Τα Μυστικά της γαστρονομικής φωτογραφίας: Workshop Food Photography στον Μόλυβο

Επαγγελματίες και λάτρεις της φωτογραφίας είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της γαστρονομικής φωτογραφίας στον Μόλυβο με τον καταξιωμένο φωτογράφο Νίκο Κόκκα.

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και η ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε. συνδιοργάνωσαν το διήμερο Workshop Food Photography Ι & II στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δεσμός». Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις της φωτογραφίας να ανακαλύψουν τα μυστικά της φωτογράφισης φαγητού. Η εκδήλωση ενσωμάτωσε θεωρητικές γνώσεις, πρακτικές ασκήσεις και δημιουργική εμπειρία. Το επίκεντρο ήταν στη γαστρονομία της Λέσβου και την τέχνη της φωτογραφίας τροφίμων.

Εισηγητής και Θεματολογία του Workshop

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Νίκος Κόκκας καθοδήγησε τους συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά πρακτικών ασκήσεων και συμβουλών. Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές τεχνικές της γαστρονομικής φωτογραφίας, από τη δημιουργία εικόνας και περιεχομένου, μέχρι τη σωστή τοποθέτηση και παρουσίαση του φαγητού. Ένα σημαντικό μέρος του σεμιναρίου ήταν και η πρακτική εξάσκηση. Οι συμμετέχοντες φωτογράφισαν παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου με την καθοδήγηση του φωτογράφου.

Η Διάσταση της Τοπικής Γαστρονομίας

Το διήμερο workshop ενσωμάτωσε την τοπική γαστρονομία της Λέσβου, αναδεικνύοντας παραδοσιακές συνταγές και χαρακτηριστικά υλικά του νησιού. Στο πλαίσιο της φωτογραφίας φαγητού, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αποτυπώσουν την αληθινή γεύση της Λέσβου. Φωτογράφισαν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πιάτων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Δρ. Γκατζιώνης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Διαδικτυακά παρουσίασε το «Εργαστήριο Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτών και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών», το οποίο εδρεύει στη Λήμνο. Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην ανάλυση των αισθητηριακών και συναισθηματικών αντιδράσεων των καταναλωτών προς τα τρόφιμα και ποτά.

Φωτογράφηση στην Τοπική Κοινότητα

Μία από τις ξεχωριστές στιγμές του workshop ήταν η live φωτογράφηση στο εστιατόριο “Ουζάδικο του Μπαμπούκου”, στο λιμάνι του Μολύβου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τη διαδικασία παρασκευής και παρουσίασης παραδοσιακών πιάτων του νησιού. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα γευστικά αριστουργήματα του τοπικού εστιατορίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο οινογνωσιακό session. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κρασιά του οινοποιείου “Ηφαίστειο Ανεμώτιας” και να απολαύσουν μια γευστική εμπειρία. Έτσι, εμπλούτισαν το φωτογραφικό τους έργο με τοπικές γεύσεις και αρώματα.

Συμπεράσματα και Ευχαριστίες

Το Workshop Food Photography αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη φωτογραφία φαγητού. Εξερεύνησαν τη σύνδεση της γαστρονομίας με την τέχνη της φωτογραφίας. Ευχαριστούμε θερμά το εστιατόριο “Ουζάδικο του Μπαμπούκου” για τη φιλοξενία της live φωτογράφισης και όλους τους συμμετέχοντες για τη θετική τους ενέργεια και το ενδιαφέρον τους. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg MedDiet Go!. Συνέβαλε στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και γαστρονομίας, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διάφορους τομείς.

Το workshop ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες νέες δεξιότητες, έμπνευση και τη δυνατότητα να αποτυπώσουν τις γεύσεις και τις ιστορίες της Λέσβου μέσα από τον φακό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ