόρατη» σχέση δύο μεγάλων δίσκων
Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και το «Thriller» έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:
1️⃣ Και τα δύο θεωρούνται κλασικά και αξεπέραστα στην κατηγορία τους.
Το ένα στην ορχηστρική, κινηματογραφική μουσική, το άλλο στην pop και R&B.
2️⃣ Και τα δύο φέρουν την υπογραφή του Quincy Jones, ενός παραγωγού που ήξερε πώς να μετατρέψει ένα έργο σε αθάνατη μουσική εμπειρία.
Έτσι, παρότι ο Χατζιδάκις και ο Michael Jackson δεν γνωρίστηκαν ποτέ, η μουσική τους ενώθηκε μέσα από την ιδιοφυΐα του ίδιου ανθρώπου.
Επίλογος
Η ιστορία αυτή μας δείχνει ότι η μουσική δεν γνωρίζει όρια, ούτε χρονικά ούτε γεωγραφικά.
Ένας Έλληνας συνθέτης που αγάπησε το θέατρο, την ποίηση και την κλασική μουσική και ένας Αμερικανός pop star που επανεφηύρε τη μουσική βιομηχανία, συνδέονται μέσω του ίδιου ανθρώπου.
Έτσι, αν αναρωτηθεί κανείς «Έχει σχέση ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Michael Jackson;» και η απάντηση είναι: Ναι, μέσω του Quincy Jones!
Υ.Γ. Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την πρόσφατη “αναχώρηση” του Quincy Jones σε ηλικία 91 ετών…