Search

Ναυάγιο της Πύλου:Ένταση πριν την έναρξη της δίκης στην Καλαμάτα

Ξεκινά σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, η δίκη των εννιά κατηγορουμένων. Εννέα Αιγύπτιοι πρόκειται θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Oι συνήγοροί τους επισημαίνουν ότι κατά την προδικασία δεν εξετάστηκαν βασικές πτυχές της υπόθεσης, δεν λήφθηκαν επιπλέον μαρτυρίες ούτε αναζητήθηκαν από τις ανακριτικές αρχές στοιχεία, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες βύθισης του υπερφορτωμένου αλιευτικού, οι παραλείψεις των Αρχών και οι μαρτυρίες για την κρίσιμη απόπειρα ρυμούλκησης από το λιμενικό σκάφος που επιχειρούσε στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πρωί της υπήρξε ένταση έξω από τα δικαστήρια πριν αρχίσει η δίκη για τους εννέα Αιγυπτίους που κατηγορούνται για το ναυάγιο της Πύλου, στις 14 Ιουνίου του 2023. Σημειώνεται πως κατηγορούνται για λαθρεμπορία αλλά και για τη βύθιση του αλιευτικού «Adriana».

Όπως αναφέρεται υπήρξε ένταση ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και ατόμων από το μπλοκ του ΠΑΜΕ. Μάλιστα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, τραυματίστηκαν δύο άτομα και οι Αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές. Το ναυάγιο της Πύλου από δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε ως το «ένα από τα χειρότερα της Ευρώπης».

Το ναυάγιο έλαβε χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου του 2023 ανοιχτά της Πύλου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετέφερε σχεδόν 750 μετανάστες. Στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Update: Μεγάλη νίκη για τους εννέα Αιγύπτιους ναυαγούς και για το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη σκιά του ναυαγίου στην Πύλο με τους περισσότερους από 600 νεκρούς. Οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο μέσα από ένα διάτρητο κατηγορητήριο κηρύχθηκαν αθώοι και αφήνονται ελεύθεροι. 

Οι συνήγοροι των 9 Αιγυπτίων είχαν υποβάλει ένσταση επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα. Προέβαλαν, μάλιστα, και ως δεδικασμένο ανάλογες αποφάσεις από το Εφετείο Ρόδου και το Εφετείο Κρήτης, τα οποία έκαναν δεκτές ανάλογες ενστάσεις.