Search

Μανεστράκι Μεσοτόπου, από τα επιδέξια χέρια των γυναικών της περιοχής

Εκτός από τον τραχανά και τις χάχλες, οι νοικοκυρές έφτιαχναν κι άλλα ζυμαρικά στο σπίτι. Το πιο συνηθισμένο ήταν το κριθαράκι, που στο Μεσότοπο το έλεγαν μανέστρα.

Η παρασκευή του από φρέσκο πρόβειο γάλα, αυγά και σταρένιο αλεύρι δεν ήταν έργο του ενός. Επιστρατευόταν όλος ο γυναικείος πληθυσμός της οικογένειας αλλά και της γειτονιάς πολλές φορές, για να μαζευτούν στο σπίτι και μέσα σε μια χαρούμενη φλυαρία, με απαραίτητες και τις δόσεις κουτσομπολιού (!), τα γρήγορα και επιδέξια ευλογημένα χέρια τους τελείωναν τη δουλειά στα γρήγορα.

Η παραδοσιακή συνταγή

Υλικά:

1 ποτήρι πρόβειο γάλα

3 φρέσκα αυγά

1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

1 κιλό αλεύρι

Ανακατεύουμε στη λεκάνη ζυμώματος το γάλα με το λάδι, τα αυγά και το αλάτι και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα το πρωί ξεκινάμε να φτιάχνουμε το φιδέ παίρνοντας λίγη ποσότητα στην παλάμη μας και βγάζοντας μια μυτερή προεξοχή, απ’ όπου κόβουμε μικρά κομματάκια με το άλλο χέρι στρίβοντάς τα και δίνοντάς τους το σχήμα ακριβώς σαν το κριθαράκι που γνωρίζουμε. Τα ρίχνουμε μέσα σε ταψάκι αραιά και μετά τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο κόσκινο γυρισμένο ανάποδα ή ελλείψει αυτού σε μια καθαρή πετσέτα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 3-4 μέρες πολύ καλά.

Τα αμυλώδη χειροποίητα τρόφιμα μετά από λίγους μήνες προσβάλλονται από έντομα, πιάνουν ψείρα, όπως λέμε στο χωριό. Προς αποφυγή αυτού περνάμε την μανεστρα, αφού πρώτα στεγνώσει εντελώς, και από το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 100ο C και φουρνίζουμε το φιδέ σε ένα ταψί για 20 λεπτά.

Εντελώς απλά

Όσο για το πώς μαγείρευαν την μανέστρα: εντελώς απλά. Την έβραζαν, την σούρωναν και την περίχυναν με βούτυρο και πασπάλιζαν με τυρί. Ή την έβραζαν σε ελάχιστο νερό και μετά το πρώτο βράσιμο συμπλήρωναν με γάλα ώσπου να μαλακώσει. Ή με τριμμένη φρέσκια ντοματούλα και τυράκι. Όπως και να την φτιάξετε, το βέβαιο είναι ότι η γεύση της είναι αξεπέραστη μιας και φτιάχνεται από αγνά υλικά και τα άξια χέρια των γυναικών.