Search

Τα σαντούρια της Αγιάσου εντυπωσίασαν στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Δήμου Λέσβου

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μουσικής Δήμου Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στον Αύλειο Χώρο της εκκλησίας της Παναγίας Αγιάσου στο μουσικό κύκλο παραδοσιακής μουσικής με κεντρικό θέμα «Τα Σαντούρια της Αγιάσου»

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που ήρθε να απολαύσει τον μοναδικό ήχο του παραδοσιακού αυτού οργάνου και να βιώσει από κοντά την πλούσια μουσική κληρονομιά της περιοχής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εξαιρετικές εκτελέσεις από μαθητές του δασκάλου Κώστα Ζαφειρίου  οι οποίοι παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αγιάσου. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, φέρνοντας στο προσκήνιο την αυθεντική παραδοσιακή μουσική και τονίζοντας τη σημασία της διατήρησής της.

Συντελεστές:

Νίτσα Αργύρα (σαντούρι),

Παναγιώτα Αργύρα (σαντούρι),

Κωνσταντίνα Τσέλα (σαντούρι),

Κατερίνα Κοντή (σαντούρι – τραγούδι),

Σοφία Σκορδά (σαντούρι – τραγούδι),

Στέλιος Σκορδάς (σαντούρι – μπουζούκι),

Άννα Κουδουνέλλη (σαντούρι),

Βασίλης Αμπουλός (τουμπερλέκι),

Κώστας Ζαφειρίου (μουσικοδιδάσκαλος,

κιθάρα)

Στο πλάισιο του ίδιου φεστιβάλ τη Δευτέρα 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Φωνές Θερινής Νυχτός” στον πανέμορφο χώρο του Μουσείου Tériade. Η εκδήλωση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη μουσική και καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Οι μελωδίες και οι φωνές τους αντήχησαν στον μοναδικό χώρο του μουσείου, προσφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη συναισθήματα και εικόνες.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνετε για πρώτη φορά από τον Δήμο Μυτιλήνης, στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων και στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Η βραδιά “Φωνές Θερινής Νυχτός” αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και καλλιτεχνική πολυμορφία της περιοχής.

Συντελεστές:

Σοπράνο: Βιβή Συκιώτη

Τενόρος: Γιάννης Φίλιας

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κοινού και ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες και συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση επιδιώκει να καθιερωθεί ως θεσμός και να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικές καλλιτεχνικές εμπειρίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μυτιλήνης.