Search

Φωτεινή Κοντάρα: με πάθος για την παράδοση

Μια ματιά στο μέλλον για τον Μανταμάδο

Με στόχο την ανάδειξη και διάσωση της τοπικής κουζίνας, ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα» προχώρησε στην έκδοση ενός μοναδικού λευκώματος που παντρεύει τη γαστρονομία με την παράδοση. Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2022, περιλαμβάνει 80 αυθεντικές συνταγές της περιοχής. Αυτές οι συνταγές συνοδεύονται από ιστορίες, έθιμα και μνήμες που συνδέουν το φαγητό με την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

«Ήταν μια συλλογική προσπάθεια, γεμάτη αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για την παράδοση», μας λέει η Φωτεινή Κοντάρα, πρόεδρος του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα», μια δραστήρια γυναίκα που αγαπά βαθιά τον τόπο της, τα ήθη και τα έθιμά του. Όπως εξηγεί, η ιδέα γεννήθηκε από το ημερολόγιο του 2019. Το ημερολόγιο περιλάμβανε 12 παραδοσιακές συνταγές και είχε τόσο μεγάλη απήχηση που ζητήθηκε ξανά και ξανά από τον κόσμο. Έτσι, το αρχικό εγχείρημα εξελίχθηκε σε ένα πλούσιο λεύκωμα. Σε αυτό, οι γυναίκες του χωριού άνοιξαν τα σπίτια τους, μαγείρεψαν, έστρωσαν τα καλά τους τραπεζομάντηλα και μοιράστηκαν τα μυστικά τους. Παράλληλα, οι φωτογράφοι – όλοι παιδιά του Μανταμάδου – αποτύπωσαν με μεράκι την ομορφιά αυτών των στιγμών.

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μια ξεχωριστή εκδήλωση, στην οποία η συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη, γνωστού σεφ και γευσιγνώστη, έδωσε ιδιαίτερο κύρος. Ο Μαμαλάκης μίλησε με ενθουσιασμό για τα τοπικά προϊόντα. Προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και θετικές κριτικές για την πρωτοβουλία. «Η παρουσία του ήταν μεγάλη τιμή για εμάς. Επιβεβαίωσε τη σημασία της προσπάθειάς μας και μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον», σημειώνει η Φωτεινή Κοντάρα.

Ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» συνεχίζει ακούραστα το έργο του. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνονται νέες δράσεις που θα προβάλουν τον Μανταμάδο. Αυτό θα γίνει τόσο μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις όσο και μέσα από πρωτοβουλίες. Οι πρωτοβουλίες θα αναδείξουν περαιτέρω την τοπική γαστρονομία και παράδοση. «Το βιβλίο αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις γεύσεις, τις ιστορίες και τις μνήμες του τόπου μας για τις επόμενες γενιές», καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου.