Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από την ενοποίηση των Δήμων στο όνομα του Καλλικράτη, βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καλεί έστω και την ύστατη στιγμή την πολιτεία να δεσμευτεί για λύση στο έκτρωμα που δημιούργησε στη Λέσβο.
Με πρωτοβουλία της ΟΛΣΑ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου Μανταμαδιωτών «ο Ταξιάρχης» εκπρόσωποι των συλλόγων, οι οποίοι επαναδιατύπωσαν το αίτημα για διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου.
Οι διαπιστώσεις ήταν αυτονόητες: Τα πληθυσμιακά κριτήρια στην περίπτωση της Λέσβου προφανώς δεν υφίστανται. ‘’Ακρωτηριασμένα’’ χωριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες. Η λέξη ανάπτυξη μοιάζει με ένα κακόγουστο ανέκδοτο.
Στις 8 Απριλίου η Ομοσπονδία των Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής υπέβαλε υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη , ζητώντας γι άλλη μια φορά τη διάσπαση του δήμου.
Η στασιμότητα που βιώνει το νησί , με όλες οι υπηρεσίες να έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη της Μυτιλήνης υποχρέωσε την ΟΛΣΑ να παρέμβει ζητώντας από όλους τους φορείς να προετοιμασθούν για κλιμάκωση των πιέσεων. Κύριος στόχος είναι να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Λέσβου για τις «υποσχέσεις του αέρα.
Ο Καλλικράτης δημιούργησε έναν «Μυτιληνοκεντρικό Δήμο» , οι κίνδυνοι είναι
υπαρκτοί και πραγματικοί, τόνισε στη σύσκεψη της ΟΛΣΑ ο πρόεδρος Χριστόδουλος
Τσακιρέλλης, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πρόεδροι των συλλόγων που άφησαν αιχμές για
αυτοδιοικητικούς που δεν θέλουν τη διάσπαση του Δήμου.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων επισήμαναν ότι όταν τα κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν και όλο το νησί εξυπηρετείται από ένα νοσοκομείο υπό κατάρρευση, όταν καίγεται ένα σπίτι στα βόρεια του νησιού και η πυροσβεστική κάνει
μιάμιση ώρα να φτάσει, όταν αστυνομικά τμήματα συγχωνεύονται και σχολεία βάζουν λουκέτο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα μέλη των συνδυασμών τους είναι υποχρεωμένοι -αν μη τι άλλο- να δηλώσουν με ειλικρίνεια κατά πόσο θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.
Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσαν η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και οι σύλλογοι που την απαρτίζουν, στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Εδώ και μήνες οι Λέσβιοι της Αττικής σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές και Τοπικές κοινότητες, περιφέρεια, εκπροσώπους τους, συλλόγους του νησιού και άλλους φορείς, ζήτησαν ομόφωνα να «σπάσει» ο δήμος Λέσβου σε περισσότερους και λειτουργικότερους. Μετά από τρία και πλέον χρόνια άκαρπων συζητήσεων και υποσχέσεων, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), σε συνάντηση που είχε στη Λέσβο τον Αύγουστο με θέμα τον «Καλλικράτη», πήρε την πρωτοβουλία – σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς φορείς – να κάνει παρέμβαση και να πιέσει προς την κατεύθυνση της διάσπασης του ενός Καλλικράτειου Δήμου σε περισσότερους, για το καλό του νησιού και των κατοίκων του.
Το αίτημα υπέγραψαν οι 73 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του νησιού οι οποίες αποτελούν το «Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου» που από την αρχή υποστηρίζουν «το πάνδημο αίτημα της δημιουργίας νέου αυτοδιοικητικού χωροταξικού πλαισίου στο νησί, σε αντικατάσταση του δύσκαμπτου και αναποτελεσματικού ενιαίου Δήμου Λέσβου. Ενημερώσαμε άμεσα και τους συλλόγους μας της Αθήνας. Οι σύλλογοι των Λέσβιων, εκφράζοντας την αγωνία των δημοτών και των κατοίκων της Λέσβου για τη δυσμενέστατη κατάσταση στην
οποία έχει βρεθεί το νησί μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη δημιουργία ενός μόνο δήμου, επισήμαναν την υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται σε κάθε ζήτημα αντιμετώπισης της καθημερινότητας σε όλες τις κοινότητες, με αποτέλεσμα σήμερα η Λέσβος να παρουσιάζει μιαν άκρως απογοητευτική εικόνα σε όλα τα πεδία και να μη διαφαίνεται καμία προοπτική για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και να εκμηδενίζεται η όποια ελπίδα για ανάπτυξη. Έτσι όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν το πάνδημο αίτημα για τη δημιουργία περισσοτέρων δήμων, και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφικά σύμφωνα με τη μοναδική επιστημονική μελέτη και πρόταση που έχει γίνει από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία των καλλικράτειων δήμων, ο σχεδιασμός των οποίων φαίνεται στο χάρτη που έχει στην ιστοσελίδα του το ΙΤΑ.
Οι σύλλογοι μας και οι φορείς ανταποκρίθηκαν όλοι στο κάλεσμα μας ,η συμμετοχή και πολλών πολιτών ήταν μεγάλη. Παράλληλα ζητούσαμε το αυτονόητο: να ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες, ώστε οι
Δήμοι που θα προκύψουν να οργανωθούν άμεσα σε προσωπικό, κτίρια, υποδομές, υλικοτεχνικά μέσα, πόρους , κυρίως να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά. Να επιλυθούν επίσης όλα τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάσπαση του ενιαίου Δήμου.
Οι Σύλλογοι που ανήκουν στην Ομοσπονδία και που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει σχεδόν όλοι. Αναφέρουμε : 1. Σύλλογος Παλαιοχωριτών Λέσβου “Η Μελίντα” 2. Σύλλογος Καπιωτών Λέσβου “Ο Αη Γιώργης” 3. Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος” 4. Σύλλογος Πετρανών Αθήνας “Ορέστης Κανέλλης” 5. Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βατουσαίων “Η Κοίμηση της Θεοτόκου” 6. Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου “Ο Μπορός” 7. Παγγεραγωτικός Σύλλογος Αθήνας 8. Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας “Ο Άγιος Κωνσταντίνος” 9. Παλλεσβιακή Ένωση Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου Αττικής 10. Σύλλογος Μηθυμναίων “Η Μήθυμνα” 11. Σύλλογος Ναπαίων “Ναπαίος Απόλλωνας” 12. Σύλλογος των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου “Η Αναγέννηση” 13. Σύλλογος Αντισσαίων Αθήνας “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος” 14. Σύλλογος Σκαμιωτών Λέσβου “Παναγιά η Γοργόνα” 15. Σύλλογος Παμφλιωτών Λέσβου Ή Αγία Βαρβάρα” 16. Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτων 17. Σύλλογος των απανταχού Αγριτών Λέσβου “Ο Άγιος Δημήτριος”, 18. Σύλλογος Μανταμαδιωτών Αθήνας “Ο Ταξιάρχης” 19. Σύλλογος των Απανταχού Πτερουντίων Λέσβου
“Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος” 20. Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης “Ο Θεόφιλος” 21. Σύλλογος των απανταχού Ακρασιωτών “Ο Πλάτανος” 22. Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου 23. Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου 24. Σύλλογος Κλειωτών Αθήνας 25. Σύλλογος «Ο Πολιχνίτος Λέσβου» 26. Σύλλογος Στυψιανών Λέσβου «Γερμανός Καραβαγγέλης». 27. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φίλιας Λέσβου 28. Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου. και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοί μας.
Επίσης οι παρακάτω σύλλογοι έστειλαν στήριξη-ψήφισμα βοηθώντας την
κοινή υπόθεση: 1 .Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης 2. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Βατούσας “Η Μεταμόρφωση” 3. Σύλλογος Λεσβίων Λακωνίας “Αιολική Γη” 4. Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και ομόρων δήμων “Ο Νόστος” 5. Ιππικός σύλλογος Ερεσού «προφήτης Ηλίας» 6. Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Ερεσού «Μινάβρα» 7. Αθλητικός σύλλογος «Παπανικολής» 8. Εστία καλών γηρατειών «ο φόρος της Ερεσού» 9. Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Ερεσού 10. Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων γυμνάσιου Ερεσού 11. Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων νηπιαγωγείου Ερεσού 12 Σύλλογος Γυναικών Μα-
νταμάδου, 13 Σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Μανταμάδου “Η Ομόνοια”, 14. Φυσιολατρικός Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου “Η Ηλιαχτίδα” 15. Αγροτικός-Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου 16. Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου, 17. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μανταμάδου, 18. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μανταμάδου, 19. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μανταμάδου, 20. Ομάδα Αναβίωσης Πανηγυριών Μανταμάδου, 21. Σύλλογος Μυτιληνιών και Λημνιών Χίου “Ο Αλκαίος” 22. “Παγγεραγωτικός” Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας.’ 23.Παλλεσβιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Δημητρίου Αττικής 24. Επιτροπή Δημοτών Τ.Κ. Ανεμώτιας 25. Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου “ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ”. 26. Σύλλογος Μυτιληνιών Κρήτης, επίσης η Λεσβιακή Παροικία, ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών, οι Λεσβίοι Αχαΐας Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον” και πολλοί άλλοι. Την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του μέσω δελτίου τύπου
δηλώνει και το “Κίνημα Πολιτών για την Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Λέσβου”.
Δυστυχώς αυτό το παλλεσβιακό αίτημα πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Η ψυχή της Λέσβου οι κάτοικοι της οι απόδημοι, οι σύλλογοι της Αθήνας, της Ελλάδας του νησιού μας και όλοι οι φορείς και όσοι προσπάθησαν, δεν εισακούσθηκαν. Έτσι η πρωτεύουσα του νησιού, που είναι στο ένα άκρο το νοτιοανατολικό, έχει σήμερα συγκεντρώσει κυριολεκτικά όλες τις υπηρεσίες και έτσι ολόκληρο το υπόλοιπο νησί αφήνεται στην τύχη, στο μαρασμό και την οικονομική εξόντωση.
Έχει συντελεσθεί ένα έγκλημα σε βάρος των κατοίκων, της ύπαρξης τους .και εσείς ό ίδιος ομολογείτε, ότι δεν είναι δυνατόν ανάλογα με τη Λέσβο γεωγραφικά διαμερίσματα ή νομοί, να έχουν 5 και 6 Δήμους και η Λέσβος ένα. Αποδείχθηκε στην πράξη και επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που από την αρχή είχαμε εκφράσει.
Δεν απάντησε κανένας τι γίνεται με τους εκτός πρωτεύουσας κατοίκους, όχι ότι η πόλη της Μυτιλήνης δεν έχει προβλήματα, αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο νησί. Ποιος θα κοιτάξει στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους και θα ζητήσει την ψήφο τους, όταν δεν υλοποιήθηκε το αυτονόητο, όταν νοσοκομείο, εφορία, δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας βρίσκονται ή έχουν πρόσφατα μεταφερθεί στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού μας στην πρωτεύουσα, και οι κάτοικοι του υπόλοιπου νησιού πρέπει να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία και με υψηλό κόστος για να ταξιδέψουν εντός και εκτός νησιού με πλοίο, αεροπλάνο κλπ, να εξυπηρετηθούν για όλα αυτά που χρειάζονται καθημερινά …
Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΛΕΣΒΟ.
Δεν διαπιστώσαμε παρά κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, ούτε την ουσιαστική συμπαράσταση της πολιτείας, ισχυρή πολιτική βούληση για την ικανοποίηση του παλλεσβιακού αυτού αιτήματος.
Κύριε Υπουργέ
Αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες της Λέσβου, ενδεικτικά η αδυναμία αντιμετώπισης από το Δ. Λέσβου της καθημερινότητας, την αδυναμία διαχείρισης κι αξιοποίησης των υποδομών και της δημοτικής περιουσίας, τις δυσλειτουργίες των δημοτικών υπηρεσιών, την υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, την κακή αντιμετώπιση των εκτάκτων γεγονότων, το θεσμικό έλλειμμα, την υποβάθμιση των κατά τόπους εκπροσώπων (χωρικοί Αντιδήμαρχοι & Τοπικά Συμβούλια), την απαξίωση του Δημότη κ.ά., Τα αίτια εντοπίζονται στα εξής σημεία:
1. Το δυσδιοίκητο του ενός και μόνο Δήμο σ’ ένα νησί με την έκταση της Λέσβου και τις γεωμορφικές κι οικονομικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει.
2. Τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή τη νοοτροπία της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι αποξενωμένοι από το Δημότη και κυρίως εκείνο της Λεσβιακής Υπαίθρου.
3. Την επίδραση της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς κι ιδιαίτερα στη Δήμο και πολλά άλλα..
Σήμερα η ελπίδα ότι το παλλεσβιακό αυτό αίτημα θα αντιμετωπισθεί υπεύθυνα και άμεσα από την Κυβέρνηση και θα γίνει πραγματικότητα έμεινε ανεκπλήρωτη και χωρίς καμιά ουσιαστική απάντηση και δικαιολογία εκτός από την αναγνώριση , από κάποιους , ότι έχουμε δίκιο.
Αναρωτιόμαστε πως θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν βοήθησαν να λυθεί αυτό το πάνδημο αίτημα την πραγματικότητα, πως θα κοιτάξουν στα μάτια τον πολίτη της Λέσβου που ταλαιπωρείται από την δυσβάστακτη οικονομική κατάσταση, πως θα τον αντιμετωπίσουν και τι θα του πουν , για την ταλαιπωρία που θα
συνεχίσουν να τον υποβάλουν για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια, όταν θα τον υποχρεώνουν να τρέχει για οτιδήποτε στην πρωτεύουσα , όταν τα αυτονόητα περί νησιωτικότητας κλπ θα έχουν μείνει ακόμα μια φορά κούφια λόγια ,κενά περιεχομένου.
Για όλα αυτά που δεν έγιναν, οι Λέσβιοι του Λεκανοπεδίου Αττικής διαμαρτυρόμαστε έντονα.
Ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας αυτήν την έντονη διαμαρτυρία και δυσφορία του Λεσβιακού λαού, που αισθάνεται πίκρα, απογοήτευση εμπαιγμό και πλήρη εγκατάλειψη. Τα προβλήματα του όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά γίνονται πιο πολύπλοκα, η καθημερινότητα του γίνεται πιο δύσκολη.
Ζητάμε να επαναφέρετε το θέμα στη Βουλή και να δεσμευτείτε ότι θα το επιλύσετε πριν αυτές τις εκλογές του Μαΐου , ακόμα και αν δεν είναι πλέον εφικτό να υπάρξει άμεση εφαρμογή της λύσης που ζητάμε.
Μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας της Λέσβου και το αίτημα μας στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Μετά από αυτά, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες και τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων του. Δεν μας ικανοποιεί ακόμα καθόλου η μεταφορά των ευθυνών από τον έναν στον άλλο.
Οι Λέσβιοι σκέφτονται σοβαρά, ακόμα και την αποχή τους από τις εκλογές του Μάιου 2014, με δεδομένο τον εμπαιγμό που υπέστησαν το οποίο δεν μπορούν να ανεχθούν.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΛΣΑ
και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Λέσβου στην Αθήνα
Αθήνα 8-4-2014
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας