Ο Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου “Δρυς” η Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου και ολόκληρη η Δυτική Λέσβος αντιδρά στο ενδεχόμενο χωροθέτησης Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εγκατάστασης ιχθυοτροφείων στην περιοχή Μπαλούτσος Σκαλοχωρίου.
Με επιστολή τους προς τους βουλευτές και τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων του Νομού εκφράζουν την αντίθεσή τους εξηγώντας τους καταστροφικούς λόγους που θα έφερνε αυτό το ενδεχόμενο:
“Σύσσωμη η κοινωνία του χωριού μας και ολόκληρη η δυτική Λέσβος αντιδρούμε στο ενδεχόμενο χωροθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εγκατάστασης ιχθυοτροφείων σε βιομηχανική κλίμακα, στη θέση «Μπαλούτσος», από την οποία μόνο επιβλαβή και αρνητικά αποτελέσματα θα προκύψουν για τον τόπο μας και τους κατοίκους του, σε μια θαλάσσια έκταση και μια ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων από το ακρωτήριο Πετεινός ως το Καλό Λιμάνι.
Πριν από εικοσιπέντε περίπου χρόνια στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εγκαταστάθηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε μία έκταση 20 στρεμμάτων, η οποία ρύπανε και μόλυνε με ποικίλους τρόπους τη χερσαία και θαλάσσια περιοχή, κατέστρεψε λιβάδια ποσειδωνίας και στέρησε από την αλιεία έναν παραδοσιακό ψαρότοπο.
Τώρα, που η ιδιωτική εταιρεία απέσυρε όλους τους ιχθυοκλωβούς, ενώ αναμέναμε την πλήρη αποξήλωση της μονάδας αυτής και τον καθαρισμό, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην θαλάσσια περιοχή (βυθού, παράκτιας ζώνης), το περασμένο καλοκαίρι πληροφορηθήκαμε ότι όχι μόνο τούτο δεν θα γίνει, αλλά τουναντίον τα 20 στρέμματα της ιχθυοκαλλιέργειας επιδιώκεται να πενταπλασιαστούν και να γίνουν 100 στρέμματα.
Επί του παρόντος, η χωροθέτηση της ΠΟΑΥ βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, με την υπ’ αριθμ. 257 από 07-08-2023 Απόφασή του, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με την υπ’ αριθμ. 167 από 06-09-2023 Απόφασή του, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά, κατά της εγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών διότι:
- Η περιβαλλοντική μελέτη παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, όπως η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προϋπάρχουσας ιχθυοκαλλιέργειας.
- Στην περιοχή υπάρχουν προστατευόμενα λιβάδια ποσειδωνίας, τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη.
- Υπάρχει οικισμός σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων, ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη.
- Πρόκειται για έναν ψαρότοπο παραδοσιακά, το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη.
- Η τεράστια δυναμικότητα που προβλέπεται παραπέμπει σε βιομηχανικής κλίμακας εκμεταλλεύσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα του τόπου.
- Τη διαχείριση της ΠΟΑΥ θα αναλάβει η εταιρεία «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Λέσβου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» θυγατρική της εταιρείας «AVRAMAR AE», η οποία εκμεταλλευόταν μέχρι πρότινος της ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή, χωρίς να παρακολουθεί την ποιότητα του περιβάλλοντος, το οποίο ρύπαινε.
Η Κοινότητα Σκαλοχωρίου και 11 Σύλλογοι του τόπου μας δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου και απευθυνθήκαμε τόσο με έγγραφα, όσο και με τη φυσική μας παρουσία στις σχετικές συνεδριάσεις στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως συμπαραστάτες στον αγώνα μας έχουμε τους ψαράδες της περιοχής και τις γειτονικές Κοινότητες Φίλιας, Ανεμότιας και Βατούσας, καθώς και συλλογικότητες από τα γειτονικά αυτά χωριά.
Με δεδομένες τις αρνητικές αυτές γνωμοδοτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα σας παρακαλούσαμε, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών σας αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, όπως παρέμβετε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να αξιώσετε να γίνουν σεβαστές τόσο οι τεκμηριωμένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Δήμου και Περιφέρειας, όσο και οι δικές μας μαρτυρίες σχετικά με τη μέχρι πρότινος λειτουργία του ιχθυοτροφείου στην περιοχή Μπαλούτσος. Τέλος, άποψή μας είναι ότι τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας AVRAMAR AE, η οποία αυτοπροτείνεται τόσο ως διαχειριστής της ΠΟΑΥ, όσο και ως φορέας εκμετάλλευσης των ιχθυοκαλλιεργειών. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν πρέπει να εκδοθεί. Υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες δεν πρέπει να υποκύψετε στις πιέσεις των οικονομικών παραγόντων εις βάρος του τόπου σας και των συμπολιτών σας.
Αξιότιμοι κυρία και κύριοι Βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του νησιού μας, ευελπιστούμε, ότι το ευαίσθητο τούτο θέμα για το Σκαλοχώρι πρωτίστως και δευτερευόντως για τις γειτονικές κοινότητες αλλά και όλη τη δυτική Λέσβο, θα το αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή και θα συνδράμετε στο να αποφευχθεί μια τελική απόφαση που θα επιτρέψει ένα έγκλημα ενάντια στη θάλασσά μας, στα ακρογιάλια μας, στους παραθαλάσσιους οικισμούς μας (Μπαλούτσος, Μπαλίνη, Τσιχράντα, Καλό Λιμάνι και Αρχαία Άντισσα) και κατ’ επέκταση ενάντια στο χωριό μας και σε όλους τους κατοίκους του”.
Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου
Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου “Δρυς”
Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπαλίνης Λέσβου “η Αραγίδα”
Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος “Καλό Λιμάνι” Σκαλοχωρίου
Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αρχαία Άντισσα’’
Αθλητικός Όμιλος Σκαλοχωρίου
Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Σκαλοχωρίου “η Σαπφώ”
Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου Αθηνών “ο Άγιος Γεώργιος’’
Σύλλογος Μπαλούτσου “η Αγία Μαρίνα’’
Σύλλογος Γεωργών και Ποιμένων Σκαλοχωρίου “ο Άγιος Μόδεστος”
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκαλοχωρίου