Search

Μια σακούλα γεμάτη καλοκαίρι! Το project σχολικός κήπος συνεχίζει να δίνει καρπούς!

Η εκπαιδευτικός και μουσικός Μαρία Σειτανίδου είχε σήμερα μια ευχάριστη έκπληξη. Μια σακούλα με μπαξεβανικά που φύτεψαν και μεγάλωσαν οι μαθητές της! Η υπαίθρια σχολική τάξη με τη μορφή ενός αστικού κήπου σχεδιασμένου με τις μεθόδους της περμακουλτούρας λειτουργεί από τις αρχές του 2022 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης!  Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι κατ οίκον διανομές στις οικογένειες των μαθητών και σε όσους βοήθησαν!

Ο σχολικός κήπος του 1ου Δημοτικού  βρίσκεται στο χώρο των Κεντρικών σχολείων Μυτιλήνης στην νοτιοδυτική πλευρά της αυλής του συγκροτήματος μετά την ευγενική παραχώρηση του χώρου από το Δήμο Μυτιλήνης. Η Μαρία ευχαριστεί τον κύριο Σγατζό τον φωτισμένο δάσκαλο του οποίου η πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα και παράδειγμα προς μίμηση για πολλά σχολεία.

Οπως σημείωσε η Μαρία στην προσωπική της σελίδα στο facebook

“Ο κύριος Αριστείδης Σγατζός με εξέπληξε χθες! Πέρασε από το σπίτι μου για να μου αφήσει μια σακούλα γεμάτη “καλοκαίρι” από τον σχολικό μας κήπο!

Μεγάλη ευγνωμοσύνη για την πράξη αλληλεγγύης του συναδέλφου μου και για τα παιδιά μας που φύτεψαν και φρόντισαν αυτούς τους καρπούς με τόση αγάπη!”

Ο σχολικός κήπος ξεκίνησε με συνεργασία του τότε αρμόδιου αντιδήμαρχου Παναγιώτη Κατσαβέλη, τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) καθώς και την συναίνεση των συλλόγων διδασκόντων και των διευθύνσεων του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ και του 2ου ΓΕΛ έφερε καρπούς κι έτσι ο σχολικός κήπος αναπτύσσεται γοργά και λειτουργεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου (και σε συνεργασία με τα δυο προαναφερθέντα Λύκεια).

Σύμφωνα με τους εμπνευστές τους πρόκειται για ένα συλλογικό συνολικό πρότζεκτ το οποίο «δένει» και με τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος με τρόπους πρωτότυπους και διασκεδαστικούς. Από πειράματα φυσικής για την καθίζηση έως και λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με το θέμα κήπος/ μπαξές, θέματα ιστορίας και μαθηματικά προβλήματα αναλύονται στον κήπο, όπου οι δάσκαλοι του πρώτου Δημοτικού «φυτεύουν» (εκτός από τα φρέσκα λαχανικά) τον σπόρο της σωστής διαπαιδαγώγησης  και «καλλιεργούν» στα φιντανάκια του πρώτου ιδέες, όπως η υγιεινή διατροφή, η οικολογία και ο σεβασμός στο περιβάλλον!