Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την αποσαφήνιση των προθέσεων του πρωθυπουργού όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την περίοδο των εορτών και οι συνεργάτες του περιμένουν να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, επικρατέστερες ημερομηνίες για τη δήλωση του πρωθυπουργού είναι το διάστημα 15 με 20 Ιανουαρίου και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου έως το τέλος Φεβρουαρίου, εφόσον απαιτηθούν και οι πέντε ψηφοφορίες στη Βουλή, να έχει ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα δύο χαρακτηριστικά για τον νέο ΠτΔ και το ρεκόρ της Σακελλαροπούλου
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν ποιο όνομα θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του κ. Μητσοτάκη: η εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και η διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής της ΝΔ.
Οι 261 ψήφοι που είχε συγκεντρώσει η κ. Σακελλαροπούλου θεωρούνται άπιαστο νούμερο υπό την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση. Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη παραδέχονται ότι σχεδόν κανένα πρόσωπο, τουλάχιστον απ’ όσα έχουν πέσει στο τραπέζι τους τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, για να εκλεγεί από την πρώτη ή τη δεύτερη ψηφοφορία. «Είναι άλλες οι συνθήκες σε σχέση με το 2019», σημειώνει έμπειρο στέλεχος της ΝΔ, θεωρώντας ρεαλιστικό στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους.
Το ότι η κ. Σακελλαροπούλου, εκτός από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν θα έχει ούτε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την είχαν ψηφίσει το 2019, μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να προταθεί εκ νέου από τον πρωθυπουργό. Η αδυναμία να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους αποτελεί ισχυρό μειονέκτημα. Το αντεπιχείρημα όσων εκτιμούν ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι πιθανότητές της είναι πως αν επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης στην επιλογή που είχε κάνει το 2019, δεν θα χρειαστεί να εξηγήσει γιατί την αλλάζει τώρα και να φανεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις που δέχτηκε από το κόμμα του, αλλά θα φέρει σε θέση απολογούμενου τα δύο άλλα κόμματα που αλλάζουν τη στάση τους.
Ο «πονοκέφαλος» του πρωθυπουργού: Στο «κάδρο» Βενιζέλος, Στουρνάρας και Παπαδήμος
Το κρίσιμο για τον κ. Μητσοτάκη όμως είναι, μέσα σε μια πανσπερμία κομμάτων που βρίσκονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα, να επιλέξει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτόν/τήν που θα έχει ενοποιητικό ρόλο, υψηλό κύρος και αποδοχή, σημειώνουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που δεν συντάσσονται με μια δεύτερη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου. Σε αυτό το περιβάλλον, ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, ώστε στην τρίτη ψηφοφορία να εκλεγεί με 180 ψήφους. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινηθεί με βάση αυτό το σενάριο, έχει να επιλέξει από μια σχετικά μικρή λίστα υποψηφίων, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρουν πηγές. Σίγουρα, πρόκειται για μια υποψηφιότητα την οποία «δεν μπορεί να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ», επίσης «ουδείς αμφισβητεί την επάρκεια, την εμπειρία του και τη συμβολή του σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα», σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν υποστηρικτές της πρότασης. Στα «συν» είναι και τα αποτελέσματα μετρήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, όπως σημειώνουν πληροφορίες, δείχνουν διακομματική αποδοχή μιας υποψηφιότητας Βενιζέλου στην κοινωνία.
Ένα άλλο πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στον οικονομικό τομέα και διεθνή αναγνώριση. Επίσης, θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αποκτώντας πολιτική πείρα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με πρόσωπα και στα δύο κόμματα. Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί εκτενώς περιλαμβάνεται και αυτό του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος χαίρει σεβασμού ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ως μεταβατικός πρωθυπουργός την περίοδο της κρίσης. Από το τραπέζι έχει αποσυρθεί το όνομα της κ. Μενδώνη, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς, όπως σημειώνουν, «είναι μια σκέψη που δεν… περπάτησε».
«Μετρ» των αιφνιδιασμών ο Μητσοτάκης
Βέβαια, όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Μητσοτάκη συμβουλεύουν τους συνομιλητές τους «να μη βιάζονται», αφού ο πρωθυπουργός αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς, και δεν αποκλείουν η τελική επιλογή του να μην έχει δει καθόλου το φως της δημοσιότητας ως σενάριο. Το ίδιο είχε συμβεί, άλλωστε, και το 2019, οπότε το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου δεν είχε διαρρεύσει ούτε λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση.
Πηγή: iefimerida.gr
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ