Search

Στη Χίο ταξιδεύει το νέο βιβλίο του Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ»

Εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» – 28 ταξίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οργανώνουν στη Χίο οι εκδόσεις «Αλφα Πι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 9 Νοεμβρίου 2024 στις 6,30 το απόγευμα στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «ο Φάρος».

στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «ο Φάρος»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γιατρός, πρώην βουλευτής Χίου

– η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΜΕΛΟΥ, Εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας

– ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ Αρχιτέκτονας, πρώην Δήμαρχος Χίου

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο δημοσιογράφος ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ

Τα νέο βιβλίου του Στρατή Μπαλάσκα «GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ», κυκλοφορεί από τις Χιώτικες εκδόσεις «Άλφα Πι». Ο πρόλογος είναι του Βαγγέλη Παναγόπουλου, πρώην Διευθυντή της  «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ενώ αφιερώνεται «Στον Σεραφείμ, εκεί πάνω. Για τα όσα μας έμαθε…», στον αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη.

Ο Στρατής Μπαλάσκας, χρόνια τώρα ταξιδεύει, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. Με τα κείμενα του, λένε πολλοί, πως ταξιδεύει και όσους τον διαβάζουν.

Σαν το «μάτι» της αξέχαστης «Ελευθεροτυπίας» στο Αιγαίο, από το 2000 και μετά, με το περιοδικό ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, πραγματοποίησε 28 μοναδικά ταξίδια. Ταξίδια σε ανθρώπους, ιστορίες και μέρη γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά που πραγματοποίησε πάντα με ένα ανήσυχο και δημοκρατικό ήθος, πάντα ταπεινός προσκυνητής να αφουγκράζεται ανθρώπινους ήχους του παρελθόντος, του παρόντος και μερικές φορές, μέσα από αυτούς, του μέλλοντος. 

Σήμερα αυτά τα 28 ταξίδια στην ιστορία και στη μυθολογία, σε γεγονότα και θρύλους αποτυπωμένα με συγγραφική μαεστρία παραδίδονται ακριβώς όπως τότε είχαν γραφτεί, με τη μορφή ενός βιβλίου.

«Αυτόπτης μάρτυρας» στη Ρωμαϊκή Μυτιλήνη, στη Σμύρνη του Αγίου Βουκόλου, στο Αϊβαλί του Αι Γιώργη του Αμπατζή, στη Χίο με τον καμένο της πύργο.

Κι ύστερα ταξίδια πάνω κάτω στα μεγάλα και στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου και στα βραχονήσια του. Σε πανηγύρια, βραχότοπους και πονεμένες ιστορίες, ήρωες και παραμύθια. Και «καρσί» σαν Μικρασιάτης περήφανος για τη ρίζα του, ξανά πάνω κάτω σε τόπους μαγικούς, στην προϊστορία και στην ιστορία ενός Αχιλλέα σε μια καμένη και πατημένη Τροία, ενός πατέρα σε μια κουρσεμένη Πέργαμο, στον πόνο ενός Ρωμαίικου που υπομένει και επιμένει. Κι από εδώ και από εκεί, παντού…

«Σαν το νερό, κι εδώ κι εκεί…»

Ο Στρατής Μπαλάσκας γεννήθηκε, στην Αθήνα, από γονείς εργάτες. Ο πατέρας του ήταν πρώτη γενιά πρόσφυγας από τη Μικρασιατική Πέργαμο που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο αφού από την οικογένεια του το 1922 δεν σώθηκε κανένας.

Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη όπου και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του. Σπούδασε στην Αθήνα.

Σήμερα δημοσιογραφεί για θέματα Αιγαίου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ έχει πίσω του μια σχεδόν 40χρονη επαγγελματική πορεία σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου και της Αθήνας. Ιδιαίτερα να σημειωθεί η περίοδος της εργασίας του στην «Ελευθεροτυπία» από το 1989 μέχρι το οριστικό κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας το 2014.

Για τη δημοσιογραφική του δουλειά έχει βραβευτεί επανειλημμένα: Το 2015 – 2016 του απονεμήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το βραβείο «Ανδρέας Χριστοδουλίδης» για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Ενώ το Μάιο του 2024  βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση  για την ανάδειξη και προαγωγή θεμάτων της Περιφέρειας και ειδικά της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου. Έχει τιμηθεί δυο φορές με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσι για τη συμβολή του στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση. Είναι ενεργό μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το οποίο έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο του Αργυρού Φοίνικα ενώ  ανακηρύχθηκε και Επίτιμο Μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων.

Στο περιθώριο της δημοσιογραφικής του έρευνας αλλά και μερικές φορές εξαιτίας της, συνέταξε σειρά ιστορικών μελετών. Συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και βιβλία για την ιστορία της Λέσβου και της Μικρασιατικής Αιολίδας. Με πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και δεκάδες αναφορές σε αυτόν στην Ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επαγγελματικά και επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις του.