Search

Λαδόπιτα Αγιάσου – Λεσβιακή συνταγή με Ελαιόλαδο

Λεσβιακό λάδι ευλογημένο, εύγεστο και συνάμα μυρωδάτο. Σύμμαχος στις εμπνεύσεις κουζίνας και ζαχαροπλαστικής και κυρίως συνοδοιπόρος κάθε καλονοικοκυράς της Λέσβου. Ανηφορίζουμε στην Αγιάσο και ρίχνουμε κλεφτές ματιές στα κιτάπια των τσελεμεντέδων για να φτιάξουμε μία πίτα γλυκιά και κυρίως λαδένια…Κοινώς λαδόπιτα. Αυτή είναι μια πραγματική Λεσβιακή συνταγή.

🥄 Υλικά για την Αδόπιτα Αγιάσου

  • 3 φλιτζάνια νερό για την παρασκευή αυτής της Λεσβιακής συνταγής
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1,5 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • Κανέλα
  • Σουσάμι

🔥 Εκτέλεση Συνταγής

1️⃣ Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 7 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
2️⃣ Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο καφέ χρώμα.
3️⃣ Μόλις πήξει, προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.
4️⃣ Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 177°C για 60 λεπτά.
5️⃣ Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα πριν το σερβίρισμα. Η εκτέλεση αυτή αναδεικνύει την αυθεντικότητα μιας Λεσβιακής συνταγής τόσο στην παρασκευή όσο και στη γεύση.

Γιατί να δοκιμάσετε την Λαδόπιτα Αγιάσου;

✔️ Είναι παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της Λεσβιακής συνταγής.
✔️ Χρησιμοποιεί αγνό ελαιόλαδο από τοπικούς ελαιώνες
✔️ Απλή στην παρασκευή, αλλά με πλούσια γεύση. Δοκιμάστε αυτή τη Λεσβιακή συνταγή και μοιραστείτε την με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.