Με αφορμή την 25η Νοέμβρη, ”Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”, το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, εντείνει τις δράσεις του για την ενημέρωση και στήριξη των γυναικών που υφίστανται βία.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής
Απευθύνεται σε:
• Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση από μέλος της οικογένειάς τους, σύζυγο, σύντροφο, πατέρα, αδελφό ή άλλο συγγενικό πρόσωπο
• Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία
• Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία
• Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
• Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή Trafficking (διακίνηση και εμπορεία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία).
• Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, μονογονείς κ.α)
• Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.
• Γενικότερα σε όλες τις γυναίκες που έχουν στερηθεί ή έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους διακαιώματα λόγω φύλου.
Tο Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (08:00-16:00) και βρίσκεται στη διεύθυνση Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο μέσω του τηλεφώνου 22510 34470 ή να αποστείλουν e-mail στο mytilini@isotita.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.womensos.gr και www.kethi.gr.
Από τον Μάρτιο του 2013, το Κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027». Στόχος του είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να απεγκλωβιστούν από τον κύκλο της βίας και να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο μέσω των υπηρεσιών του.
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999 ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει τη σοβαρότητα και την έκταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ημέρα αυτή θυμίζει, παράλληλα, τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες, το 1960, έχασαν τη ζωή τους από τον δικτάτορα Τρουχίλο λόγω της αντίστασής τους στο καθεστώς του.
Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα που εκδηλώνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί έμφυλη βία στη διάρκεια της ζωής της. Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές: η βία κατά των γυναικών δεν είναι ατομικό πρόβλημα, αλλά κοινωνικό και απαιτεί τη συνεργασία όλων για την εξάλειψή της.