Search

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην 19η Διεθνή Έκθεση ARTOZA 2025

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τρίτη
συνεχόμενη φορά, στη διεθνή έκθεση αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής & ζυμαρικών “19 η
ARTOZA 2025”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo” της
Αθήνας, από 21 έως 24 Φεβρουαρίου 2025, με τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο
Μουτζούρη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των
νησιών και των προϊόντων τους, στη σημαντική αυτή εμπορική έκθεση και να συγχαίρει
όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.
Η “ARTOZA”, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τη “FORUM Α.Ε.”, την κορυφαία
εταιρεία της Ελλάδας για οργάνωση εκθέσεων τροφίμων & ποτών (διοργανώτριας επίσης,
των “HO.RE.CA.”, “FOODEXPO” και “XENIA”, επί πολλά συνεχή χρόνια). Παραδοσιακά
αποτελεί τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου στη χώρα και στηριζόμενη έμπρακτα από τις
Ομοσπονδίες Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε
επαγγελματίες του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση αναφερόταν κυρίως στην παρουσίαση των κάτωθι προϊόντων: Παραδοσιακά γλυκά
(λουκούμια, αμυγδαλωτά, παστέλια, κ.ο.κ.), αρτοσκευάσματα – βουτήματα,
ζυμαρικά, πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, βούτυρα – μαργαρίνες, άλευρα,
σοκολατοειδή & ζαχαρώδη, κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης, παγωτά χύμα και συσκευασμένα,
γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες & μέλια, καφέδες – ροφήματα, χυμοί, κ.ο.κ., απ’ όλες τις
περιοχές της Ελλάδας. 
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχε με ένα μοντέρνο ενιαίο περίπτερο συνολικού
εμβαδού 120 τ.μ. στο hall 2, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν
συμμετοχή με δικό τους εξατομικευμένο και υψηλής αισθητικής stand και με φυσική
παρουσία εκπροσώπων τους, ενώ ταυτόχρονα εκτέθηκαν ομαδικά αλλά διακριτά,
ασυνόδευτα προϊόντα του κλάδου από όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σημειώνεται, ότι στη συγκεκριμένη εμπορική έκθεση, απαγορευόταν ρητά οι λιανικές
πωλήσεις.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο περίπτερο της Π.Β.Α., είχαν τη
δυνατότητα να συναντηθούν και να συνεργαστούν με τους χιλιάδες Έλληνες
επαγγελματίες από όλη τη χώρα που επισκέφθηκαν στην έκθεση. Οι φιλοξενούμενοι
αντιπρόσωποι και επαγγελματίες, ήταν κατά κύριο λόγο, ιδιοκτήτες και στελέχη μονάδων
παραγωγής, αρτοποιείων & αρτοζαχαροπλαστείων, σημαντικά στελέχη (ή ιδιοκτήτες) χώρων
μαζικής εστίασης & ξενοδοχείων, καθώς και chefs σε αλυσίδες εστίασης & καφεστίασης.
Επιπλέον, εκτός των Ελλήνων εμπορικών αντιπροσώπων, παρευρέθηκαν στην έκθεση ως
φιλοξενούμενοι της διοργανώτριας εταιρείας,  γύρω στους 200 προσκεκλημένους
hosted buyers από το εξωτερικό (προερχόμενοι κυρίως από αγορές – χώρες, όπως η
Αλβανία, η Βουλγαρία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία, η Βόρεια
Μακεδονία, κ.ο.κ.),  με τους οποίους οι εκθέτες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν
επαγγελματικά meetings. Στόχος της πρωτοβουλίας φιλοξενίας διεθνών αγοραστών στην
έκθεση, ήταν να συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών των προϊόντων αρτοποιίας &
ζαχαροπλαστικής και να δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να
διεισδύσουν σε ξένες αγορές. Έτσι λοιπόν, πολλές εταιρείες που έχουν ως στόχο να
διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκτός των ελληνικών συνόρων,
κατάφεραν να συναντήσουν κάτω από την ίδια στέγη, key buyers από τις προαναφερόμενες
χώρες.
Επί τέσσερεις ημέρες που διήρκεσε η έκθεση, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες, οι
εκπρόσωποι της Π.Β.Α. και οι εθελοντές – απόδημοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου,
υποδεχόταν εκτός από τους επαγγελματίες εμπορικούς αντιπροσώπους – καταστηματάρχες
και τους χιλιάδες λάτρεις της “fine food” διατροφής που επισκέφθηκαν την “ARTOZA”,
επιτυγχάνοντας την ολοκληρωμένη παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της
περιοχής, που σχετίζεται με τα προαναφερόμενα προϊόντα, μέσω της έκθεσής τους, αλλά
και μέσω των συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών που διενεργούνταν.
Το οργανωτικό πλαίσιο της συμμετοχής, είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης &
Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου
Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου). Το συντονισμό της αποστολής και την
οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής
έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο της Π.Β.Α., πλαισίωσαν με την πολύ
ενεργή παρουσία τους, οι απόδημες εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου,
Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καριοφύλλη, Άννα Κουνιάρη και Νίκη Σερέτη, οι οποίες
υποδεχόταν τους επαγγελματίες επισκέπτες & το κοινό, διενεργούσαν γευσιγνωστικές
δοκιμές και κατέγραφαν την εκφρασμένη ζήτηση των ασυνόδευτων προϊόντων.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του
οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC
SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε καθημερινή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου
Αιγαίου με την Αττική.
Οι 27 διατροφικές επιχειρήσεις του κλάδου από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που είτε
φιλοξενήθηκαν σε ατομικά stands, είτε εξέθεσαν τα εκλεκτά τους προϊόντα προς διαφήμιση
& γευσιγνωστικές δοκιμές στον ενιαίο χώρο της Π.Β.Α., ήταν:

  1. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”:


ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:
    ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΠΑΣΤΕΛΙ,
    ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΧΑΧΛΕΣ, ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΛΙΚΕΡ)
  2. “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ” ΠΟΤΟΠΟΙΑ ΧΙΟΥ: ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ, ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
  3. “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ
    “ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ … ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ”, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  4. “ΑΡΤΟΣΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΙΟΥ”: ΑΡΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ XIOY, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    ΤΟΜΑΖΟΥ
  5. “BIOMERAKI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΙΑ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΠΕΤΙΜΕΖΙ
    ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΞΥΠΤΕΡΑ
  6. “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ,
    ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ
  7. “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
    ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
  8. “HAVE A NICE DAY”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΧΙΟΥ,
    ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΜΠΟΥ
  9. “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ, ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
  10. “ΚΟΝΤΟΡΙΑΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΚΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
  11. “LESVOS HONEY”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ,
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
  12. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ
    ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
  13. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΣΑΜΟΥ,
    ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  14. “ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ Ν. Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: BUNDABERG BREWED DRINKS, ΧΙΟΥ
  15. “ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗΣ”: ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ,
    ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗ
  16. “PAPAYIANNIDES LESVOS FLAVORS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ &
    ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
  17. “SALAMOUSAS AGRIFOOD”: ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΣΙΤΗΡΑ & ΑΛΕΥΡΑ ΛΗΜΝΟΥ
  18. ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ &
    CATERING ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
  2. “Τ’ ΑΓΙΟΡΓΟΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ –
    ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, ΝΙΚΟΥ ΚΥΛΗ
  3. “ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
  4. “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ & ΠΟΔΙΕΣ
    ΚΟΥΖΙΝΑΣ
  5. “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
    ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
  6. “ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΗ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
  7. “ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ”: ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗ
  8. “ΨΥΧΗΣ – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
    Οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου –
    Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου),
    αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους
    εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων
    αρτοζαχαροπλαστικής, ζυμαρικών και συναφών ειδών των νησιών στις αγορές της Ελλάδας
    και του εξωτερικού, καθώς και στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας που κατέκλυσε την
    έκθεση, μετά το πέρας της, δήλωσαν:
    “Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών και του αθηναϊκού κοινού
    στην εν λόγω έκθεση, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα συγκεκριμένα
    παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα της χώρας και εν προκειμένω των νησιών μας. Ο τρόπος
    παρουσίασης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους σ’ αυτό το μοντέρνο περίπτερο της
    Π.Β.Α., συνέβαλε στην άρτια και επαγγελματική προώθηση των προϊόντων
    αρτοζαχαροπλαστικής & συναφών ειδών του Βορείου Αιγαίου. Οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για
    την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα συνεχιστούν στο επόμενο
    διάστημα, με αμείωτο ρυθμό. Μόνο με τη μεθοδική και την επαγγελματική συμμετοχή των
    επιχειρήσεων των νησιών μας σε πολλές δράσεις εξωστρέφειας, θα εμπεδωθούν και θα
    «καταχωρηθούν» τα διάφορα brands τους στο υποσυνείδητο των καταναλωτών, ώστε στη
    συνέχεια να αναπτυχθούν οι πωλήσεις τους”.