Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι οι σεισμικές ακολουθίες σε Σαντορίνη και Αμοργό είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα, παραθέτοντας τα παραδείγματα της Φωκίδας και της Λέσβου.
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, που έχει προκαλέσει ανησυχία, δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Με ανάρτησή του, ο καθηγητής αναφέρει ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες έχουν παρατηρηθεί ξανά στην ιστορία της χώρας, και δίνει ως παραδείγματα τις σεισμικές δραστηριότητες της Φωκίδας και της Λέσβου το 1984.
Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο, από την 1η Μαΐου 1984, στη Λέσβο καταγράφηκαν 44 προσεισμοί μεγέθους άνω του 3.6, ενώ ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου του ίδιου έτους με μέγεθος 5.6. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σήμερα στην περιοχή της Σαντορίνης-Αμοργού, με την αναγνώριση και καταγραφή μικρότερων σεισμών χάρη στην εξέλιξη των σύγχρονων σεισμογραφικών τεχνολογιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1984, χωρίς τα σημερινά σεισμολογικά δίκτυα, οι σεισμοί που καταγράφηκαν τότε στη Λέσβο και στη Φωκίδα δεν είχαν την ίδια αναγνωσιμότητα και ένταση στην κοινωνική συνείδηση, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας, και το μέγεθος των δονήσεων που παρατηρούνται σήμερα δεν είναι κάτι άγνωστο ή ακραίο για τη χώρα.