Η αυριανή Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος επισκεπτών που θα περπατήσουν στον γνωστό καστανιώνα της περιοχής. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς τα περίφημα κάστανα και μήλα της Αγιάσου, όμως η περιοχή κρύβει κι άλλους φυσικούς θησαυρούς, κυρίως για τους λάτρεις της φύσης και της φυτολογίας.
Πάνω από την Αγιάσο, στις πλαγιές του Ολύμπου, ξεδιπλώνεται ένας φυτολογικός παράδεισος, ο οποίος την άνοιξη ειδικά γίνεται ένας καμβάς από χρώματα και αρώματα κυρίως την άνοιξη. Τα βουνά και οι δασικές εκτάσεις της περιοχής φιλοξενούν κάποια από τα πιο εντυπωσιακά και σπάνια φυτικά είδη της Ευρώπης. Ανάμεσά τους, κορυφαία θέση κατέχουν οι αυτοφυείς ορχιδέες – πραγματικά σπάνια δείγματα ομορφιάς που γοητεύουν τόσο τους ερασιτέχνες όσο και τους εξειδικευμένους επιστήμονες.
Δύο από τις πιο εντυπωσιακές και κοινές ορχιδέες που συναντάμε στην περιοχή είναι οι Anacamptis pyramidalis και Cephalanthera longifolia.
Η Anacamptis pyramidalis (Ανάκαμπτος η πυραμοειδής) είναι ένα εντυπωσιακό φυτό, που ανήκει στο γένος Anacamptis, το οποίο ονομάστηκε έτσι λόγω της χαρακτηριστικής τοποθέτησης των γυρεομαγμάτων πάνω στον ανθήρα. Το δεύτερο μέρος του ονόματος, pyramidalis, αναφέρεται στο πυραμοειδές σχήμα της ταξιανθίας. Το φυτό έχει λεπτά, λογχοειδή φύλλα και μια ταξιανθία που αποτελείται από μικρά, ρόδινα και ευωδιαστά άνθη. Η ανθοφορία της ξεκινά από τα τέλη Απριλίου και διαρκεί μέχρι το Μάιο, και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Anacamptis pyramidalis προτιμά ασβεστώδη, ξηρά εδάφη και μπορεί να βρεθεί σε παλιά σέτια, φρυγανότοπους, ελαιώνες ή ακόμη και σε πευκοδάση.
Η Cephalanthera longifolia (Κεφαλανθηρώδης η μακρόφυλλη) ανήκει στο γένος Cephalanthera, το όνομα του οποίου προέρχεται από την στρογγυλεμένη μορφή του ανθήρα που μοιάζει με κεφάλι. Η λέξη longifolia αναφέρεται στα μακρόστενα λογχοειδή φύλλα του φυτού. Αυτή η ορχιδέα είναι αρκετά κοινή στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και χαρακτηρίζεται από έρπον ρίζωμα, επαλλάσσοντα φύλλα και σταχυόμορφη ταξιανθία με σχεδόν κλειστά άνθη. Το φυτό προτιμά ημισκιερές τοποθεσίες, συνήθως σε περιοχές κοντά σε καστανιές ή πευκοδάση με ασβεστολιθική σύσταση εδάφους. Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Απρίλιο έως τα τέλη Μαΐου.
Η βοτανολογική ατραξιόν της περιοχής είναι το Himantoglossum comperianoum ή μέχρι προ τινός γνωστό ως comperia comperiana. Κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα ορχεοειδή της Ευρώπης μιας και πρόκειται για ένα σπάνιο και δυσεύρετο ορχεοειδές της Ανατολής για το οποίο η Λέσβος και συγκεκριμένα ο ορεινός όγκος Ολύμπου της Αγιάσου θεωρείται ως το δυτικότερο όριο εξάπλωσής του. Οι γνωστότεροι παγκοσμίως τόποι που ευδοκιμεί είναι τα ψηλά βουνά της γειτονικής Μικρασίας, του Λιβάνου, της Συρίας και της Κριμαίας. Φυτρώνει κυρίως μέσα σε ορεινά πευκοδάση σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. και προτιμά σκιερές τοποθεσίες με ασβεστολιθικά εδάφη. Ανθίζει συνήθως από τις αρχές Μαΐου μέχρι και όλο τον Ιούνιο. Το άνθος της ορχιδέας αυτής χαρακτηρίζεται από τις μακριές νηματοειδείς απολήξεις του χείλους, που φτάνουν και ενίοτε ξεπερνούν τα 4 εκ. σε μήκος.
Limodorum abortivum. Το όνομα στο γένος αυτό το έδωσε ο Λέσβιος βοτανικός και φιλόσοφος Θεόφραστος. Πρόκειται για συνηθισμένο ορχεοειδές της Λέσβου, ιδιαίτερα εύρωστο και υψηλό που το βρίσκουμε συνήθως σε πευκώνες και καστανιώνες. Διαθέτει ιδιαίτερα μακριές και βαθιές ρίζες. Ολόκληρο το φυτό έχει ιώδες χρώμα δίχως λίχνος πράσινων φύλλων. Το στέλεχος φέρει μικρά φυλλαράκια σαν λέπια. Τα άνθη του είναι μεγάλα, βιολετί απόχρωσης με μακρύ πλήκτρο