Search

Περιμένοντας τα πρωτοβρόχια: Χρήσιμες συμβουλές από το Cine Fytopolis

Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά, ακούγονται ήδη τα βήματα του φθινοπώρου έξω απο τις πόρτες και τα παράθυρα μας.

Για σήμερα Τετάρτη 11/9 στη Λέσβο περιμένουμε πρωτοβρόχια!!
Χτυπάμε ξύλο ,φτύνουμε στον κόρφο μας, κάνουμε ειδικές χορευτικές κινήσεις ώστε αυτή η βροχή να πραγματοποιηθεί και να δώσει τις τεράστιες ωφέλειες της στα ελαιοκτήματα μας και όχι μονο.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η εποχή αυτή είναι ιδανική για τις φυτεύσεις ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΩΝ των χειμερινών λαχανικών. Μην περιμένετε να δροσίσει παραπάνω, για κάποια λαχανικά της ψυχρής περιόδου είναι ήδη αργά! Μπρόκολα,λάχανα,κουνουπίδια,σέλινα,κρεμμύδια,μαρουλια,πατζάρια,μαιντανοι,άνηθοι,ρόκες,ρεπάνια,ραδίκια,καρότα,σπανάκια,πράσσα, κάρδαμα, μάραθα, λάπατα και ενα σωρό άλλα λαχανευόμενα φυτά μπορούν να φυτευτούν στον χειμωνιάτικο μπαξέ που είναι ευκολότερος απο τον καλοκαιρινό…

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ
1)Χρονιά ευλογημένη για την ελαιοκομία του νησιού μας.
Μετά απο πολλά χρόνια οι βιολογικές και οικονομικές συνθήκες δείχνουν φέτος οτι ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς.
Έχουμε αρκετά υψηλό φορτίο παραγωγής σε πολλά χωράφια, οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν υψηλές (παροτι έχουν ήδη μειωθεί σε σχέση με 2-3 μήνες πριν) , αρχές ιούλη δεχτήκαμε μια καλή βροχή, τα νούμερα του δάκου παρέμειναν -εώς τώρα- σχετικά χαμηλά , αν δεχτούμε και την αυριανή βροχή με το καλό, θα γίνει ΛΑΔΟΧΑΜΟΣ!

2)Συστάσεις για προστασία απο τον δάκο.Απο εδώ και μπρός, η ατμοσφαιρικη υγρασια και οι θερμοκρασίες θα ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου. Επίβλεψη των αριθμών του και οπου θα καθυστερήσει η συγκομιδή να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις.
Με τα πρωτοβρόχια ξεκινάει και η επαναδραστηριοποίηση του μύκητα του κυκλοκόνιου στα πεδινά ελαιοχώραφα. Κανονίστε ψεκασμό με χαλκουχα σκευάσματα.Αυτή η ασθένεια είναι πολύ βλαπτική, και αν ξεφύγει τον χειμώνα, την άνοιξη δύσκολα συμμαζεύεται. Την εποχή αυτή κάνουμε και τις τελευταίες διαφυλλικές λιπάνσεις ωστε να αυξηθεί η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών μας.
Στο Cine Fytopolis θα βρείτε οτι χρειάζεστε καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την διαχείριση του ελαιώνα σας.

3)Η εποχή της συγκομιδής πλησιάζει. Ξεκινάμε διατάσεις, τζοκινγκ, push-ups, κάμψεις, ραχιαίους, άρσεις βαρών. Οσοι θεωρούν οτι δε θα προλάβουν να τελειώσουν νωρίς, να στρώνουν απο τώρα δίχτυα μονιμης στρώσης στους καθαρισμένους υποορόφους των δέντρων. Εύρεση εργατικού προσωπικού για την συγκομιδή! Οι ελιές είναι πολλές φέτος, τα χέρια που ασχολούνται με την γεωργία, όλο και λιγότερα. Μακάρι φέτος να δούμε και καινούργιο κόσμο μέσα στα χωράφια, το έχουμε ανάγκη. Τα μεροκάματα θα είναι δίκαια, οι εργάτες θα καλοπληρωθούν, όχι όμως εις βάρος του κέρδους του ελαιοπαραγωγού, η φετινή χρονια μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να αφήσει χρήματα στον αγρότη της ελιάς, μπας και ρεφάρει τα σπασμένα απο τις προηγούμενες κακές χρονιές.

ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ:
Απολαμβάνουμε το φθινόπωρο.
Ο χρόνος έχει δύο μεταβατικές εποχές. Την άνοιξη οταν όλα δείχνουν να ξεκινάνε, το φθινόπωρο οταν αρχίζουν να φθίνουν.

*Οι φωτογραφίες είναι σχολιασμένες απο κάτω, διαβάστε τις αν σας ενδιαφέρει.

BONUS
Τις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί ενα βίντεο σχετικό με την ελαιοκομία, διαφορετικής θεματολογίας. Οι εικόνες του νομίζω οτι θα σοκάρουν πολλούς, οπως σοκάρανε και εμας που τις είδαμε μπροστά μας. Θα το δείξουμε για το καλό της κοινωνίας μας και οχι για να την τρομοκρατήσουμε.