Search

25η Μαρτίου: Παραδοσιακή συνταγή μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου, που συνδυάζει τη μοναδική γεύση του παστού μπακαλιάρου με το αρωματικό σκόρδο. Παρότι ο μπακαλιάρος διατηρείται σε αλάτι, παραμένει εξαιρετικά γευστικός και απολαυστικός όταν τηγανιστεί με τραγανό κουρκούτι.

Δείτε παρακάτω την αυθεντική συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς και μια εναλλακτική εκδοχή του κουρκουτιού για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου σε μερίδες (ξαλμυρισμένος)
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (υγρή)
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, χτυπώντας τα με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός.
  2. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο για να κρατήσει καλύτερα το κουρκούτι.
  3. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι.
  4. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Σερβίρουμε ζεστό με σκορδαλιά.

Εναλλακτική συνταγή για κουρκούτι

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 αυγό
  • 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο

Συμβουλή: Πάντα αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο πριν τον βυθίσουμε στο κουρκούτι για να γίνει πιο τραγανός και νόστιμος.

Συνοδευτικά για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος συνοδεύεται ιδανικά με:

  • Παραδοσιακή σκορδαλιά (με ψωμί ή πατάτα)
  • Φρέσκια πράσινη σαλάτα
  • Μπόλικο λεμόνι για επιπλέον γεύση

Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή και γιορτάστε την 25η Μαρτίου με τον πιο γευστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά.