Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουν τα ζώα τους να απειλούνται, αυτή τη φορά από την ευλογιά των προβάτων. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, αναφέρεται σε πλήγμα που προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για την ασφάλεια και τους ελέγχους.
«Ο εφιάλτης είναι εδώ. Και είναι εδώ γιατί προφανώς κάτι δεν έγινε σωστά ή μάλλον δεν έγινε καθόλου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, κάποια μέτρα που έπρεπε να ληφθούν απ’ τις Περιφέρειες όλης της χώρας με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ή δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε ή κάτι τους ξέφυγε!» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες.
Για τον τρόπο που «κατέβηκε» η ευλογιά από τον Εβρο στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, κτηνοτρόφοι εκτιμούν πως κάποιοι αγόρασαν ζωοοτροφές από μολυσμένους στάβλους στη Βόρεια Ελλάδα, σε περίοδο που αυτό απαγορευόταν λόγω των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Την Τρίτη (22.10.2024) αποφασίστηκε η αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων. Τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί στον Έβρο και πλέον έχουν φτάσει και στη Λέσβο Σημειώνεται πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν θανατωθεί σχεδόν 17.500 πρόβατα.
Η ευλογιά του προβάτου, που μπορεί να προσβάλει και τα κατσίκια, είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε ιό. Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα ζώο μπορεί να κολλήσει τον ιό έως και 6 μήνες μετά, αν τότε έρθει σε επαφή με το μολυσμένο αντικείμενο.
ΥΠΑΑΤ: Τι ισχύει για το γάλα και το κρέας
Λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά σε βασικά ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων το γάλα, το κρέας, όπως και τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
.α προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.