Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη» και ακρωνύμιο «ΚΟΤΙΝΟΣ» υλοποιείται αυτή την περίοδο με την συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων και τριών αγροτικών/ελαιουργικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με στόχο την διερεύνηση της παραγωγής ελαιόλαδου μετά από εκπυρήνωση του καρπού της ελιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λαδιού με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενώσεων, καθώς με την εκπυρήνωση αποφεύγεται η οξείδωση τους από ένζυμα που βρίσκονται στο κουκούτσι. Επιπλέον, η εκπυρήνωση του καρπού επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των παραπροϊόντων (κουκούτσι, πούλπα, υγρό απόβλητο), γεγονός που υπερκαλύπτει τη μειωμένη απόδοση της παραγωγικής διαδικασίας ως προς ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, το κουκούτσι έχει σημαντική θερμογόνο δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές αέριων ρύπων σε σχέση με την ελαιοπυρήνα ενώ η πούλπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.
Το έργο υλοποιείται σε τρεις περιοχές της χώρας (Κρήτη, Λέσβος, Ηλεία) που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαιοπαραγωγή και παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ποικιλίες ελιάς (Κορωνείκη, Χονδρολιά, Κολοβή, Αδραμυτινή, Κολιρέικη). Εξετάζεται η ποιότητα των λαδιών για τις διαφορετικές αυτές ποικιλίες καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης των παραπροϊόντων ως καύσιμο και ζωοτροφή. Επικεφαλής του έργου είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τον Πρύτανη Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη ενώ στο έργο συμμετέχουν επίσης η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εξειδικεύεται στις αναλύσεις ποιότητας ελαιόλαδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Επικ. Καθηγητή Μιχάλη Φουντουλάκη που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων της διαδικασίας. Στο έργο επίσης συμμετέχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς, η Ένωση Αγροτών Ηλείας και το ελαιοτριβείο Τζωρτζής στη Λέσβο.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.2, «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.