Search

Μπορεί κάποιος να …χαμηλώσει τα φώτα παρακαλώ;

Όταν το καλοκαίρι του 2023 ενημερωνόμασταν από τον Αντιδήμαρχο κύριο Στρατή Τζιμή για την αντικατάσταση του παλιού φωτισμού της πόλης με LED, ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα στο Φθινόπωρο του ίδιο έτους φωτίζοντας πραγματικά ακόμη και την πιο σκοτεινή γωνιά της πόλης δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο σύμφωνοι. Τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλαπλά, αφού τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως. Η διαφορά στον φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες είναι τεράστια και συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και βέβαια στην οδική κυκλοφορία, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία. Παράλληλα, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημότη, αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού, δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών, ασφαλειών, κ.ά.

Μάλιστα είχαμε τότε ενημερωθεί πως η ανάδοχος εταιρία έχει κατηγοριοποιήσει τους δρόμους (έναν προς έναν) και έχει εκπονήσει αντίστοιχη φωτοτεχνική μελέτη στα πλαίσια της μελέτης εφαρμογής για κάθε κολόνα και φωτιστικό. Έτσι γνωρίζουμε πως υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των υφιστάμενων φωτιστικών, και σύμφωνα με όσα ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης με σκοπό “να αποφεύγονται φαινόμενα υπερφωτισμού ή υποφωτισμού, στα πλαίσια του εφικτού, δεδομένου ότι τα φωτιστικά εγκαθίστανται κατά κανόνα στις κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ που δεν ακολουθούν κάποια κανονικότητα”.

Ωστόσο δυστυχώς μια βόλτα στην πόλη μπορεί να πείσει για το αντίθετο. Γιατί πραγματικά αναρωτιόμαστε ποια μελέτη επέβαλε ψυχρό φωτισμό στο ιστορικό κέντρο; Μέσω ποιας μελέτης καταλήξαμε να …τυφλωνόμαστε πραγματικά από τη λευκή δέσμη της λάμπας την ώρα που περπατούμε στην Κουμιδιά το βράδυ; Η και σε άλλες μικρές γειτονιές όπου το πλακόστρωτο μαζί με τα παλιά κτίσματά δημιουργεί τη μοναδική ατμόσφαιρα τη παλιάς πόλης που τόσοι και τόσοι επισκέπτες εξυμνούν.

Έχουν επισκεφθεί οι ειδικοί άλλες παραδοσιακές πόλεις να δουν τα φανάρια τους και τον φωτισμό; Γιατί πρέπει να νιώθουμε ότι μπήκαμε στο …κρεοπωλείο η στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου ή εναλλακτικά ότι είμαστε ήρωες του close encounters και όπου να ναι θα μας απαγάγουν οι εξωγήινοι. Και τέλος πάντων όπως λέει και μια φίλη μας πάντα όπου και να πηγαίνει: “Μπορεί
κάποιος να χαμηλώσει τα φώτα παρακαλώ”; 

Η μοναδική στιγμή που τα φωτά αυτά φαίνονται όμορφα είναι στις φωτογραφίες από … drone, όμως οι επισκέπτες δεν πετάνε αλλά περπατάνε, πίνουν τα κοκτέιλ τους κάτω από τον προβολέα της … ανάκρισης. Σε ένα νησί με τουρισμό αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί. Είμαστε σίγουροι ότι κι ένα κίτρινο φως θα έκανε τη δουλειά του! Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να το ξανασκεφτούν και να ανοίξει κι ένας διάλογος και με τους επιχειρηματίες οι οποίοι θίγονται από τη επέλαση του λευκού φωτός!  

Στη φωτογραφία τα …Λαδάδικα από το διάστημα