Search

Η κεραμική της Λέσβου στην Αθήνα: “Ceramic Journey around Greece vol.3: Lesvos” 15.09 – 31.10.2024

Μετά από τις επιτυχημένες εκθέσεις για την κεραμική της Σίφνου και της Κρήτης, η Greek Ceramix Contemporary – μη κερδοσκοπική εταιρεία αφιερωμένη στην προώθηση της ελληνικής κεραμικής – με την υποστήριξη του Συλλόγου Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Λέσβου “Το Έοργων”, διοργανώνει την έκθεση “Ceramic Journey around Greece vol.3: Lesvos”.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και θα φιλοξενηθεί στο Mon Coin Studio, έναν χώρο αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο Μοναστηράκι. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 12:00 μ.μ. Όπως το αναφέρει η δημιουργός του Mon Coin Studio και συνιδρύτρια της Greek Ceramix Contemporary Ελεονώρ Τρεναντό Φινέτης, “ο σκοπός των εκθέσεων Ceramic Journey Around Greece είναι, όπως κάθε χρόνο, να αναδείξει την πλούσια κεραμική παράδοση μιας περιοχής της Ελλάδας.

Φέτος, το επίκεντρο είναι το νησί της Λέσβου, προσφέροντας στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μοναδική κεραμική δημιουργία του νησιού. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τόσο παραδοσιακών όσο και σύγχρονων εργαστηρίων και καλλιτεχνών, προσφέροντας μια ξεχωριστή ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”.

 Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, τα έργα του κυρίου Δημήτρη Κούβδη, του οποίου η κεραμική τέχνη εντάχθηκε πρόσφατα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Ο κύριος Κούβδης είναι ο τελευταίος κεραμίστας στην Ευρώπη που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, από τη συλλογή και επεξεργασία του τοπικού χώματος έως και το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο

Θα παρουσιαστούν επίσης έργα από τα φημισμένα εργαστήρια των χωριών Μανταμάδος και Αγιάσος. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν τα κεραμικά εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά έργα της Τσανάκκαλε, όπως τα χαρακτηριστικά ζωόμορφα χρηστικά αγγεία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, και με τις μετακινήσεις και επιστροφές πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, δημιουργήθηκε στη Λέσβο ένας νέος πυρήνας κεραμικής με εξαιρετική επίδοση. Σε διάφορα μέρη του νησιού, οι μάστορες της τέχνης ίδρυσαν εργαστήρια σύμφωνα με τις ανάγκες και την ποιότητα του πηλώδους χώματος της περιοχής. Εντυπωσιακά δείγματα αυτής της παράδοσης είναι τα κεραμικά έργα της οικογένειας Σταμάτης από τον Μανταμάδο, καθώς και η κεραμική τέχνη της οικογένειας Χατζηγιάννη και της οικογένειας Κουρτζή από την Αγιάσο.

Αγγεία της οικογένειας Κουρτζή, χρονολογίας από τη δεκαετία του 60 και 70, θα παρουσιαστούν στην έκθεση, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κατανοήσουν την εξέλιξη της τέχνης τους. Από το 2020 η κεραμική τέχνη της οικογένειας Κουρτζή εντάχτηκε και αυτή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν κεραμικά που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία, όπως μεταξύ άλλων τα έργα του Παναγιώτη Τιτιγαρή, του Σωτήρη Τσώκου, του Αναστάσιου Ζαχαριάδη, της Ασπασίας Γιαννέτα καθώς και του Δημήτρη Χατζηγιάννη, ο οποίος ειδικεύεται και στη γλυπτική.

Η έκθεση απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, παιδιά και ενήλικες, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ακόμα και επαγγελματίες (συλλέκτες, καταστήματα, γκαλερί, διακοσμητές). Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό

Θα παρουσιαστούν επίσης έργα από τα φημισμένα εργαστήρια των χωριών Μανταμάδος και Αγιάσος. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν τα κεραμικά εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά έργα της Τσανάκκαλε, όπως τα χαρακτηριστικά ζωόμορφα χρηστικά αγγεία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, και με τις μετακινήσεις και επιστροφές πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, δημιουργήθηκε στη Λέσβο ένας νέος πυρήνας κεραμικής με εξαιρετική επίδοση. Σε διάφορα μέρη του νησιού, οι μάστορες της τέχνης ίδρυσαν εργαστήρια σύμφωνα με τις ανάγκες και την ποιότητα του πηλώδους χώματος της περιοχής. Εντυπωσιακά δείγματα αυτής της παράδοσης είναι τα κεραμικά έργα της οικογένειας Σταμάτης από τον Μανταμάδο, καθώς και η κεραμική τέχνη της οικογένειας Χατζηγιάννη και της οικογένειας Κουρτζή από την Αγιάσο. Αγγεία της οικογένειας Κουρτζή, χρονολογίας από τη δεκαετία του 60 και 70, θα παρουσιαστούν στην έκθεση, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κατανοήσουν την εξέλιξη της τέχνης τους. Από το 2020 η κεραμική τέχνη της οικογένειας Κουρτζή εντάχτηκε και αυτή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν κεραμικά που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία, όπως μεταξύ άλλων τα έργα του Παναγιώτη Τιτιγαρή, του Σωτήρη Τσώκου, του Αναστάσιου Ζαχαριάδη, της Ασπασίας Γιαννέτα καθώς και του Δημήτρη Χατζηγιάννη, ο οποίος ειδικεύεται και στη γλυπτική. Η έκθεση απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, παιδιά και ενήλικες, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ακόμα και επαγγελματίες (συλλέκτες, καταστήματα, γκαλερί, διακοσμητές). Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό

να ανακαλύψει την ομορφιά και την ιστορία της κεραμικής της Λέσβου, και να έρθει σε επαφή με μία από τις πιο σημαντικές εκφράσεις της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής σκηνής. Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από την Μυτιλήνη, τον Μανταμάδο, την Αγιάσo, τον Μόλυβο και την Ερεσό: Αγάς Νίκος Αγαθός Γιάννης Ακαμάτου Γιώργος Βαλάση Ηλέκτρα Βασιλά Μαγδαληνή Γιαννέτα Ασπασία Ζαχαριάδης Αναστάσιος Χατζηγιάννης Δημήτρης Κάραλη Δώρα Οικογένεια Κουρτζής Κουβδής Δημήτρης Κριτικού Μάρω Μολυβιάτη Αύρα Μουστάκα Ανδρονίκη Ρουσοπούλου Ελένη Σταμάτης Δημήτρης Σταμάτης Στέλιος Τάκος Θεοφάνης Τιτιγάρης Παναγιώτης Τσώκος Σωτήρης

Ζωγραφική Κουνιάρης Στέλιος

MON COIN STUDIO THISEIOU 7, 10555 ΑΘΗΝΑ – GR Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 18:00 Κυριακή: 11:00 – 15:00.

 Το MON COIN STUDIO είναι ένας χώρος τέχνης αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, που λειτουργεί ως γκαλερί και χώρος έκθεσης. Στο υπόγειο του στούντιο φιλοξενείται και το εργαστήριο της Ελεονώρ Τρεναντό-Φινέτη, η οποία ασχολείται και η ίδια με την κεραμική τέχνη. «Ο στόχος της προσπάθειάς μου είναι να μοιραστώ το πάθος μου για την Ελλάδα, την Αθήνα, και την ελληνική κεραμική τέχνη, αλλά επίσης να προωθήσω τους Έλληνες καλλιτέχνες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει η Ελεονώρ. «Επιπλέον, επιθυμώ να επεκτείνω τη βοήθεια που μου είχε δοθεί κάποτε, σε ανθρώπους με ταλέντο. Να τους προσφέρω ενθάρρυνση και να αναδείξω τη δουλειά τους, όπως κάνουμε συνεχώς με το έργο των επαγγελματιών συνεργατών μας». _