Search

Δικαίωση για τον συντοπίτη μας Ορέστη Παναγιώτου, φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου

 Ο Ορέστης Παναγιώτου ( γιός του Νότη Παναγιώτου και της Βαγγελιώς Αποστόλου) τραυματίστηκε στις 5 Νοέμβρη 2021, από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης  της διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω απο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι. Ο Ορέστης Παναγιώτου είναι φωτορεπόρτερ εδώ και 33 χρόνια, κάποιες δε από τις εικόνες του, κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του ΑΠΕ στο οποίο εργάζεται. Το δικαστήριο επιδίκασε στον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου, αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
. -Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: « Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους. Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η δικαίωση ενός συναδέλφου είναι δικαίωση για όλους μας».
– Το 2021 μετά τον τραυματισμό του, είχε δηλώσει ο ίδιος στην δημοσιογράφο Ντίνα Δασκαλοπούλου της ΕΦΣΥΝ: «Μου έριξε τη δεύτερη βολή απευθείας στο πόδι, με τίναξε ένα μέτρο στον αέρα, έσπασα το πόδι σε δύο σημεία στο μετατάρσιο, χτυπήθηκαν μαλακά μόρια, τένοντες και νεύρα. Μελετώντας τι έχει συμβεί σε άλλους ανθρώπους από αύρες στον κόσμο, βλέπω ότι στάθηκα τυχερός, κάποιοι χτυπήθηκαν θανάσιμα ή απέκτησαν σοβαρή αναπηρία. Έγινε επικίνδυνη χρήση ενός επικίνδυνου μηχανήματος και σοβαρές παράνομες πράξεις εναντίον δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες, το δικαίωμα της ενημέρωσης και της συνάθροισης. Ως φωτορεπόρτερ αντιπροσωπεύω τον μέσο άνθρωπο που δεν μπορεί να είναι παρών, είμαι τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας. Ο αγγελιοφόρος είναι σεβαστό πρόσωπο από την αρχαιότητα, δεν τον πειράζουν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Κι έχει υποχρέωση να τηρεί αυτήν την ουδετερότητα με την έννοια της αντικειμενικότητας, κατά το μέτρο του δυνατού. Γενικώς, γίνεται σεβαστή η ουδετερότητά μας – υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όμως, όταν οι εξαιρέσεις γίνονται ανεκτές, πληθαίνουν. Όταν μας επιτίθενται ιδιώτες, είναι μέσα στο ρίσκο του επαγγέλματος, υπάρχει κίνδυνος να υποστείς βία από κάποιον που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όταν όμως γινόμαστε στόχος ενεργειών οργάνων του κράτους, τότε αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία. Το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία του Τύπου».