“Το νησί που παρουσιάζουμε και αναμφίβολα προτείνουμε να ταξιδέψετε το φετινό Πάσχα δεν φημίζεται τόσο για την «παραλιακή» ζωή του -κακώς βέβαια. Είναι, όμως, φημισμένο για τα παραδοσιακά χωριά του. Για την γαστρονομική του παράδοση. Για την μοναδικής ομορφιάς φύση του. Για την αρχιτεκτονική του. Για την διαχρονικά σημαντική παρουσία του στα γράμματα και τις τέχνες”. Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του Travel Magazine για τη Λέσβο “για ένα νησί που συνδυάζει την παράδοση, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την φυσική ομορφιά”. Τι έχουν ξεχωρίσει οι συντάκτες του;
Tα έθιμα που υπάρχουν εδώ και πουθενά αλλού
Στην πανέμορφη ορεινή Αγιάσο -και μόνο εκεί- υπάρχει ένα ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο: το πλάσιμο των σταυρών μετά την Ανάσταση. Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, φτιάχνονται από λιωμένα κεριά της Ανάστασης. Όπως πολλά έθιμα, έχει εκτός από την θρησκευτική διάσταση και την πρακτική. Οι σταυροί που κολλιούνται στα ανοίγματα και τις εισόδους των σπιτιών πιστεύεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα και παράλληλα κρατούν τα έντομα μακριά από το σπίτι. Ένα άλλο έθιμο, επίσης πανάρχαιο που γίνεται στον Πολιχνίτο, στην Κλειού και την Καλλονή είναι οι Κούνιες. Στήνονται τη Μεγάλη Δευτέρα από τα αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Ακούγονται τραγούδια ειδικά στο πνεύμα των ημερών και ανταλλάσσονται κουλούρια και λουλούδια τα οποία κρέμονται στην κούνια. Η περίοδος αναβίωσης του εθίμου κρατάει μέχρι τη γιορτή της Αναλήψεως.
Photo: Marketing Greeece
Αγιάσος/Photo: Shutterstock
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία λατρεία της Αφροδίτης, καθώς τα κορίτσια πρωταγωνιστούν ενώ τα αγόρια έχουν βοηθητικούς ρόλους. Και φυσικά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε όλα τα χωριά του νησιού υπάρχουν βαρελότα και φωτιές το βράδυ της Ανάστασης.
Κουζίνα ιδιαίτερη και γιορτινή
Στο νησί, όπως και σε άλλα μέρη της νησιωτικής Ελλάδας, το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό δεν είναι τόσο πολύ το αρνί στη σούβλα. Είναι το γεμιστό αρνί ή το γεμιστό κατσίκι, το οποίο γεμίζεται με ρύζι και πράσινα μυρωδικά και ψήνεται για πολλές ώρες σε χαμηλή φωτιά. Αυτό θα είναι το βασικό γαστρονομικό κρεατικό κομμάτι της εμπειρίας σας στο νησί, αλλά στην κουζίνα της Λέσβου το κρέας είναι μάλλον δευτεραγωνιστής. Ευκαιρία να γευτείτε σαρδέλες Καλλονής, σουπιές, μύδια και άλλα οστρακοειδή.
Αλλά και λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, κολοκυθοανθούς τηγανιτούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, γκιουζλεμέδες δηλαδή τηγανιτά τυροπιτάκια και το φημισμένο -και εδώ- καλοκαιρινό σουφλέ, το σφουγγάτο. Φυσικά θα πιείτε πολύ ούζο και σε ό,τι φάτε θα υπάρχει παρουσία του ντόπιου ελαιόλαδου.
Παντοπωλείο/ Photo:Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης
Στο απολιθωμένο δάσος με τις άγριες ορχιδέες
Στη Λέσβο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα «γλυπτά που έφτιαξε η φύση» στην Ευρώπη, σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά σημείου φυσικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Στο δυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Σίγρι και την γνωστότερη Ερεσό με την τεράστια παραλία υπάρχει το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους. Περπατήσαμε εκεί θαυμάζοντας τα δέντρα που έχουν ηλικία 20 εκατομμύρια χρόνια και προσπαθώντας να σκεφτούμε με τι μοιάζει το καθένα.
Τα απολιθωμένα δέντρα είναι το ένα αξιοθαύμαστο πράγμα εδώ. Το άλλο δεν είναι κάτι απολιθωμένο αλλά ζωντανό, έστω και μόνο για λίγους μήνες. Οι μοναδικές άγριες ορχιδέες σίγουρα θα γίνουν φωτογραφικό κομμάτι του λογαριασμού σας στα social media.
Παραλίες για όλα τα γούστα
Έτσι βγαίνει η Άνοιξη από το Αιγαίο, βγαίνει από τα νερά και προχωρεί, γράφει ο Στρατής Μυριβήλης στο μυθιστόρημα η Παναγία η Γοργόνα το οποίο διαδραματίζεται στην Σκάλα Συκαμνιάς και περιγράφει τη ζωή των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά την Καταστροφή του 1922.
Photo: Marketing Greeece
Photo: Marketing Greeece
Σήμερα, η καθημερινή ζωή φυσικά έχει αλλάξει, όμως, αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει είναι ότι στο Αιγαίο «η Άνοιξη βγαίνει από το νερό». Λόγω και του μεγάλου μεγέθους της, η Λέσβος έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Με μεγάλη αμμουδιά και δροσερά νερά όπως εκείνες των Βατερών και της Ερεσού όπου υπάρχουν υποδομές αλλά και ταυτόχρονα και αρκετός χώρος για όποιον θέλει να απομονωθεί μικρότερες και «κουκλίστικες» όπως αυτή της Εφταλούς ενώ από την παραλία του Μολύβου έχετε θέα στο μεσαιωνικό Κάστρο.
Ο μοναδικός Μόλυβος
Σε απόσταση 64 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται αυτή η αμφιθεατρικά χτισμένη και διατηρητέα κωμόπολη. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά να φτάσετε εκεί βράδυ καθώς το φωτισμένο κάστρο και τα σπίτια που κατεβαίνουν έως το λιμανάκι του θα εμφανιστούν μπροστά σας μετά από μία στροφή με το αυτοκίνητο.
Photo: Marketing Greeece
Όταν φτάσετε εκεί, θα δείτε πλακόστρωτα καλντερίμια, σπίτια χτισμένα από πέτρα, κληματαριές και άλλα φυτά μέσα στην πόλη. Φυσικά ο Μόλυβος είναι ανεπτυγμένος σε τουριστικές υποδομές και αξίζει να γίνει βάση σας αν βρεθείτε στη Λέσβο.
Ανακαλύψτε αυθεντικά χωριά
Η πόλη της Μυτιλήνης συνδυάζει τις πλούσιες τουριστικές υποδομές, το καλό φαγητό και την όμορφη αρχιτεκτονική με τα πολλά καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντιά. Όμως δεν θα μπορείτε να πείτε πως έχετε μία γεμάτη εικόνα της Λέσβου αν δεν γυρίσετε τα χωριά της. Χωριά όπως η Αγιάσος, το Πλωμάρι, η Βατούσα, η Συκαμιά και άλλα τα οποία διατηρούν τον αυθεντικό χαρακτήρα τους χωρίς να τα έχει αγγίξει ο υπερτουρισμός.
Συκαμιά/ Photo: Marketing Greece
Photo: Marketing Greece
Πλωμάρι
Μυτιλήνη/ Photo: Marketing Greece
Στο χωριό του ούζου
Λέσβος σημαίνει μεταξύ άλλων και ούζο και αυτό γίνεται σαφές περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο Πλωμάρι, στον Κόσμο του Ούζου, ένα μουσείο για το ποτό το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη. Αφού μάθετε τα πάντα για την ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής του δημοφιλούς ποτού, καθίστε σε ένα από τα μεζεδοπωλεία του όμορφου χωριού και απολαύστε ψαρομεζέδες. Πίνοντας ούζο φυσικά.