Του Άκη Πασχάλη Σαμπανίκου
Οι ημέρες από την 1η έως την 19η του Νοεμβρίου έχουν ανακηρυχθεί ως παγκόσμιες ημέρες κατά της κακοποίησης των παιδιών. Η επιλογή αυτού του χρονικού διαστήματος έγινε από την συμβουλευτική MKO του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών, «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), προκειμένου να συνδυάζεται με την 20η ημέρα του Νοέμβριου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.
Είναι γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά στις μέρες μας υποφέρουν από πολέμους, πείνα και κακές συνθήκες διαβίωσης ή είναι θύματα εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, κυκλωμάτων, ενδοοικογενειακής βίας. Πάνω από 160 εκατομμύρια εργάζονται χαμηλόμισθα σε άθλιες συνθήκες, σε εργοστάσια, ορυχεία και καλλιέργειες τοπικών και πασίγνωστών μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Πάνω από 730 εκατομμύρια, επίσης, ζουν σε συνθήκες φτώχειας και πείνας, ειδικά στον τρίτο κόσμο, και όχι μόνο. Χιλιάδες παιδία ακόμη σκοτώνονται σε πολέμους (Παλαιστίνη, Ουκρανία, Σουδάν, Μπαγκλαντές) και πάνω από 1 δισεκατομμύριο (!) έχουν βιώσει κάποιου είδους βία (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, παραμέληση) ή διακρίσεις και περιορισμούς, λόγω φύλου, φυλής ή θρησκείας.
Γι’ αυτό οι μέρες αυτές μας υπενθυμίζουν να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, να απαιτούμε. Μας υπενθυμίζουν ότι η κοινωνία οφείλει να καταδικάζει και τα κράτη να προλαμβάνουν, να επιβάλουν αυστηρές ποινές και να μην εμπλέκονται σε τέτοια εγκλήματα.