Search

Δημόσια έκκληση στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή να σωθεί το δομημένο περιβάλλον της ιστορικής γειτονιάς

Παρέμβαση του Στρατή Μπαλάσκα για τα έργα της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα

Δημόσια έκκληση στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα να σωθεί το δομημένο περιβάλλον της ιστορικής γειτονιάς

του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ*

Το συνεχιζόμενο έργο της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα που τόσα δεινά έχει προκαλέσει εδώ και περίπου ένα χρόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όσους επαγγελματικά δραστηριοποιούνται εκεί, από προχθές αποδείχθηκε ότι εκτός από κακότεχνο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας τα οποία η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ δείχνουν να αρνούνται να τα δουν.

Ας τα διαβάσουν το λοιπόν.

Το έργο προκάλεσε δεινά στους ανθρώπους της Κουλμπάρας γιατί πραγματοποιήθηκε ό,τι πραγματοποιήθηκε, σε συνθήκες απίστευτης εργολαβικής αυθαιρεσίας. Χωρίς το παραμικρό έλεγχο. Χωρίς τις απαραίτητες σημάνσεις, ιδιαίτερα τη νύχτα (πράγμα που απαγορεύεται αλλά ποιος ασχολείται με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε αυτόν τον τόπο του «πάμε κι ότι βγει»), χωρίς πρόγραμμα, με ελάχιστο προσωπικό που μεγιστοποιεί τις επιπτώσεις, χωρίς την απαραίτητη σωστή επίβλεψη από τη ΔΕΥΑΛ του τι κάνει και πώς το κάνει ο εργολάβος, χωρίς τους απαραίτητους από τη σύμβαση του έργου καθαρισμούς, με πρακτικές σε βάρος των κατοίκων και των περιουσιών τους. Ακόμα και σήμερα τα ανοιχτά οικόπεδα απ’ όπου πέρασε το έργο χρησιμοποιούνται από τον εργολάβο ως εργοτάξια, χώροι αποθήκευσης υλικών και μηχανημάτων, ακόμα και μπάζα έχει πετάξει μέσα σε αυτά! Έτσι θα κάνουν Χριστούγεννα οι γειτονιές μας;

Το συνεχιζόμενο έργο της ΔΕΥΑΛ προκάλεσε δεινά στους ανθρώπους της Κουλμπάρας και γιατί από ευλογία και πολυαναμενόμενο έργο, κατάντησε… κατάρα! Η κατάρα της αλλοίωσης όλων αυτών των χαρακτηριστικών της παλιάς πόλης, της παλιάς Μυτιλήνης, για τη διατήρηση και προστασία της οποίας ορκιζόμαστε, αλλά εύκολα, πολύ εύκολα προσπερνάμε με ένα χωρίς προηγούμενο δεβαριεστισμό. Και με μια αντίληψη που λέει «άντε τι ψάχνεις, άστο να τελειώνουμε και ετούτο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σοκάκια όπου το έργο ολοκληρώθηκε συμπεριλαμβανομένων των ανακατασκευών των λιθόστρωτων σε όλο το εύρος τους και παραδόθηκαν σε χρήση. Οι οδοί Σαρανταπόρου, Κιλκίς και Ελευθερών όπου ανακατασκευάσθηκε το λιθόστρωτο μετά την τοποθέτηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Λιθόστρωτο που οι τσιμεντένιοι αρμοί μαδάνε και αλλού υπερκαλύπτουν τις πέτρες.

Θα ήθελα από εδώ και με καλή πρόθεση να ρωτήσω τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση που μεγάλωσε στην Αγιάσο και που και καλά κάνει, καθημερινά δείχνει πόσο πολύ την αγαπά. Θα δεχόταν τόσο αυτός όσο και οι συγχωριανοί του, ένα λιθόστρωτο της Αγιάσου ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ όπως κατάντησαν τα προαναφερθέντα σοκάκια της Μυτιλήνης; Οι ίδιοι νόμοι που προστατεύουν τον πανέμορφο οικισμό της Αγιάσου προστατεύουν και τα σοκάκια της Κουλμπάρας. Γιατί δεν ίσχυσαν αυτοί οι νόμοι στην περίπτωση της Μυτιλήνης; Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ένα στέλεχος της δημοτικής αρχής, τα συνεργεία του εργολάβου αφέθηκαν να κάνουν ένα πανάκριβο έργο «για τα γιούχα»!

Θα ήθελα όμως να ρωτήσω με καλή διάθεση και το Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στα έργα του οποίου χρεώνονται τα έργα στην Κουλμπάρα. Ως ένας νέος ηλικιακά πολιτικός και αυτοδιοικητικός παράγοντας πόσο μπορεί ακόμα με τη σιωπή του να αποδέχεται την καταστροφή του δομημένου περιβάλλοντος, της πολιτισμικής κληρονομιάς μιας πόλης που κλήθηκε να υπηρετήσει; Γιατί αποδέχεται αυτήν την εργολαβική αυθαιρεσία;

Τραγικές είναι οι παρεμβάσεις στα λιθόστρωτα των οδών Μπιζανίου, Αγίων Θεοδώρων και Κρέσνας. Στη Μπιζανίου που ο Δήμαρχος πριν ξεκινήσει το έργο σε συνάντηση μαζί του είχε υποσχεθεί ότι η ανακατασκευή των λιθόστρωτων θα είναι «από τοίχο σε τοίχο» η κατάσταση είναι τραγική. Ο δρόμος είναι αδιάβατος κυριολεκτικά τριτοκοσμικός. Ανάλογη η κατάσταση και της οδού Κρέσνας που έχει… σκαλοπάτια! Ούτε κουβέντα φυσικά για την οδό Αγίων Θεοδώρων. Η βροχή που δεν ήταν δα και ότι χειρότερο έχουμε ζήσει σε ετούτη την πόλη, το πρωί της περασμένης Κυριακής διέλυσε περισσότερα από 20 μέτρα λιθόστρωτου αφού η καθαρή άμμος κάτω από αυτά … κάπου είχε πάει! Και δεν ήταν «μια φτυαριά άμμος» η ζημιά όπως εγγράφως ειρωνεύτηκε τις διαμαρτυρίες μας στέλεχος της δημοτικής αρχής. Ήταν μια σοβαρή ζημιά που όπως λένε όσοι καλά γνωρίζουν θα έρχεται και θα επανέρχεται αφού δεν αντιμετωπίστηκε η αιτία του κακού. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γιατί προκλήθηκε η ζημιά στην υπόβαση του λιθόστρωτου!

Και πώς έγινε η επισκευή του λιθόστρωτου που επισκευάσθηκε μετά τη ζημιά της Κυριακής; Με τσιμέντα που έπεσαν πάνω στις πέτρες όπως έπεσαν. Με τσιμέντα που έπεσαν κι από εδώ και από εκεί, και ξανά από εδώ κι από εκεί κι όπου ίσως δεν έπρεπε. Καταστάσεις ντροπής την ίδια ώρα που οι νόμοι προστασίας του ιστορικού κέντρου υπάρχουν και ο Δήμος υποχρεούται να τους εφαρμόζει.

Όσον αφορά την εγκληματική κακοτεχνία στη συμβολή των οδών Μπιαζανίου με την πάροδο Μπιζανίου όπου με λεπτά στρώματα τσιμέντου εικάζεται ότι θα οδηγείται το νερό στο υπερυψωμένο της επιφάνειας φρεάτιο τι να πούμε. Αντί για άνοιγμα φρεατίου σε όλο το πλάτος του δρόμου που θα μαζέψει τα νερά που καταβαίνουν από τα γύρω υψώματα επιλέχθηκαν ερασιτεχνικές μέθοδοι που ο Θεός ας μας διαψεύσει, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές σε περίπτωση επικίνδυνης νεροποντής. Και αυτό σε μια π[περιοχή όπου χωρίς δίκτυο ομβρίων ποτέ δεν είχε πλημυρίσει!

Θα μου πείτε και τώρα τι να γίνει. Το κακό που ήταν να γίνει έγινε.

Όχι. Η Κουλμπάρα μπορεί ακόμα και πρέπει να προστατευτεί.

Ας γίνουν νέα έργα λιθόστρωσης σε όλο το μήκος και πλάτος των οδών Μπιζανίου, Αγίων Θεοδώρων και Κρέσνας που καταστράφηκαν.

Ας συγκεντρωθούν οι πέτρες που έρχονται στο φως κάτω από ένα παχύ στρώμα τσιμέντου, οι πέτρες με τις οποίες ήταν στρωμένη όλη η γειτονιά πριν την επέλαση του μπετόν και δαύτη στο όνομα της ανάπτυξης. Ας σωθούν με αυτές «αναμνηστικά» τμήματα του παλιού δρόμου. Και ας μην «εξαφανίζονται» οι πέτρες αυτές. Ας γίνει μια αρχιτεκτονική μελέτη για το πώς πρέπει να γίνουν οι δρόμοι αυτοί. Ας μην επιτρέπεται σε έναν εργολάβο να επαναλαμβάνει  το έγκλημα στις οδούς Σαρανταπόρου, Κιλκίς και Ελευθερών όπου στο φρέσκο τσιμέντο έμπηξαν πέτρες;

Στη Βερναρδάκη το άνοιγμα της οποίας επίκειται, τι θα γίνει. Ένα ακόμα μπάλωμα με μπετόν;

Επίσης ας μελετηθουν τα όσα έγιναν και ας γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στα δίκτυα απορροής ομβρίων.

Δημόσια θέτουμε κάποια ερωτήματα. Ας σταματήσει το κακό εδώ. Η δημοτική αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Κύριε Βάλεση και κύριε Χριστόφα και όλοι οι αυτοδιοικητικοί της πλειοψηφούσας παράταξης, η πόλη του αύριο περιμένει το τι θα κάνετε σήμερα.  Συζητείστε με τους πολίτες που σας εξέλεξαν. Ο Σύλλογος μας δεν είναι εχθρός. Κύριε Δήμαρχε εδώ και 15 μέρες περιμένουμε να ορίσετε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο. Έχετε υποχρεώσεις. Ναι συμφωνούμε αλλά το μέλλον αυτής της πόλης, η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στο ιστορικό κέντρο δεν είναι μια από αυτές τις προτεραιότητες;

Οι κάτοικοι της Κουλμπάρας και του Κιοσκιού περιμένουν άμεσα να δράσετε. Σήμερα κιόλας.

* Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι»