Η Γιούλα Κουτσουμπού βρέθηκε στη Λέσβο μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων στην Κεντρική Αμερική, στη Γουατεμάλα, το Μεξικό στην Ονδούρα και το Μπελίζ, όπου δούλεψε με ιθαγενείς, μέσα σε αυτοοργανωμένες ομάδες, σε φτωχές κοινότητες, στον δρόμο, σε φυλακές, αναμορφωτήρια και Πανεπιστήμια. Εδώ στη Μυτιλήνη μέσα από διάφορα πρότζεκτ και κυρίως μέσα από το Humade Craft Workshop της Αλληλεγγύης Λέσβου και το αρχικό «Metamorfoseto» μας έμαθε πολλά για την τέχνη του upcycling. Τα διάσημα ψηφιδωτά της που φτιάχτηκαν μέσα από συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή, κοσμούν πολλές πλατείες και «ύποπτους» τοίχους των χωριών του νησιού από τον Ασώματο, ως την Ερεσό και τη Συκαμιά. Ωστόσο η Γιούλα μαζί με τον σύντροφό της Μέις,(ecodragoni), αρχιτέκτονας με ειδικότητα στην φυσική δόμηση που επίσης κάνει θαύματα με τα χέρια του, έχουν βαλθεί να διαδώσουν το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης σε όλο τον κόσμο. Έτσι κάθε καλοκαίρι μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και αναζητούν νέες ευκαιρίες για δημιουργία. Μαζί τους ταξιδεύει και η Λέσβος που είναι πλέον η βάση τους.
«Τον Ιούλιο βρεθήκαμε στην Πολωνία σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη με τη συμμετοχή 1000 εθελοντών που πραγματοποιείται σε ένα μοναδικό μέρος εδώ και 30 χρόνια. Εκεί δημιουργήσαμε ένα συμμετοχικό έργο με την τεχνική του weaving μια γυναίκα που κουβαλά το σπίτι της», μας εξηγεί η Γιούλα Κουτσουμπού
Το έργο, που συμβολίζει την προσφυγιά και ξεκίνησε ως πρόζεκτ στο νησί της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε με ρετάλια από τα ρούχα του ανταλλακτικού bazaar που πραγματοποιούνταν ακριβώς δίπλα.
Ο επόμενος σταθμός για τη Γιούλα κα τον Μέις ήταν η Ολλανδία, πατρίδα του Μείς ο οποίος δραστηριοποιείται ως καλλιτέχνης με την επωνυμία Ecodragoni. Εκεί οι δύο ασταμάτητοι καλλιτέχνες ανέπτυξαν περισσότερο την τέχνη της καλαθοπλεκτικής χρησιμοποιώντας παλιά καλώδια και υφάσματα. Όμως επειδή κάθε τόπος σου δίνει και τα δώρα του ο Μέις βρήκε ακόμη έναν τρόπο να ενσωματώσει τη φύση σε μια όμορφη και χρήσιμη κατασκευή. Έτσι ξεκίνησε να πλέκει καλάθια από ξεραμένα κλαδιά Ιτιάς που έβρισκε στο δρόμο.
Την ίδια στιγμή η Γιούλα δεν έχασε χρόνια φτιάχνοντας μοναδικά κοσμήματα από τενεκεδάκια. Αργότερα βρέθηκαν μαζί σε ένα μαγικό δάσος στο Βέλγιο με σκοπό να άρουν μέρος σε έναν περιβαλλοντικό αγώνα καθώς οι κάτοικοι της περιοχής πολεμούν ώστε να εμποδίσουν την αποψίλωσή του. Εκεί κατασκεύασαν δεντρόσπιτα-παρατηρητήρια ενώ η Γιούλα έκανε ο,τι περνά από τα .. χέρια της για να τα διακοσμήσει. Τελευταίος σταθμός η Εύβοια και τα Νέα Στείρα όπου τα παιδιά έκαναν θαύματα με τα δώρα της θάλασσας φτιάχνοντας ψηφιδωτά από όστρακα και κοχύλια!
Περιμένουμε τα νέα σχέδια του Metamorfoseto και στη Μυτιλήνη σύντομα!
https://www.instagram.com/yioulakoutsoubou/profilecard/?igsh=eGF4M2ppNzYzZjZ2
https://www.instagram.com/ecodragoni/profilecard/?igsh=eXZneXplODRiZ29w