Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος είναι αφιερωμένος στην τέχνη του μεζέ, δηλαδή στην τέχνη της καλοπέρασης και της παρέας, με 140 συνταγές για έναν μερακλίδικο Αύγουστο. Ειδική θέση στο αφιέρωμα έχει η Λέσβος με 9 ντόπιες συνταγές!
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του μεζέ και ποια είναι η ιστορία του; Ποιοι τον πρωτόφεραν σε ελληνικό έδαφος και ποιες περιοχές απέκτησαν φήμη για τους εμβληματικότερους μεζέδες; Μαθαίνουμε την τέχνη της ετοιμασίας τους: από τους μεζέδες της στιγμής με τα ελάχιστα δυνατά υλικά, μέχρι τους πιο περίπλοκους και διατηρητέους, που θέλουμε να έχουμε πάντα διαθέσιμους στο ψυγείο και στο ερμάρι, για ξαφνικές επισκέψεις και χαρμόσυνα κεράσματα.αρτογραφούμε τους ελληνικούς μεζέδες: Κωνσταντινούπολη, Βόλος, Λέσβος, Θεσσαλονίκη, Κρήτη. Οι τόποι που έχουν αναγάγει τον μεζέ σε σύμβολο φιλοξενίας και σε τέχνη του κεράσματος.
Οι κρητικοί μεζέδες που φτιάχνονται με το τίποτα, αλλά τιμούν και το κρέας. Οι μεζέδες της Λέσβου που σερβίρονται σε τελετουργικές γύρες με ούζο και οι βιολιώτικοι μεζέδες από τη θάλασσα που σηκώνουν αμέτρητα ποτηράκια τσίπουρο. Οι σαλονικιώτικοι μεζέδες με τον πλουραλιστικό αλλά και πληθωρικό χαρακτήρα τους και οι πολίτικοι μεζέδες με την ανεπανάληπτη ποικιλία και την ιεροτελεστία της σειράς σερβιρίσματος.