Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μετά από μάχη τριών ετών με τον καρκίνο. Την ασθένειά του είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο ίδιος, λέγοντας ότι ακολουθεί θεραπευτική αγωγή. Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, όπως έκαναν γνωστό τα παιδιά του και
Ο Αλέξης Κούγιας το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Κούγιας έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια. Η διάγνωση του έγινε το 2021, όταν, μετά από τροχαίο ατύχημα, υποβλήθηκε σε εξετάσεις που αποκάλυψαν καρκίνο του προστάτη. Αρχικά, η κατάστασή του θεωρήθηκε ελεγχόμενη. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 2022, επιθυμώντας πρώτα να διεκπεραιώσει κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις. Αυτές περιλάμβαναν την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.
Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει τη διάγνωση κρυφή. Στην οικογένειά του είπε ότι είχε πάει διακοπές και στους συνεργάτες του ότι είχε μεταβεί στην Ελβετία για επαγγελματικούς λόγους. Μετά τη χειρουργική επέμβαση χρειάστηκε να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Πριν τη νοσηλεία του, ο Αλέξης Κούγιας είχε μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα της υγείας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει στους δημοσιογράφους στις 9 Ιανουαρίου. Είχε πει ότι είναι 75 ετών και παρά την ηλικία του έχει πάθος με τη δικηγορία.
Ποιος ήταν ο Αλέξης Κούγιας
Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1951 στην Πετρούπολη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε νομικά αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Το 1976 απασχόλησε για πρώτη φορά τη δημοσιότητα στα 25 έτη του ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη. Επίσης, έχει ασκήσει ποινική δικηγορία σε υποθέσεις όπως η δίκη των σατανιστών της Παλλήνης και της 17ης Νοέμβρη. Ακόμη, είχε αναλάβει την υπεράσπιση του οδηγού της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα. Ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές από το Μακροχώρι. Τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Οι άλλες μεγάλες υποθέσεις
Το 2021 συμμετείχε ως υπεράσπιση στη δίκη του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείτο για βιασμούς. Επιπλέον, το 2023 ανέλαβε την υπόθεση του θανάτου των τριών αδελφών από την Πάτρα. Ανέλαβε επίσης και υποθέσεις υποστήριξης της κατηγορίας, όπως αυτή της Ελένης Τοπαλούδη. Εκείνη βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο. Υπερασπίστηκε και την υπόθεση του Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε από 12 οπαδούς ποδοσφαίρου. Επίσης, ασχολήθηκε με την υπόθεση της σύγκρουσης αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Στις 12 Μαΐου 2005, κατόπιν απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Αλέξης Κούγιας τέθηκε σε προσωρινή αργία 6 μηνών. Η αιτία ήταν ο ξυλοδαρμός σε βάρος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, λόγω προηγούμενης δήλωσής του. Έχει διαγραφεί μία φορά από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Συνολικά, στα 50 χρόνια δικηγορικής του παρουσίας, είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 25.000 δίκες. Από αυτές περίπου οι 1.000 είναι υποθέσεις ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
Παράλληλα με τη δικηγορία είχε ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, στον Άρη Πετρούπολης, σε μικρή ηλικία και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, στο τοπικό πρωτάθλημα. Το 1973 πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδας Ερασιτεχνών. Ωστόσο, την ίδια χρονιά ένα τροχαίο ατύχημα τον άφησε 18 μήνες έξω από τα γήπεδα. Το 1978 επέστρεψε στον Ολυμπιακό Λουτρακίου και αργότερα στον Πέλοπα Κιάτου.