Search

Γοργόνες στην Ερεσό! Μαθήματα mermaiding…στην παραλία!

Ήρθε και στη Λέσβο η μόδα με τις …γοργόνες! Στη Σκάλα Ερεσού παραδίδονται μαλιστα μαθήματα! Για πληροφορίες δείτε στην ομάδα το Facebook Eresos Connected. Πρόσφατα η Καθημερινή δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα στη νέα αυτή τάση!

Τα νερά της Φλόριντα φιλοξενούσαν γοργόνες ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στην πραγματικότητα, οι πηγές γλυκού νερού του Weeki Wachee, όπως ονόμαζαν την περιοχή οι ιθαγενείς Σέμινολ, μετεξελίχθηκαν σε τουριστική ατραξιόν με την προσθήκη ικανών κολυμβητριών που κρατούσαν την αναπνοή τους κάτω από το νερό όσο χρειαζόταν για να πειστεί ένα μικρό παιδί ότι στις λίμνες της περιοχής διαβιούσαν πλάσματα του βυθού. Οι υποβρύχιες παραστάσεις τους δημιούργησαν, έκτοτε, μια ισχυρή παράδοση γοργονισμού (“mermaiding”), που διέτρεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες στις δεκαετίες που ακολούθησαν και παραμένει κραταιά μέχρι σήμερα.

Από τουριστικό δόλωμα, η πρακτική της θεματικής κολύμβησης με στολή γοργόνας –μια ελαφριά ενδυμασία, δηλαδή, μαζί με τη γυαλιστερή ουρά του μυθικού ψαριού– μετεξελίχθηκε σε τρόπο ατομικής έκφρασης των αγωνιών για το περιβάλλον, της γυναικείας χειραφέτησης και των LGBTQ δικαιωμάτων, ανάμεσα σε άλλα. Κυρίως όμως συγκρότησε μια, διεθνή πια, κοινότητα ανθρώπων που μοιράζεται τη διαχρονική αγάπη της για τις γοργόνες, είτε κολυμπά στις ακτές του Ειρηνικού είτε κατεβαίνει με τη δημόσια συγκοινωνία στην κοντινότερη παραλία της δικής μας μητρόπολης.

Επάγγελμα γοργόνα 

Η Μαρίνα Κουκουριτάκη καμιά φορά σκέφτεται ότι είναι πραγματική γοργόνα. Μεγαλωμένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, πάντα σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, κολυμπούσε από μικρή με τα πόδια επίτηδες ενωμένα, για να σχηματίζουν ουρά. «Με το που φόρεσα την ουρά μου ένιωσα ότι είναι ένα με μένα. Είναι σαν να έχω γεννηθεί με αυτή και απλά να μην το ήξερα», λέει στην «Κ».

https://youtube.com/watch?v=HlOhPnC3kGQ%3Fsi%3DcT1AOsc6igyezP-D

Η ουρά της Μαρίνας μοιάζει αληθινή, κι αυτό γιατί η κατασκευή της από σιλικόνη ανήκει σε έναν από τους γνωστότερους σχεδιαστές ουρών στις ΗΠΑ, που είναι και ο ίδιος «γοργόνος». Ο «Μertailor», όπως είναι το εμπορικό και καλλιτεχνικό του όνομα, μεγάλωσε παρακολουθώντας τα υποβρύχια σόου στο Weeki Wachee της Φλόριντα, καταλαβαίνοντας από πολύ νωρίς ότι αυτό ήταν το επάγγελμα των ονείρων του, όπως εξηγεί ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «MerPeople».

«Πλέον παρουσιάζομαι σαν επαγγελματίας γοργόνα. Οταν με ρωτάνε “τι δουλειά κάνεις”, λέω “κάνω τη γοργόνα”»

«Αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν η καλύτερη διαφήμιση που θα μπορούσε να γίνει!», λέει η Μαρίνα, «γιατί τώρα αναζητούν σόου γοργόνας και στην Κρήτη. Βρίσκουν μόνο εμένα και μια ακόμα κοπέλα και παίρνουμε δουλειές». Το φετινό καλοκαίρι είναι το πρώτο που η 24χρονη πτυχιούχος αισθητικής –ή «γοργόνα Ζιζέλ», όπως είναι το υποθαλάσσιο ψευδώνυμό της– καταφέρνει να εδραιωθεί στην ελληνική τουριστική σεζόν, αποκτώντας συνεργασίες με ξενοδοχεία στην Κρήτη, στη Ρόδο και αλλού. «Τα ξενοδοχεία είναι αυτά που κυνηγάμε. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλες: Να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα στη σεζόν». Δεν πρόκειται μόνο για παραστάσεις που αφορούν παιδιά, τα οποία κοστίζουν περισσότερο, λόγω της αυξημένης ευθύνης. «Είναι πιο εύκολο να κολυμπάω με ενήλικες, όπως στη Ρόδο που το ξενοδοχείο που με έκλεισε ήταν “adults only”», εξηγεί.

«Είναι σαν να έχω γεννηθεί με ουρά και να μην το ήξερα»-1
«Τα ξενοδοχεία είναι αυτά που κυνηγάμε. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλες: Να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα στη σεζόν», λέει η Μαρίνα Κουκουριτάκη. 

Με την ουρά της να ζυγίζει πέντε κιλά και την απουσία άνωσης στις πισίνες όπου κολυμπάει, το επάγγελμα της γοργόνας γίνεται πολύ απαιτητικό. Προκειμένου να μπορεί να αναλάβει μεγάλες δουλειές, όπως τη συνεργασία που έχει με ενυδρείο στην Κρήτη, μέσα στο οποίο κολυμπάει μαζί με την υπόλοιπη θαλάσσια πανίδα του, η Μαρίνα είναι πιστοποιημένη δύτρια αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης, αλλά και εκπαιδεύτρια γοργόνων. «Με τα διπλώματά μου (snorkeling, snorkeling instructor, ocean mermaid και mermaid instructor) μπορώ να κάνω παραστάσεις σε πισίνες και να εκπαιδεύω κάποιον, αλλά έχω εκπαιδευτεί και στη διάσωση με ουρά. Αν κάποιος δηλαδή κινδυνέψει δίπλα μου την ώρα της παράστασης, μπορώ να επέμβω», λέει.

Παρ’ ότι υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα κολυμβητικές προπονήσεις ειδικά για γοργόνες, όπου διδάσκεται, μεταξύ άλλων και ο χαρακτηριστικός δελφινισμός της κίνησής τους, η Μαρίνα Κουκουριτάκη λέει πως δεν γίνεται «ο χαμός» που συμβαίνει στην Αμερική.