Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Λέσβος χωρίς πλαστικά» και με τη σύμπραξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο Ξερολιθιάς, Λιθόστρωσης Μονοπατιού & Τεχνικών Αποθήκευσης Νερού στο Έδαφος στην Ανεμώτια Λέσβου, στις 25 & 26 Μαΐου 2024 με τίτλο “Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα”
Η Κοιν.Σ.Επ. επιχειρεί τη δημιουργία και διαχείριση ενός πρότυπου παραγωγικού αγρο-οικοσυστήματος πολυετών καλλιεργειών (αμπελώνας, συκεώνας, αρωματικά φυτά), ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων παραγωγικών τομέων της Λέσβου (αμπελουργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, ελαιουργίας).
Σκοπός του 1ου Βιωματικού Εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο του πρότυπου βιολογικού αμπελώνα και στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και του λεσβιακού κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προσαρμογή, την αναγκαιότητα αναζωογόνησης των εδαφικών οικοσυστημάτων, την αξία κατασκευών, όπως η ξερολιθιά και το λιθόστρωτο, των καλλιεργητικών εργασιών με εργαλεία χειρός και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές, επισκέπτες…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το εργαστήριο είναι διήμερο με δωρεάν συμμετοχή και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στην κατασκευή αναβαθμίδας, σκαλοπατιών και μονοπατιού με τη μέθοδο της ξερολιθιάς και στις τεχνικές διαμόρφωσης αναγλύφου για τη συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος.
Επίσης, περιλαμβάνει θεωρητικές / διαδραστικές εισηγήσεις σχετικές με την ιστορική, την οικολογική, την οικονομική και πολιτιστική αξία των ξερολιθικών κατασκευών στη Λέσβο και αλλού, την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στα συστήματα παραγωγής τροφής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ/ 45 λεπτά από την Μυτιλήνη και 15 χλμ/ 15 λεπτά από την Καλλονή).
Σάββατο, 25/05/2024
09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο – Εγγραφές
09.30-10.00: Βιωματική γνωριμία συμμετεχόντων – Δημιουργία ομάδων
10.00-13.00: Εργασίες στο πεδίο
13.00-14.00: Διάλειμμα (μετακίνηση στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.)
14.00-17.00: Παρουσιάσεις – Συζήτηση
17.00: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ., συνοδεία μουσικής
Κυριακή, 26/05/2024
09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο – Εγγραφές
09.30-10.00: Βιωματική γνωριμία συμμετεχόντων – Δημιουργία ομάδων
10.00-13.00: Εργασίες στο πεδίο
13.00-14.00: Διάλειμμα (μετακίνηση στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.)
14.00-16.30: Παρουσιάσεις – Συζήτηση
16:30-16:45: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας»
16.45-17.00: Απολογισμός–Προτάσεις-Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης
17.00: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΔΙΟΥ
Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Τεχνικές διαμόρφωσης αναγλύφου για τη συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος»
Marjio Hysa, τεχνίτης πέτρας, «Ξερολιθικές κατασκευές και λιθόστρωση»
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Χρήστος Χατζηλίας – Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Χτίζοντας την Ομάδα μας» – Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου
Χρήστος Χατζηλίας – Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Για να δούμε τί κάναμε…», βιωματικό κλείσιμο του εργαστηρίου (απολογισμός – προτάσεις)
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Σάββατο, 25/05/2024
Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ. Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ. Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Η νέα αγρο-οικολογική δράση του Ηφαιστείου Ανεμώτιας: Από πού ξεκινήσαμε, πώς φτάσαμε έως εδώ»
Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Η κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και οι επιπτώσεις της στα συστήματα παραγωγής τροφής»
Μαίρη Γιαννέλλη, Δρ. Γεωπόνος: «Το αναβαθμιδωμένο τοπίο της Ελλάδας: η περίπτωση της Λέσβου»
Κυριακή, 26/05/2024
Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγος, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης: «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής»
Ραφαήλ Παλαιοπάνης, Γεωγράφος MSc: «Η γεωγραφία των ηφαιστείων της Λέσβου»
Χρήστος Χατζηλίας, φιλόλογος, συγγραφέας: «Με πέτρα και υπομονή…», ξερολιθιές και λιθόστρωτα και γκιόλια της Λέσβου
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Οι διοργανωτές παρέχουν τον βασικό εξοπλισμό για το εργαστήριο.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα και ανθεκτικά ρούχα, υποδήματα εργασίας και καπέλο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, το οποίο χρηματοδοτείται από το “Πράσινο Ταμείο” του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 268.5.1/2023), του προγράμματος “Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2022”, του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”.
Το εργαστήριο υποστηρίζουν το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Εργαστήριο για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου).