Το γλυκό των Σμυρνιών που άφησε ιστορία
Το Σάμαλι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της πολίτικης κουζίνας, με βαθιές ρίζες στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Οι παλιοί Σμυρνιοί πλανόδιοι το πουλούσαν στους δρόμους, δημιουργώντας περιουσίες χάρη στην αγάπη του κόσμου για αυτή τη μοναδική γεύση. Η μαστίχα, το σιμιγδάλι και το σωστά δεμένο σιρόπι του δίνουν τη χαρακτηριστική του υφή και γεύση, ενώ το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στην αναμονή που επιτρέπει στο γλυκό να απορροφήσει σωστά το σιρόπι.
Υλικά για ένα αυθεντικό Σάμαλι
Για το μείγμα του γλυκού
- 2 ½ κούπες σιμιγδάλι χονδρό
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 ½ κούπα γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες)
- 1 κουταλάκι σόδα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- Αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 ¼ κούπας νερό
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προετοιμασία μείγματος
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ξεχωριστό μπολ, διαλύουμε τη σόδα στο γιαούρτι και το προσθέτουμε στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
- Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, μέχρι να υγρανθεί ομοιόμορφα το σιμιγδάλι.
- Ξεκούραση του μείγματος
- Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνειά του με μια υγρή σπάτουλα.
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Ψήσιμο
- Χαράζουμε το γλυκό με ένα μαχαίρι που βουτάμε συχνά σε ζεστό νερό.
- Τοποθετούμε ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
- Ετοιμασία σιροπιού & σιρόπιασμα
- Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός.
- Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, αλείφουμε την επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σταδιακά με μια κουτάλα, επιτρέποντας στο γλυκό να το απορροφήσει.
- Σερβίρισμα
- Αφήνουμε το Σάμαλι να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το κόψουμε, ώστε να μελώσει σωστά.
Μυστικά επιτυχίας
Σιρόπι & σιμιγδάλι: Αν το σιρόπι δεν είναι σωστά δεμένο, το Σάμαλι μπορεί να γίνει ρεβανί. Χρησιμοποιούμε ακριβείς αναλογίες και σωστό χρόνο βρασμού.
Αναμονή: Το σιμιγδάλι χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει σωστά τα υγρά. Η υπομονή είναι το κλειδί για την τέλεια υφή.
Σερβίρισμα: Το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία νύχτα για βέλτιστο αποτέλμα