Search

Εις τον «αφρό» της θάλασσας…Fine dining κι εκλεκτοί μεζέδες στη Χαραμίδα

Η Ιωάννα Ντέμου  είναι από τη Λειβαδιά. Μετά την Αλόννησο, όπου γεννήθηκε ο πρώτος «αφρός»  βρέθηκε να «αλωνίζει» τους ποταμούς του τόπου που μεγάλωσε και σήμερα ακριβώς τον  ίδιο “αφρό” τον μετέφερε στην Χαραμίδα. Η θέα του κόλπου ήταν αυτό που την τράβηξε καθώς και η γαλήνη της περιοχής που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει τον …αφρό της Μυτιλήνης που θέλει να απολαύσει το μπάνιο του!

Σήμερα, από τον αφρό της παραλίας της Χαραμίδας, ως ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα ενός νέου γευστικού εγχειρήματος, μας μιλάει για το εστιατόριο που ανέλαβε, για τη Λέσβο αλλά και για τα  εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που εντάσσει μέσα στο πολύ ενδιαφέρον μενού του “αφρός” .


-Γιατί Afros; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα ;

Το όνομα του εστιατορίου το εμπνευστήκαμε από τους αφρούς που σχημάτιζε η θάλασσα της Αλοννήσου μπροστά από τον πρώτο «αφρό» που δημιουργήσαμε. Λίγα χρόνια αργότερα και σε μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια τον μεταφέραμε στην γενέτειρα μας τη Λιβαδειά, στις όχθες του ποταμού Έρκυνας και σήμερα επέστρεψε στο θαλασσινό νερό από όπου γεννήθηκε το όνομα του, αυτή την φορά στην Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην παραλία της Χαραμίδας.

-Πως βρέθηκες στη Λέσβο και πως σκέφτεσαι την επιχειρηματική σου ενασχόληση σε ένα νησί που διατηρεί την αυθεντικότητά του και δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός άκρως τουριστικού νησιού;

 Η επιλογή μας στην Λέσβο εμπνεύστηκε από μια πρόσκληση ενός φίλου που δραστηριοποιείται στο νησί και γνωρίζει καλά εμάς και την κουζίνα μας. Έτσι μας κάλεσε  και μας ξενάγησε στο νησί όπου το λατρέψαμε από την πρώτη στιγμή, ενώ στην παραλία της Χαραμίδας, μείναμε έκπληκτοι από την θέα του εστιατορίου…

-Το μενού  του Afros, “μυρίζει” Λέσβο. Πως θα χαρακτήριζες την πρώτη ύλη του νησιού;

 Από την πρώτη στιγμή ενθουσιαστήκαμε με την αυθεντικότητα του νησιού και ήρθα αμέσως σε επαφή με την πρώτη ύλη καθώς αυτή είναι και η δουλειά μου. Πήγα από χωριό σε χωριό, δοκίμασα τυριά καθώς και πολλά παραδοσιακά πιάτα, γεύτηκα το λάδι, το ντόπιο κρέας και το ψάρι και αντιλήφθηκα ότι η τόσο καλής ποιότητας πρώτη ύλη σου δίνει την ελευθερία να αναδείξεις τις συνταγές σε ένα ήπιο σε τουρισμό νησί. Το μενού μας λοιπόν βασίζεται σε πολλά γνήσια τοπικά προϊόντα, όπου συνοδεύουν τα πιάτα μας και βέβαια στις πινελιές που στόχο έχουν να μην αλλοιώσουν την αρχική γεύση , αλλά να την απογειώσουν με τη χρήση σωστών μπαχαρικών, σωστού μαγειρέματος και κυρίως της φαντασίας μας μέσα στην κουζίνα καθώς μαγειρεύουμε με αγάπη και φροντίδα πάντα για τους πελάτες μας .

-Τι χρησιμοποιείς και τι λάτρεψες;

 Εντυπωσιάστηκα με τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα όπου και θα τα γευτεί κανείς  στα περισσότερα πιάτα μας, όπως και τα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια που τα βρίσκεις καθημερινά. Χρησιμοποιούμε την παράδοση,  με υλικά και τρόπους μαγειρέματος που τον εξελίσσουμε με πινελιές μεσογειακής κουζίνας στην περίοδο που διανύουμε, για να ήμαστε πάντα κοντά στην εξέλιξη και να θυμίσουμε στους απαιτητικούς ουρανίσκους γεύσεις από το παρελθόν όπου έχουμε μεγαλώσει με αυτές και υπάρχουν ακόμη στη μνήμη μας.

 Και αυτές τις γεύσεις θέλουμε να γνωρίσουν και οι τουρίστες, ώστε να συνδέσουν την ομορφιά του τόπου με την ομορφιά της γεύσης που εδώ είναι ακόμη αυτούσια και ιδανική για εκείνους που θέλουν εμπειρία και ποιότητα μαζί …

Στον Afro στην Χαραμίδα θα απολαύσετε αν μη τι άλλο κι ένα πολύ προσεγμένο αισθητικά περιβάλλον…